To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Higiena i pielęgnacja - Jakiej ściółki używasz?

Layla - Śro Wrz 03, 2008 09:17

tamiska, to ten żwirek co strzela?
Anonymous - Śro Wrz 03, 2008 09:58

no czy ja wiem czy to mozna nazwac strzelaniem? :p taki jest bialo przezroczysty z niektorymi granulkami niebieskimi :) fajny jest bo nie robi sie z niego papa jak moje chlopaki na niego naleja i nie czuc juz takiego odoru z kuwety a przede wszystkim w zaden sposob nie pyli a to wazne bo moj Kreska ciagle mial problemy z oddychaniem bo mu sie ten bentonitowy i drewniany pyl do nozdrzy pchal i ciagle lapkami pocieral nosek i kichal a teraz wydaje sie byc szczesliwy :)
sachma - Śro Wrz 03, 2008 23:09

tamiska, a szczury nie próbują tego konsumowac? bo moje czasem pchaja do pyska zwirek drewniany.. a szukam czegos co nie bedzie pylilo (Bójka) i czegos co nie bedzie tak szybko smierdziec.. bo mimo ze mam tylko 5 panienek po kilku dniach juz u nich smierdzi..
ntliee - Czw Wrz 04, 2008 00:14

a ja jestem całym sercem za Chipsi Mais, przede wszystkim dlatego że nie ma tego charakterystycznego zapachu ściółki jak np cats dream (tego akurat używam jako zamiennik, jak skończy mi się chipsi mais, a zapomniałam akurat zamówić). mam też do wypróbowania Chipsi Mais o zapachu cytrynowym. plusy to to, że nie pyli, kawałki żwirku są malutkie więc przyjazne dla szczurów, i starcza mi na ok 5 dni, przy 4 ogonach, więc zapachy pochłania całkiem nieźle. minus to oczywiście cena, ale moim zdaniem warto

kiedyś używałam jeszcze trocin Chipi, bardzo ładnie pachniały, ale fruwały mi po całym pokoju i do wszystkiego się kleiły, czasem jednak lubię do nich wrócić, bo Cheddar akurat po nich nie kichał, a po pinio drewnianym niestety tak

sachma - Czw Wrz 04, 2008 00:24

no u mnie chipsi mais jest namietnie rozrzucany po calym pokoju - jest po prostu zbyt lekki :P do tego ogony go nie lubia i rozgarniaja na kontach i sikaja na goly plastik :/ (znaczy Vani z Bojka rozgarniaja..)

ntliee, w zooplusie sa paczki po 2x 20l - wychodzi taniej.

Anonymous - Czw Wrz 04, 2008 07:56

sachma, nie zauwazylam zeby to konsumowaly. Moim zdaniem to dobry wybor. Co prawda wychodzi drozej ale juz po dwoch dniach od zmiany sciolki zapach nadal jest znosny a mam dwa samce. Zwykle po 2 lub 3 dniach nie dalo sie w domu wytrzymac. Na opakowaniu pisze ze ten sylikonowy dziala tak ze wchlania mocz zatrzymuje wewnatrz pozniej mocz wyparowuje i dalej zwirek jest do uzycia. ponoc kotu starcza na 30 dni jedno opakowanie a ono jest male.
dream* - Czw Wrz 04, 2008 08:03

sachma, więc ja polecam żwirek cat's best eko plus.
to drewniany żwirek który się zbryla.
raz, że w ogóle nie pyli, dwa, że jest cholernie wygodny, trzy, że łatwo przesiać nieczystości i nie trzeba sprzątać odrazu całego.

tym, że się zbryla nie należy się przejmować, żwirek jest z czystej chemicelulozy i jest to naturalna reakcja tego włókna na wilgoć - nie zaszkodzi jego zjedzenie ani nic, jest 100% bezpieczny ;)

no a sylikonowe faktycznie super pochlaniają mocz i zapach, ale trochę się pylą. przynajmniej na początku.

Anonymous - Czw Wrz 04, 2008 10:20

nie wiem ja kupilam jakis Golden Cat to poprostu sa sylikonowe kuleczki bez zadnych pylow czy cos taakiego :) zwirki sa dobre ale moje ogonki to straszni alergicy sa wiec z drewnianymi pochodnymi dalam sobie spokoj juz :)
ntliee - Czw Wrz 04, 2008 10:52

sachma, dzięki, następnym razem trochę zaoszczędzę ;p

A żwirku silikonowego dla kotów jakoś się boję, chyba gdzieś czytałam że musi być specjalny dla małych zwierząt bo tym dla kotów szczury mogą się zatruć..nie wiem, czy nie żyję w błędnym przekonaniu ;)

S - Czw Wrz 04, 2008 13:20

ntliee, silikon pęcznieje pod wpływem wilgoci. Jak napęcznieje w przewodzie pokarmowym to może się to tragicznie skończyć.
PALATINA - Czw Wrz 04, 2008 13:25

Moja koleżanka uzywała silikonowego dla kotów i mówiła, że w ogóle nie chłonął moczu (tylko moczu kociego jest więcej :] ).

Co do chipsi mais - on też nie chłonie - wiem, bo jak mi szczury w kąt sikały, to robiło sie mokro i po chwili pleśniało (ze względu na pleśń mais jest bardzo niepolecany dla świnek - szczury mniej sikaja, więc jakos ujdzie :wink: ) !

Anonymous - Czw Wrz 04, 2008 13:40

nie wiem narazie nie zauwazylam zadnego problemu ale dopiero testuje :P jak cos bedzie nie tak to nie omieszkam napisac :D narazie sie ciesze ze nie ma tego smrodku :P jeszcze musze wymienic drewniana polke i bedzie calkiem pachnialo fiolkami :P
ntliee - Czw Wrz 04, 2008 14:09

S, tak na logikę to jak silikon znajdzie się w układzie pokarmowym to niezbyt dobrze, niezależnie od tego czy zacznie pęcznieć, ale fakt, wtedy może być jeszcze gorzej..jestem zdania że wolę już ten smrodek minimalny, walającą się ściółkę, ale przynajmniej w 100% bezpieczną.

a co do niechłonięcia chipsi, u mnie wcale nie ma z tym problemu, ostatnio nawet dałam szczurom wodę w misce i oczywiście ją wylały :roll: i wszystko pochłonął chipsi, a po chwili wyschnął. ( jak jest mokry to nie ma też zapachu mokrego drewna, jak jest np przy cats dream) nic mi też nie pleśniało. czy to możliwe żeby w naszym użytkowaniu aż tyle się różniło

Anonymous - Czw Wrz 04, 2008 15:06

moje szczury nie zjadaja tego zwirku i bentonitowego tez nie zjadaly :) a tez by mogly tylko nie bardzo wiem czemu mialyby to robic skoro to niejadalne? to przeciez nie chomiki :) i jak juz zaznaczalam wczesniej na drewniane maja uczulenie.
Layla - Czw Wrz 04, 2008 15:35

tamiska, moje jadły bentonitowy, musiałam szybko wywalić :? Ja bym tego silikonowego nie używała, a nuż jakiś głuptas połknie? A ktoś pisał, że jego ogony boją się dźwięku wydawanego przez ten żwirek.