To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Psiaki XVI

Nakasha - Sob Mar 23, 2013 16:12

katasza, a masz możliwość pójścia do jakiejś szkoły?

Filmik. :)

http://www.youtube.com/wa...eature=youtu.be

Od 3:00 widać, jak Shira potrafi się odgryźć, gdy Nemo przesadza z intensywnością zabawy/dominowania/gnębienia. Nala totalnie daje się gnębić, nawet Shirze i nawet jeśli Shira wcale jej gnębić nie chce, a np. po prostu idzie obok. Za to moja aussie maltretować się nie daje - jej "dość" znaczy dość. ;) A jak Nemo tego nie respektuje, to Shira potrafi pokazać zęby i szczekać, tak, że nawet on jej odpuszcza. Wygląda na to, że rośnie mi beta stada. :)

wilczek777 - Sob Mar 23, 2013 16:52

katasza, bywają gorsze dni! Najważniejsze to się nie poddawać.

Czy istnieje jakaś polecana karma spełniająca wymogi żywieniowe owczarków szetlandzkich o.0? Przejrzałam parę tematów na psich forach etc. ale nie są to żarełka dopasowane do trybu życia naszej suki. 7 lat, lekka nadwaga, ruchu średnio/mało. Z charakteru leżak kanapowy i pieszczoch zwyczajny. W zeszłym roku ojciec ładnie ją odchudził ale teraz znowu wygląda pies jak klucha. Wszystko jej wolno, je wszystko co na talerzach moich rodziców a ja mam zero wpływu. Niech chociaż karma będzie wartościowa.

Bel - Sob Mar 23, 2013 17:03

wilczek a nutra? http://www.e-karma.pl/pro...Dogs-15-kg.html
wilczek777 - Sob Mar 23, 2013 17:42

Nie znam tej karmy ale ta ochrona przed nadwagą już mi się podoba :P Zastanawiam się czy coś można by do tego dodać na wzmocnienie sierści? Suka ma ładną sierść ale zauważyłam, że po kąpieli traci blask i staje się mięciutka co teoretycznie u szetlanda nie jest pożądane. Dziwi mnie to bo szampon kupiony specjalnie pod typ sierści. Niektórzy dodają do karmy jakieś siemię lniane albo tran?
sachma - Sob Mar 23, 2013 17:46

wilczek777, karme możesz polewać olejami. Czy to olej z dorsza/łososia czy olej lniany..
zmień szampon, to że jest do danego typu sierści nie znaczy, że będzie dobry dla konkretnego psa.. ja przerobiłam 3 czy 4 firmy zanim dopasowałam szampon ;)
Pamiętaj o odżywce! dobre szampony są przeznaczone do używania z odżywkami ;)

katasza - Sob Mar 23, 2013 18:25

Chcialam isc do szkoly, ale mialam stycznosc z glownym prowadzacym w schronisku i jakos nie bardzo mi sie chce wydawac na to pieniadze. A drugiej u nas ani w poblizu nie ma.
Ja mam nadzieje ze to wina tego ze sobie odpuscilam troche przez tydzien/dwa bo mialam duzo nauki i zajec, a dwa to to ze on pieknie pracowal na dworze jak byl ten cudny tydzien bez sniegu. Aportowac go wtedy wkoncu nauczylam i przeskakiwac lawki, niestety snieg znowu spadl, a on nie podniesie zabawki ze sniegu, wiec mi sie nei chce zabawek zabierac na spacer i jest nuda. Poczekamy do stopnienia sniegu i moze bedzie znowu nam wychodzic.

Bel - Sob Mar 23, 2013 18:30

wilczek777, ja karmię nutrą już od dawna :) Alpha ma pięknie błyszczącą sierść i nie tyje :)
klimejszyn - Sob Mar 23, 2013 18:30

Nakasha napisał/a:
Jaki słodziak. :D Primo jest śliczny. :) Z charakteru, ma w sobie więcej z labradora czy pitbulla?

Primo to największa ciapa na świecie i przylepa - mimo swoich gabarytów zawsze pcha się na kolana, tyłek mu spada, ale twardo siedzi :D zdecydowanie charakter ma labkowy, chociaż pewnie każdy labek jest bardziej ogarnięty niż Primo :lol:

Sysa napisał/a:
Pamiętam jak Primo był malutki! Szok, że to już 3 lata minęły... Śliczny jest, zawsze był!

o tak, strasznie szybko zleciało.. ja sama jestem w szoku, czasem nie wierzę, że to już 3.. :)

Nakasha, masz przecudne stadko! marzy mi się taka zgodność między psami... niestety Edi dalej nie akceptuje Prima. chociaż jest tyle lepiej, że mogą spokojnie jeść jednocześnie koło siebie i Edi go nie odgania. no i jak wracają ze spaceru to Edi daje się spokojnie obwąchać i też obwą:cenzura: Prima - kiedyś nie było o tym mowy. niestety dalej zdarza się, że Edi leci do Prima z zębami, bo ten przeszedł po jego prawej stronie, a nie po lewej (tudzież mrugnął w momencie, który Ediemu nie odpowiada), ale całe szczęście od dłuższego czasu nie było ataków.
bo czasem zdarzało się, że psy się tak zaczynały szarpać, z agresją, że nie mogliśmy ich od siebie odciągnąć..

Szura - Sob Mar 23, 2013 18:59

Nakasha, do rally-o szkoły raczej nie trzeba, spokojnie praktycznie każdy właściciel da sobie radę. ;)
Sorgen - Sob Mar 23, 2013 19:52

Bel karmisz nutrą gold czy tą zwykłą? Moje suki jadły tą zwykłą i wchodziła nieźle, szału nie było ale jak za tą cenę to zadowolona byłam. Ciekawa jestem opinii o nutrze gold, czy faktycznie jest dużo lepsza?
Sysa - Sob Mar 23, 2013 23:19

wilczek777, szampon kupiłaś na sierść długą czy szorstką? Na szetlanda zdecydowanie powinno się do sierści szorstkiej szampony wybierać.

Nutrę teraz przejrzałam składnikowo i wygląda bardzo obiecująco. Ma idealną ilośc białka..
Bel, :serducho:

wilczek777 - Nie Mar 24, 2013 00:04

Sysa, właśnie wiem i o to toczyłam batalię z matką która kupowała szampon dla psów długowłosych sugerując się obrazkiem z owczarkiem collie... Powoli robię rewolucję... o 7 lat za późno :/ Tak to jest jak się ma w domu "psiarzy" domorosłych a "gówniara się mądrzy". Moi rodzice kochają sukę i dbają jak potrafią ale wiedza kuleje. Musiałam pokazać na szczurach, że wiele rzeczy wiem i umiem żeby pozwolili mi jakiekolwiek zmiany w tym co pies je etc.

Pytanie wagi ogromnej czyli - suka nie jest kastrowana bo "nie" bo "po co" bo "szczeniaki" które wybiłam z głowy rodzicom na szczęście. Była chwila kiedy rodzice się zastanawiali czy może jednak posłuchać mnie i uchronić sukę przed chorobami "damskimi" ale... suka przechodzi cieczkę w tak cudowny sposób (nie brudzi, jest kochana, ŻADEN pies nie zwraca na nią uwagi podczas cieczki), że rodzice uznali to za zbędną ingerencje w psa.
Jest sens sterylizować ją teraz? 7 lat na psim karku, żadnej choroby poważnej, żadnej urojonej ciąży przez te lata...

Sysa - Nie Mar 24, 2013 08:05

No to niestety bez szamponu dla szorstkowłosych psów sucz będzie mieć miękką sierść, bo tak działają szampony dla psów długowłosych. :(

A o sterylce się nie wypowiem, bo się nie znam ;)

Ninek - Nie Mar 24, 2013 11:16

wilczek777, wg mnie zawsze jest sens.
Ja wychodze z założenia, że lepiej teraz na spokojnie niż za X lat przez ropomacicze. Wtedy operacja jest dużo poważniejsza.
Moja suka ma 8 lat i za jakieś 1,5 miesiąca będzie w końcu kastrowana. Początkowo byliśmy przekonani do kastracji i innej opcji nie braliśmy pod uwage. Ale druga suka była kastrowana u weta konowała jako bezdomniak i miała komplikacje i sie nieco zraziliśmy. Trafiła do nas niedługo przed planowaną kastracją młodszej suki, ale musiała być cięta na już bo było podejrzenie ciąży. Więc cięcie młodszej sie opóźniło. Tym sposobem opóźnia sie już 7 lat :]
Nie pomagało też to, że ma lajtowe cieczki. Mało brudzi, psy za nią nie chodzą w ogóle, itp.

DOPISANE
Jakiś czas temu pisałam, że znalazłam u Foxa jakąś zmiane przy kręgosłupie, na żebrach. Od jakichś 2-3 tygodni smarujemy dwoma mazidłami i ZNIKA! :mrgreen: Tak strasznie sie przestraszyłam, że to jakiś guz, a wychodzi na to, że to tylko zgrubienie po zastrzyku. Została mała kulka i smarujemy nadal.

katasza - Nie Mar 24, 2013 17:36

Ninek, to super, ze znika :)

Tak ogladam tego zaklinacza psow i jestem coraz bardziej zalamana. Zamiast pracowac z psami jest 'szol mast gol on' :roll: Mam nadzieje tylko ze malo osob bierze sobie do serca ten program.