To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Koty vol. V

PALATINA - Nie Gru 09, 2012 17:11

Ragdoll.
Niamey - Nie Gru 09, 2012 17:19

Jest przepiękny :) Bardzo mi się podoba taka średnio ciemna maska, a la syjamska

to jest colorpoint? Niebieski?

susurrement - Nie Gru 09, 2012 18:17

a nie blue mitted?
Niamey - Nie Gru 09, 2012 18:20

na śnieżnych zdjęciach nie widziałam łapek :) Chyba jednak mitted :)
NinaWi - Nie Gru 09, 2012 20:19

klauduska napisał/a:
nie mam fot takich

szkoda :cry:

Remont elewacji w nowym mieszkaniu się skończył, więc czas pomyśleć o zrobieniu woliery z balkonu i zabezpieczeniu okien.

Macie jakieś sprawdzone sposoby?

Co do okien uchylnych, znalazłam takie coś: http://allegro.pl/zabezpi...2805517923.html Wszystko super, poza tą poziomą linką przechodzącą przez środek okna. Nie podoba mi się i wolałabym jakieś inne rozwiązanie.

Balkon mam wystający, z trzech stron odsłonięty, za sufit robi podłoga balkonu sąsiada z góry. Jak mogę go dobrze zabezpieczyć, żeby koty mogły wychodzić bez nadzoru? Siatka z zooplusa odpada. Wolałabym coś metalowego... :help:

Ninek - Nie Gru 09, 2012 20:35

Loonie, może po prostu kup siatke i sama zrób 'ogrodzenie'?
NinaWi - Nie Gru 09, 2012 21:13

Gdyby to było takie proste :P

Siatka musiałaby mieć co najmniej 2,5 m wysokości (barierka ma duże odstępy) i musiałaby być na stelażu. Trudno taką siatkę dostać - nie ma takiej na allegro, w leroy merlin też nie. Stelaż musi być solidny, widziałam na miau, że ktoś zrobił stelaż z drewna, ale czy drewno to dobry materiał? Szukam jakiegoś pomysłu na to. Sama nie mam wyobraźni, a chłopa musiałabym czymś konkretnym zaszantażować, by zaczął myśleć o wolierze poważnie, a nie tylko "tak, tak, zrobimy". :lol:

Teoretycznie mogę zamontować gnojkom siatkę z zooplusa i wypuszczać je kiedy jestem w domu, ale zamysł jest taki, że mają wychodzić, kiedy im się tylko będzie chciało.

PALATINA - Nie Gru 09, 2012 21:16

susurrement napisał/a:
a nie blue mitted?

Dokładnie. :)

Cola - Pon Gru 10, 2012 12:51

miałam kotów kilka w życiu, ale jako dziecko. teraz mam 2 miesięczne na dt i mam kilka szybkich pytań:
-ile razy dziennie i jaką ilością z saszetki dla kociaków karmić?
-2 mogą mieć jedną miskę na spółkę na żarcie i jedną na wodę?
-nie będzie im przeszkadzała jedna kuweta? nie chcę mieć min na dywanie :P

kto chce małą czarnulkę i szylkretkę? :DD

Ninek - Pon Gru 10, 2012 12:58

Kuweta i wodna miska jak najbardziej jedna wystarczy. Tylko przy kociakach trzeba czesto sprzątać kuwete, bo przerób mają niezły.
Miska na jedzenie jeśli jest duża to może wystarczyć, ale musisz obserwować. Miałam raz kociaki, które sie odganiały od michy i musiały mieć dwie :P

Cola - Pon Gru 10, 2012 13:03

Ninek, dzięki :)
te na razie jedzą na zmianę. mają okrąglutkie brzuszki. o przemianie materii już zdążyłam się przekonać :lol:

L. - Pon Gru 10, 2012 13:07

Cola, zazwyczaj kociaki karmi się 2 razy dziennie, na jednego kota pół saszetki na jeden posiłek.
zresztą sama zobaczysz. jak nałożysz poł saszetki i kociak zje ją do 10 minut to znaczy, ze porcja jest akurat :) jak zostawi to trochę za dużo.

chociaż niektóre koty lubią wracać do jedzenia, ale jak leży ono za długo to też często zostawiają (bo to małe burżuje) - także musisz wyczuć :)

teoretycznie może być jedna miska na pokarm, jeśli sobie radzą, ale sądzę, że większym komfortem byłoby dla nich gdyby mieli możliwość mieć dwie oddzielne.

powodzenia! :serducho:

Cola - Pon Gru 10, 2012 13:16

L., dzięki! wpadaj po śpiwór i wymiziać! ;D
L. - Pon Gru 10, 2012 13:17

Cola, ok ;D masz pw.
Devona - Pon Gru 10, 2012 17:11

2 razy dziennie to trochę za rzadko dla małych kotów, ja swoje dorosłe karmię 4 razy dziennie, wcześniej były 3 posiłki i "krzyczeli" na mnie na barfowym forum, że minimum jeden więcej. Zresztą widzę pozytywną zmianę po kotach, są bardziej "spokojne", od kiedy dostają mniejsze porcje częściej, już tak nie wyczekują posiłków i mniej nerwowo je pochłaniają. Przy maluchach często zaleca się, żeby miały stały dostęp do jedzenia, jednak podając mokre czy świeże jedzenie, ja wolałam nie zostawiać, żeby stało, więc karmiłam ok. 5 razy dziennie.

Cola, są takie fajne "podwójne" miski, będzie jedna, ale każdy "dostanie" swoją komorę. Polecam, jeśli kotki są zgodne :) .