Archiwum - Pajączki ^_^
yoshi - Czw Sty 22, 2009 21:37
Naciol, bierz dwa Mówię Ci, znam tylko jedna osobę która przez kilka lat ma jednego ptasznika, i nie mogę wyjść z podziwu jak to się dzieje Kupując dwa zaoszczędzisz sobie czasu i wszystkiego innego
Moje terra dla cambri, to nic specjalnego.
tu chwile po posadzeniu wszystkiego, dlatego liście jeszcze klepnięte, problem z tą rośliną jest taki że przy warunkach jakie panują w terrariach rośnie ona bardzo ładnie i dobrze (jeśli nie tzn. że coś jest nie tak ), więc z małych terrari bardzo szybko wyrasta.
Tu zdjęcie z mojego aparatu więc gorsza jakoś, ale widać ze listki się wzmocniły i ładnie się trzymają.
Tu widać znów dobrze gniazdo.
A tu heh przed chwilą odkryłam hehe, kolejny korytarzyk, przysłonięty największym liściem, prowadzący do miseczki z wodą
Co do fobii... ja nigdy jej nie miałam... i myślę że w przypadku wielu osób fobia rodzi się z niewiedzy, z nieświadomości i z nieznajomości tego czego się boimy. Gdy kupujemy małego pajączka to jest mały i słodki, nie ma czego się bać... Gdy dorasta zdobywamy o nim wiedzę i go poznajemy, robi się pospolity i nie straszny I fobia nam przechodzi
Jeśli chodzi o 100 świerszczy... heh połowa Ci zdechnie a połowa urośnie szybciej niż pająk. Świerszcze dojrzewają o wiele szybciej
Więc jeśli nie masz takiej ilości pająków, która by szybko te świerszcze wszamała, albo jeśli nie masz możliwości kupowania mniej a częściej to... ach nie sądziłam że to powiem... chyba mączniki będą lepszym wyborem... rosną wolniej, gdy zrobią sie duże to zawsze możesz je podzielić na mniejsze części.
Naciol - Czw Sty 22, 2009 22:30
Przyznaję się - właśnie zakupiłam cambri. Najwyżej mi małe zwieje, a taki szkrab nie przeżyje, przynajmniej rodzinka na zawał nie padnie ;p A nauczę się od razu, jak się nimi 'obsługiwać'.
Nie mogę się doczekać aż przyjdzie ;D
Chyba się tym już zaraziłam, hyh.
Anonymous - Czw Sty 22, 2009 23:22
Laaaa Naciol gratulejszyn!!
Off-Topic: | ajm sori za wczoraj, gg mi sie pokopalo |
Misquamacus - Pią Sty 23, 2009 21:06
Co powiecie o tym pająku Avicularia versicolor ?
Zwariowałem i poluje na pająka na allegro
Musi być łatwy w hodowli i nie agresywny zbytnio
yoshi - Pią Sty 23, 2009 21:13
Avi raczej do agresywnych nie należą, są spoko na pierwszego pajączka, ale są też delikatniejsze i wrażliwsze. Trzeba mieć na nie uwage trochę większą niż np. na Psalmopoeusy
Misquamacus - Pią Sty 23, 2009 21:20
A jaki jest najlepszy na początek ?
yoshi - Pią Sty 23, 2009 22:45
hmmm Jak ma się głowę na karku to każdy hehehe Nie no do niektórych warto być chociaż trochę obytymi z pająkami
ale głównie dla początkujących polecane są ptaszniki z rodzajów:
naziemne:
Acanthoscurria sp.
Brachypelma sp.
Grammostola sp.
Lasiodora sp.
Nhandu sp.
Avicularia sp.
Psalmopoeus sp.
Mangusta - Nie Sty 25, 2009 19:33
szef mi z Warszawy przywiezie amblypygi!!!! nie mogę się doczekać
yoshi - Nie Sty 25, 2009 21:33
mi kumpela ornatke
Anonymous - Pon Sty 26, 2009 17:07
ile żyje pająk? i jak wygląda wylinka? tzn dużo się po niej powiększa? da się mieć pająka i go nie dotykać? jak się zdecyduje na pająka, a pewnego dnia stwierdzę, że się go jednak panicznie boję, to ktoś z was by go wziął?:P i trzeba je naświetlać albo coś? i muszą mieć w faunaboxie coś specjalnego? np basenik, domek, czy coś?
jeśli się zdecyduję, to zacznę czytać więcej, ale póki co się boje wchodzić na strony o pająkach:P
yoshi - Pon Sty 26, 2009 17:42
pająk żyje kolo hmmm lat 20 jeśli jest samicą, samce żyją krócej, do roku po ostatniej wylince... Wylinek przechodzą nie pamiętam dokładnie chyba ok 11-13... i zajmuję im to z dwa - trzy lata, zależnie od warunków.
Samice wylinki przechodzą przez całe swoje życie.
Im pająk straszy tym okres między wylinkami się wydłuża.
Wylinka wygląda tak, że pajączek kładzie się odnóżami do góry, pęka mu karapaks i pająk powoli wysuwa się że swojej starej wyblakłej skórki. A wychodzi piękny i świeży, jest w tedy dość delikatny i wrażliwy, jego żeby są bardzo podatne na łamanie i przez ok tydzień warto nie karmić pająka.
To ile się pająk powiększa, zależy różnych czynników np. od ilości pokarmu, od wielkości pojemnika.
Da się mieć pająka i go nie dotykać
Na pewno znajdzie się ktoś kto go weźmie.
Tak, dobrze jest go dogrzewać żarówka np.15 wat. Dla jednego wystarczy.
Gdy są małe wystarczy im sama kryjówka (domek) w faunaboxie, gdy są już dorosłe i w docelowym terra warto im urozmaicić wnętrze, jakiś korzeń który byłby kryjówka i jakieś roślinki.
Basenik może być, tzn. mały spodeczek, pająk będzie mógł z niego pić Ale nie musi, ja tylko w jednym terra mam spodeczek z wodą.
Mangusta - Pon Sty 26, 2009 18:01
ja w ogóle nie stosuję poideł bo zakopują/rozwalają bądź piją wodę tylko ze ścianek. jak się kupuje pająka to zazwyczaj małego, L2 - L3 i one są wtedy zazwyczaj wielkości dwudziestogroszówki (nie licząc t.blondi i większych nadrzewnych, one są trochę większe). gdy kupowałam kleszcza to dostałam bardzo żywotną Nimfę II i był on wtedy mniejszy od paznokcia na moim małym palcu u ręki. w całej swojej przygodzie z pająkami dotknęłam pająka raz (jednego), a już ponad 3 lata w tym siedzę
Naciol - Pon Sty 26, 2009 18:46
Ja już się cambri doczekać nie mogę ;p Ciągle się pytam faceta, czy kasa już nie doszła, żeby mógł wysłać. A kiedyś sobie jeszcze dokupię irminię, bo są śliczne.
Anonymous - Pon Sty 26, 2009 19:20
mógłby mi ktoś podać stronkę gdzie się kupuje pająki?
Mangusta - Pon Sty 26, 2009 19:26
allegro na tcp też jest dział "sprzedam" i na arachnei chyba też. w UK to chyba w każdym zoologu znajdziesz
|
|
|