To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Koty vol. V

Cola - Pon Gru 10, 2012 17:15

a jak to jest z mokre/suche u małych?
na zmianę dawać, czy najlepiej u miesięcznych mokre jeszcze?

klauduska - Pon Gru 10, 2012 17:23

Cola, miesięczne to jeszcze samego suchego jeść nie powinny. Możesz namaczać je, żeby się już przyzwyczajały. Ja namaczałam maluchom w Convie. Samo zdrowie :) . Super przybierały na tym. Miesięczne to jeszcze maluchy, więc możesz też podawać nadal mleko dla kociąt [ja dawałam RC ale jest mnóstwo innych firm].
Ja preferuję zasadę "suche zawsze stoi", ale to dopiero jak zaczną suche samodzielnie wcinać.
Możesz też ugotować kurczaka, dać wołowinki trochę [przemrożonej] podziabanej.

Devona - Pon Gru 10, 2012 17:23

Cola, ja kocię odstawione za szybko od matki karmiłam mokrą karmą i świeżym jedzeniem (np. gotowany kurczak z niewielkim dodatkiem ryżu i marchewki), później dość szybko przeszłam na surowe mięso, niestety z przyczyn obiektywnych musiał potem jeść chrupki. Fakt, że drugi był na suchym od początku, ale on był z matką 3 miesiące, poza tym w tamtym okresie w domu byłam rano przed pracą i wieczorem po, tak więc świeże jedzenie odpadało, ale teraz mam otyłego kota :( , bo okazało się, że ten karmiony od początku chrupkami nie toleruje najlepiej takiego jedzenia (to oczywiście wyszło po latach, teraz go badamy pod kątem różnych chorób, żeby poznać przyczynę nadmiernej masy ciała, bo od pół roku barfujemy, a kot nadal gruby). Nie jestem zwolennikiem suchej karmy u młodych kotów, ale wiele osób karmi tak bez problemów.
Cola - Pon Gru 10, 2012 19:59

https://www.facebook.com/...49441158&type=1

muszę im znaleźć dom. mama mnie nie wpuści w święta do chaty jak jej przywiozę 2 koty ;(

klauduska - Pon Gru 10, 2012 20:06

Cola, to porób jak najwięcej ogłoszeń. Na miau CatAngel robi baaardzo dużo ogłoszeń za 10zł. 10zł na cele kocie, a mnóstwo ogłoszeń w necie wisi :)

Btw jeśli one są miesięczne, to musisz znaleźć dom[y], które będą potrafiły się takimi maluchami zająć.

edit:
Nie mam cię w znajomych i nie widzę fot :(

Cola - Pon Gru 10, 2012 20:12

myślę że mają więcej niż miesiąc. nie znam się na kocim wieku, ale są zupeeeełnie samodzielne :)
https://www.facebook.com/...49441158&type=1
https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc7/197941_512694942088816_1165281839_n.jpg
https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/149703_512695008755476_227065797_n.jpg

klauduska - Pon Gru 10, 2012 20:18

Cola, mogą mieć już powyżej 6 tyg. Odrobaczone są?
Cudne maleństwa :) ! Czarna to też kotka?
Porób jak najwięcej ładnych fot. Ludzie na to najwięcej patrzą :)
Jeśli chcesz, mogę ci wysłać ankietę PA na maila :) [dzięki niej kupę wariatów odrzuciłam na szczęście :P ]

Cola - Pon Gru 10, 2012 20:21

klauduska, jeśli pojawią się chętni obcy to poproszę o tę ankietę :)
dzisiaj foty na szybko, jutro będą jakieś lepsze w dzień. już jedną dawkę środka na odrobaczanie dostały, muszę się skonsultować z dziewczyną która je zanosiła do wety, bo dopiero dziś je odebrałam od kogoś innego kto trzymał je na weekend. ciągle się bawią, wszystko je ciekawi. w ogóle nie potrzebują mnie do szczęścia :P mówiono mi że dzikusy, ale czarna wlazła mi dziś na kolana i spała, więc szybko się oswajają :DD

Częsty błąd na forum, więc zaznaczam na czerwono. /Devona

Oli - Pon Gru 10, 2012 22:04

ja mam teraz na dt 4 miesięczną kotkę i dostaje suchą karmę do woli w misce dość sporej. nie zjadła wszystkiego naraz, podjada. mokre też dostała, to zjadła dopiero w nocy. wydaje mi się, że suche może leżeć jeśli nie ma ku temu przeciwwskazań (inne zwierzaki jak u mnie psy lub kot żarłok).
klauduska - Pon Gru 10, 2012 22:12

Cola, kociaki w takim wieku, to nawet największe dzikusy w ciągu dosłownie kilku dni można zamienić na totalne miziaki :) To gnojki jeszcze ;)
Cola - Pon Gru 10, 2012 22:17

niech się bawią, to najlepszy sposób na dobry rozwój i naukę. teraz kimają. oby znalazły szybko dom (byłoby super gdyby obie poszły do jednego), mam czas do Świąt, chociaż wątpię żebym je oddała do schroniska jeśli mi się nie uda. najwyżej razem spędzimy Święta w jakimś przytułku :P
klauduska - Pon Gru 10, 2012 22:25

Cola, oddanie do schroniska kociąt nieszczepionych to najgorszy wybór z możliwych. Mnóstwo chorób zakaźnych, które natychmiast takie maluchy zaatakują. Szukaj DT w razie czego.
I polecam serio zrobienie pakietu ogłoszeń :)

---
Bilety lotnicze do Szwecji kupione, zadatek wpłacony. W styczniu po nią lecę  :serducho: :serducho:

Cola - Pon Gru 10, 2012 22:33

świetny pomysł z tymi pakietami ogłoszeń. jutro zrobię ładne zdjęcia, coś sklecę, zapłacę i mam nadzieję że się uda :)
klauduska - Pon Gru 10, 2012 22:42

Cola, trzymam kciuki :) !
Cola - Pon Gru 10, 2012 23:06

klauduska, dzięki!

kurcze, to czarne to chyba chłopiec. prawie nic tam nie ma, ale inne niż szylkret. tak czy srak im się powycina zbędne narządy rozrodcze :P