To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Koty vol. II

iskra - Śro Mar 25, 2009 16:05

Ewo.. to zajrzyj na tą stronę -> http://kocia_stronka.republika.pl/siatki.html

to jest para z warszawy, która wykonuje zabezpieczenia balkonów itp..
na tej stronie można też znaleźć porady jak bezpiecznie zabezpieczać :wink:

landrynka - Śro Mar 25, 2009 18:07

iskra napisał/a:
bezpiecznie zabezpieczać
:DD

Moja kuzynka ma kota, który swego czasu spadł z 4 piętra na daszek wejścia klatki schodowej. teraz ma zaburzoną równowagę. Balkon mają osiatkowany i działa. okna tylko uchylają, ew. wywalają kota z pokoju na czas wietrzenia.

ja sama mam balkon zabudowany, latem tam mieszkają w dzien szczury. a mimo to kota raz spadła.

idaa - Śro Mar 25, 2009 21:05

mc napisał/a:
Wetka powiedziała mi, że może pociachać przed rujką, ale lepiej bedzie po, wiec się męczymy obie i czekamy :wink:

Mi z kolei wet kazał przyjść, jak się zacznie. Czyli co kraj, to obyczaj. Ja sama nie wiem, czy to już. Kicia łasi się, pomiaukuje, turla się po podłodze. Ale to nie jest uciążliwe, więc to może jeszcze nie to? No sama nie wiem.

iskra - Śro Mar 25, 2009 22:31

Niektórzy w ogóle nie czekają na pierwszą rujkę...no jest to jakiś pomysł..
ale jeżeli już się zdarzy, to powinno się kastrować PO rujce, a NIE w jej trakcie..
no nie można.. ! to niebezpieczne dla kotki !

idaa - Czw Mar 26, 2009 09:16

iskra napisał/a:
to powinno się kastrować PO rujce, a NIE w jej trakcie..

iskra ja się na tym nie znam. Byłam u dwóch wetów. Jedno ich łączyło. Obaj to samo powiedzieli o sterylce.

iskra - Czw Mar 26, 2009 10:42

z http://miau.pl/edu/ster.php

2. Kiedy go przeprowadzić?

U kotek i suk zdecydowanym przeciwwskazaniem do wykonania zabiegu jest okres rui lub cieczki oraz wysoka (późna) ciąża. Operację można przeprowadzić w ciąży wczesnej.

oraz:
http://www.koty.pl/zdrowi...j-za-mlodu.html

To zabieg chirurgiczny. Można ją wykonać po osiągnięciu dojrzałości płciowej (wystąpieniu pierwszej rui). Zalecamy, aby przed sterylizacją zablokować cykl poprzez podanie antykoncepcji hormonalnej, ponieważ zabieg powinien się odbyć w okresie ciszy hormonalnej – pomiędzy jedną a drugą rują. Jest to ważne dla zdrowia zwierzaka.

to takie pierwsze z brzegu...

nie wiem dlaczego weterynarz tak Ci powiedział :(
Przecież to zagraża zdrowiu a czasem nawet życiu kotek... :shock:

Nakasha - Czw Mar 26, 2009 13:00

Mi też wszyscy weci zawsze mówili, że sterylka najlepiej przed pierwszą rują lub tuż po pierwszej rui, nigdy w trakcie. M.in. z tego powodu, że ukrwienie narządów rozrodczych w trakcie rui jest tak duże, że kicia może się wykrwawić.

W przypadku operacji przez pierwszą rują niweluje się niemal całkowicie ryzyko wystąpienia gruczołaków.

A w wieku 6-7 miesięcy kotki mają już w pełni ukształtowany układ rozrodczy i można je kastrować/sterylizować ;)

nutaka - Czw Mar 26, 2009 17:20

Kicia vel Ritka

:serducho:

H. - Czw Mar 26, 2009 17:28

nutaka, cudnie :) :serducho:
iskra - Czw Mar 26, 2009 17:31

Widać, że ma się dobrze :)
idaa - Czw Mar 26, 2009 20:45

iskra dzięki. Też właśnie zastanawiałam się nad tym ukrwieniem. Problem w tym, że ja nie jestem w stanie dokładnie określić wieku kotki. To kotka znaleziona na ulicy jako maleństwo i przygarnięta przeze mnie. Jest drobniutka. Waży w tej chwili niecałe 2,5 kg, a wiekowo prawdopodobnie właśnie skończyła 5 miesięcy. Czyli i tak jeszcze za wcześnie na sterylkę. Muszę poczekać.
nutaka dzięki za zdjęcie mojej ulubienicy :serducho: Wygląda jak zwykle suuuuuper :serducho:

Eruntale - Pią Mar 27, 2009 13:11

Chwilę nas nie było- melduję posłusznie że kot zdrowy, waży już 3 kilo i dalej jest przecudna :serducho:
I dalej nie lubi zdjęć ;)

devilline - Pią Mar 27, 2009 15:26

Jaka ona jest piękna! :falover:
Mogę któreś zdjęcie ukraść na tapetę? :mrgreen:

Eruntale - Pią Mar 27, 2009 16:02

Jasne, jak cos to moge podrzucic wieksze rozdzielczosci =]
Ewa - Pią Mar 27, 2009 16:42

Idaa, wiek podobno można odkryć po zębach. Moja wetka wyciagnęła knigę i tam było, które zęby są w którym miesiącu życia. Moje działkowce tak były okreslane z błędem trzech tygodni.