Archiwum - Psiaki IX
Tess - Pią Wrz 10, 2010 18:17
Idę się powiesić, bo mam dwa psy z rodowodem i nie jestem troskliwym opiekunem.
Szura - Pią Wrz 10, 2010 18:18
Mangusta, może o idiotyzm podejścia "kupowanie jest be, fuj i wstrętne, adopcje to jedyne słuszne wyjście, chyba że nie masz serca, a zwierzaka chcesz dla lansu, rodowód to kaprys".
AngelsDream - Pią Wrz 10, 2010 18:21
Tess, ja mam dylemat.
Tess - Pią Wrz 10, 2010 18:23
AngelsDream, jedno w Was się powinno powiesić, drugie nie.
W końcu macie dwa psy, a tylko jeden jest złem.
I żeby nie było, jestem absolutnie przeciwna takim targom zwierząt. Ale artykuł nie mówi tylko o targach, a o kupowaniu jakichkolwiek zwierząt rasowych. A sorry, dla mnie to kretyństwo.
Szura - Pią Wrz 10, 2010 18:24
AngelsDream,
Niamey - Pią Wrz 10, 2010 18:29
to taka moda z zachodu na szukanie sobie wroga - świat jest zły, bo są na nim bezdomne zwierzęta, więc na pewno ktoś z to odpowiada i można z nim walczyć. Akurat padło na hodowców zwierząt rasowych.
Cytat: | w Polsce co roku na świat przychodzi co najmniej 3 tysiące szczeniąt psów rodowodowych; liczba ta z pewnością jest zaniżona | Wiadomo wszakże, że rodowodowe psy są ukrywane, by świat nie dowiedział się o ich istnieniu.
AngelsDream - Pią Wrz 10, 2010 18:29
Szura, to nie jest zabawne. Mój 'zuy' pies jest dobrym, a dobry - złym. To za trudne.
A tak na serio - tak zero-jedynkowe podejście wydaje mi się cholernie szkodliwe.
pituophis - Pią Wrz 10, 2010 19:16
Kiedyś już o tym pisałem. Rzyg. Niewarte uwagi, i w sumie chyba bardziej odstręczające niż przysparzające zwolenników.
sachma - Pią Wrz 10, 2010 19:26
ale adoptować węże?
ja też powinnam się wieszać - nie dość że mam psa z rodowodem to jeszcze do tego mam szczury z rodowodami, z przemyślanych kryć... i mam rybki akwariowe ze sklepu a nie adopcji! zło wcielone ze mnie...
tylko dlaczego ja mam brać bidy z adopcji jak to nie ja się przyczyniłam do ich powstawania?
Layla - Pią Wrz 10, 2010 19:42
Ja powiem tak: nie potępiam ani tych, co kupują, ani prawdziwych hodowców. Dla mnie adopcja jest lepsza, przyznaję. Uważam adopcję za coś lepszego, ale to mój wybór i nie wiąże się z potępieniem hodowców i kupujących. Nie wiem jak to jasno wytłumaczyć, żebyście nie myśleli, że najeżdżam na hodowców Po prostu taki jest mój wybór.
sachma - Pią Wrz 10, 2010 19:44
Layla, każdy ma wolną wolę i rozum żeby z niej korzystać - jeśli ktoś woli rasiaka to ok, jeśli woli adopcje, to ok, ale nie sądzę żeby ktokolwiek miał prawo potępiać czy pouczać jedną czy drugą stronę.
Layla - Pią Wrz 10, 2010 19:47
Dlatego też ja nie potępiam ani nie pouczam - w mojej moralnej ocenie adopcja ma wyższość, dlatego ja będę adoptować, w końcu tacy ludzie też muszą być Empatia zapomina, że to nie kupujący zwierzęta rodowodowe są winni spadkowi adopcji, a ci, co kupują od pseudohodowców. Pseudohodowla to zawsze dno i wodorosty i to potępię zawsze.
Mangusta - Pią Wrz 10, 2010 19:51
Cytat: | ale adoptować węże? |
każdy fanatyzm jest zawsze zły. takim ludziom się nie przetłumaczy.
L. - Pią Wrz 10, 2010 20:02
nie wiem czy ktoś widział/czytał, ale sama prawda.
http://pies.onet.pl/49921...,2,artykul.html
babyduck - Sob Wrz 11, 2010 12:12
Ano niestety.
|
|
|