To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Odżywianie - POLECANE karmy - temat ogólny

Anomalia - Sob Sty 22, 2011 18:13

Erato, zobaczymy, czy u mnie jest. Z tego co czytałam, to wydaje się interesująca. ^^
kociarnia - Sob Sty 22, 2011 19:37

natekwiatek
Versele Laga Rat Complete-wygląda trochę jak kocia karma,granulat
Versele Laga Rat Nature-karma typu musli
Versele Laga Rat&Mouse pro-granulat
Ogólnie wszystkie są dobre ja karmie swoje Rat&Mouse Pro ale jak są wybredne to może spróbuj z Rat Nature.

mikanek - Pon Sty 24, 2011 22:04

a moje wybredziochy tylko Beaphar Xtravital, innych karm zupełnie nie. Nawet jak zmieszam Beaphar z Rat Nature to zostawią elementy Rat :?
martusia - Śro Wrz 28, 2011 14:29

A co sądzicie na temat karmy Trotvit dla szczurow?
Martini - Czw Lis 10, 2011 19:36

Zuzalek, ogonek czy ogonki;) bo w Twoim opisie mowa o jednym i psie (wymiziaj :mrgreen: ), a tutaj nagle stadko.
Moje szczurcie tez jedzą complete, ale chyba maja dość. Ja tez. Jak podolamy dwudzistu kilosom następnej karmy???

jolaada - Pią Lis 11, 2011 22:55

A ja nigdy nie kupuję dwa razy z kolei tej samej karmy.I wielkich ilości też nie. Podstawowej 2-3kg i zmiana.Chyba im to pasuje.Jak na razie nie narzekają.
Martini - Wto Lis 15, 2011 21:46

jolaada napisał/a:
A ja nigdy nie kupuję dwa razy z kolei tej samej karmy.I wielkich ilości też nie. Podstawowej 2-3kg i zmiana.Chyba im to pasuje.Jak na razie nie narzekają.

Tez tak robiłam, zeby im się nie znudziło (moooje biedactwa), ale mnie wetka uświadomiła, ze szczurzy system trawienny do nowej karmy przyzwyczaja się około tygodnia, wiec częste zmiany nie są wskazane, jeśli chce się karmić gotowym jedzeniem.

jolaada - Wto Lis 15, 2011 22:05

Na to nie wpadłam.Wezmę pod uwagę. Średnio co miesiąc inna karma, to za często?
Oli - Wto Lis 15, 2011 22:07

jolaada, zdecydowanie za często. Przerwa powinna być minimum 3-4 miesiące według mnie.
jolaada - Wto Lis 15, 2011 22:10

O kurcze, no to trzeba większe ilości zamawiać.I znowu dylemat, którą? Chciałam urozmaicać a szkodziłam-małpa ze mnie.Dzięki za uświadomienie.
Kasik - Wto Lis 15, 2011 22:12

jolaada, zawsze możesz zamówić ze 2-3 różne i zmieszać ;)
Oli - Wto Lis 15, 2011 22:12

jolaada, dobrej jakości karma jest wystarczająco urozmaicona ;) szczury nie jedzą jak ludzie dla przyjemności, ale po to, by zaspokoić głód. Oczywiście mają swoje preferencje, ale to nie jest tak jak z człowiekiem, któremu się coś może przejeść, bo nie ma tu czynnika psychicznego.
jolaada - Wto Lis 15, 2011 22:16

A jednak nie pożerają wszystkiego jak leci- trochę jak ludzie. Budujące jest stwierdzenie, że jedzenie to nie przyjemność, jak w to uwierzę to dieta zadziała- będę powtarzać w myślach :wink:
Martini - Wto Lis 15, 2011 22:16

jolaada napisał/a:
O kurcze, no to trzeba większe ilości zamawiać.I znowu dylemat, którą? Chciałam urozmaicać a szkodziłam-małpa ze mnie.Dzięki za uświadomienie.

Tez tak robiłam, szkoda mi ich było, ze miały jeść tylko granulat i nic poza tym. nie martw się:) zawsze chcemy dla nich jak najlepiej. Zamów to, co wchodziło najlepiej;)

Oli, szczur je, aby przeżyć, jak każdy, ale kubki smakowe jednak ma i ja się cieszę, jak moim coś smakuje. Może dlatego, ze sama nie podchodzę do jedzenia na zasadzie zapychania zoladka :lol:

Oli - Wto Lis 15, 2011 22:21

Cytat:
Oczywiście mają swoje preferencje
umiecie Wy czytać? :]

To, że im coś smakuje, nie znaczy, że jest zdrowe. Moja suka kocha spleśniały chleb, dzieci uwielbiają cukierki, ale to nie znaczy, że mają to jeść, bo to im smakuje. Trzeba wybierać spośród dobrych karm te smaczne, a jeśli zostawiają to może są przekarmione, nie pomyslałaś o tym? ;) Moje jakoś nic nie zostawiają, a nie są grubasami. No i problemy z przewodem pokarmowym (przy zmianie karmy wcale nie takie rzadkie, więc należy zmieniać ją stopniowo) też mogą wpłynąć na wydajność spożycia.