To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Odżywianie - POLECANE karmy - temat ogólny

jolaada - Wto Lis 15, 2011 22:23

Z tego samego powodu pozostanie rat nature, bo jednak można powybierać i kolorowe takie, a granulat jakiś nieszlachetny się wydaje (mam na myśli psychologię spożywania posiłków).-szczur by się uśmiał?
Asmena - Wto Lis 15, 2011 22:24

Martini napisał/a:
miały jeść tylko granulat i nic poza tym

Ale przecież granulat nie jest jednoznaczny z 'nic poza tym'. Podstawową karmą może być najzwyklejszy, nudny granulat, ale przecież można włożyć im do klatki kawałek ogórka, jabłka, poczęstować gerberkiem, kaszką, etc. ;) O to chodzi w przysmakach ;) Karma podstawowa ma po prostu zaspokajać głód i dostarczać szczurom niezbędne składniki odżywcze. Przysmaki natomiast mają być ucztą dla ich kubków smakowych (w rozsądnych ilościach, oczywiście ;) ).

jolaada - Wto Lis 15, 2011 22:29

Oli nie popadaj w skrajności, ciągle mówimy o dobrych karmach a nie śmieciach, pytanie dotyczyło częstotliwości zmian.Dzięki za cenne rady.A jeśli chodzi o czytanie to ja jakoś składam.
Oli - Wto Lis 15, 2011 22:44

jolaada, mój komentarz dotyczył bardziej wypowiedzi Martini o kubkach smakowych, bo oczywiście szczury je mają, ale nie jedzą dla przyjemności, tylko dla zaspokojenia głodu, więc teoretycznie śmieciowe żarcie też zjedzą jak są głodne. Szczury nie rozumują jak człowiek rozkoszując się jedzeniem. Mają swoje preferencje, ale nie jest to tak rozwinięte, by dobrej jakości karma się przejadła, nawet będąc szarym granulatem. Wiecie dlaczego w karmach dla psów, czy szczurów granulki różne są barwione? Dla właścicieli ;) Robili badania nad preferencjami u psów i kotów i np. u psów bardziej liczy się zapach karmy, natomiast koty większą wagę przykładają do smaku, na kolory nikt nie leci oprócz właścicieli. :D
jolaada - Wto Lis 15, 2011 22:52

Pewnie, zgadzam się z Tobą, tylko z ludzkiego punktu widzenia to takie trudne.W naturze szczury nie jadają granulatu a chcemy być bliżej natury.Trochę się droczę, przyjmuję na klatę Twoje argumenty bo mądrze mówisz :P Ale kolorki w karmie poprawiają nastrój-tylko nasz?Niech tak będzie.
Asmena - Wto Lis 15, 2011 22:54

Oli, można to ująć tak: szczury zjedzą wszystko, ale jak mają do wyboru- to wezmą to, co im bardziej smakuje.
Z człowiekiem jest troszkę inaczej, bo człowiek raczej będzie dążyć do tego, żeby zdobyć lubiane jedzenie, zamiast jeść to nielubiane. Szczur takie zje, a człowiek, który nie lubi np. szynki- jeśli znajdzie w lodówce tylko szynkę, to pójdzie do sklepu po coś innego.

Oczywiście- nie mówię tu o skrajnym głodzie biednych dzieci w Afryce, to zupełnie co innego.

Oli - Wto Lis 15, 2011 22:55

jolaada napisał/a:
tylko z ludzkiego punktu widzenia to takie trudne
najgorsze co można zrobić zwierzęciu to go uczłowieczyć ;)

jolaada napisał/a:
a chcemy być bliżej natury
jakbyśmy chcieli być bliżej natury to nikt by żadnego klatkowego zwierzęcia nie posiadał, koty nie mieszkałyby w mieszkaniach, a rasy zwierząt nie byłyby tak udziwacznione. :P
jolaada - Wto Lis 15, 2011 22:59

Widzisz! Miałam rację- okropnie to trudne. Chcemy dobrze a wychodzi...Ważne ,że cel jest jeden-dobro zwierzaka ( choć jednak nie zawsze...) :oops:
Oli - Wto Lis 15, 2011 23:06

Asmena napisał/a:
Z człowiekiem jest troszkę inaczej, bo człowiek raczej będzie dążyć do tego, żeby zdobyć lubiane jedzenie, zamiast jeść to nielubiane. Szczur takie zje, a człowiek, który nie lubi np. szynki- jeśli znajdzie w lodówce tylko szynkę, to pójdzie do sklepu po coś innego.
otóż to, dlatego napisałam, że szczury nie jedzą dla samej przyjemności jedzenia jak czyni to człowiek, np. jedząc lody, czy ciastka, które nie są wartościowe, ale smakują.
Devona - Śro Lis 16, 2011 00:10

Oli napisał/a:
Przerwa powinna być minimum 3-4 miesiące według mnie.
Jakie argumenty za tym przemawiają?
Oli - Śro Lis 16, 2011 00:20

Devona, praca układu pokarmowego, a dokładniej dostosowywanie się go do nowej karmy. Przed zmianą karmę powinno się wprowadzać stopniowo zmieniając proporcje ze starej na nową. Gwałtowna zmiana może skutkować zaburzeniami trawienia, a pamiętajmy, że nasi pupile nie odbijają np. gazów z żołądka i przy wzdęciach bardzo cierpią. Zmiana karmy najlepiej żeby była rozłożona na ok tydzień, a potem należy jeszcze pamiętać, że po zmianie musi dojść do przyzwyczajenia się przewodu pokarmowego. Na szczurach tego tak bardzo nie widać, zwłaszcza jeśli jest ich więcej, ale na moich psach zaobserwowałam, że owe przystosowanie potrafi trwać nawet do miesiąca (zależnie od rodzaju) po stopniowej zmianie karmy, więc krótszy czas podawania danej karmy niż 2 miesiące może powodować ciągłe mniejsze lub większe podrażnienie żołądka i jelit.
Niamey - Śro Lis 16, 2011 00:29

nie wiem jak przy wzdęciach, ale jestem pewna, że co najmniej jeden mój szczur puszczał gazy.
Oli - Śro Lis 16, 2011 00:42

bąki tak, ale bekać nie mogą tak wprost mówiąc ;) to samo z wymiotami, chociaż mogą odczuwać nudności
zuzaaanna - Sob Sty 21, 2012 13:37
Temat postu: jedzenie
a propos jedzenia, to znalazłam świetną holenderską mieszkankę przez przypadek na małym bazarku w Otwocku. moje szczury nie chcą już jeść innej karmy, nawet z najwyższej półki. kobieta, u której kupuje zamawia ogromny worek 30kg albo i większy, więc dodatkowo cena jest naprawdę niska, jak za tak dobrą jakość towaru. dowiem się dokładnie, jak nazywa się firma, która to produkuje, bo jest godna polecenia.
Nashi - Sob Sty 21, 2012 13:49

zuzaaanna napisał/a:
dowiem się dokładnie, jak nazywa się firma, która to produkuje, bo jest godna polecenia.
Będziemy wdzięczni. :]