To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Rozmnażanie - Jakiej płci jest mój szczur?

Cegriiz - Czw Cze 05, 2014 14:05

sliwkowapanna, babuszka. A to co wyczułaś jako jajka najpewniej jest... kupą.

W jakim wieku jest ogoniasty ?

smeg - Czw Cze 05, 2014 14:07

Według mnie to samiczka.
sliwkowapanna - Czw Cze 05, 2014 15:58

dwa miesiące z lekkim hakiem.

buu:( czyli będę musiała kastrować, a o łączeniu maluchów nawet nie mam co myśleć teraz;/

Karena - Czw Cze 05, 2014 16:01

sliwkowapanna, Dobrze, że zapytałaś przed łączeniem. ;)
Off-Topic:
Skąd masz szczurka? Jeśli była trzymana z samcami zanim trafiła do Ciebie - może być w ciąży.

sliwkowapanna - Czw Cze 05, 2014 16:13

No właśnie tylko co z tego, że nie łączyłam jeszcze jak jeśli to na pewno na 100% dziewczyna to była z samcami;/ Miały być samczyki. Karmel był do oddania, a były jeszcze 3 szczurki u tej dziewczyny, które miały pójść na pokarm dla węża, wśród nich właśnie Geko... stąd właśnie go uratowałam, na łącznie 6 szczurków nie mam warunków, ale miała je przygarnąć inna dziewczyna na DS. Tak jest jak ktoś sie nie zna mówi, że to samce, a że ja pod wpływem chwili go wzięłam, malucha takiego nie miałam nigdy i nie zwróciłam uwagi na dupkę...

i teraz nie wiem co robić, muszę poczytać o ciąży, zobaczyć czy jest jednak w niej, bo może jakimś cudem to jednak chłopak? Bo skoro od średnio 5 tygodnia już mogą w ciążę zajść, to w sumie już niemalże miesiąc w tej ciąży mogłaby teoretycznie być, a z tego co mi wiadomo nie miała żadnych małych(szczerze się też przyznam, że nie wiem ile ciąża trwa)Zobaczę jak to będzie, bo tak to co...rozdzielać ich nie chcę tak super się bawią, a na chwilę obecną no niby pokój duży mam, ale nie chcę mieć dwóch "stad", oddać nigdy nie oddam. Niby sterylizacja, ale dużo się naczytałam, że szczurki się nie budzą z narkozy, że notowotwory itd:(

Idę czytać odpowiednie tematy... ech

smeg - Czw Cze 05, 2014 16:20

sliwkowapanna napisał/a:
Niby sterylizacja, ale dużo się naczytałam, że szczurki się nie budzą z narkozy, że notowotwory itd:(

Sterylizacja wręcz zmniejsza ryzyko występowania nowotworów hormonozależnych, więc nie wiem co czytałaś. Jeśli zostanie przeprowadzona przez doświadczonego weterynarza od gryzoni, ryzyko niewybudzenia się z narkozy jest minimalne, zwłaszcza u tak młodego szczura. Maluchy też dużo szybciej regenerują się po operacjach. Sterylka dodatkowo rozwiąże problem ewentualnej ciąży. Na Twoim miejscu bym się nie zastanawiała, tylko szybko umawiała zabieg ;)

Pyl - Czw Cze 05, 2014 16:40

sliwkowapanna napisał/a:
Zobaczę jak to będzie, bo tak to co...rozdzielać ich nie chcę tak super się bawią
Hej, to są razem czy nie? Bo ja już nie rozumiem. Jak są razem to rozdziel, może jeszcze nie zaszła w ciążę - wygląda na młodą.
Fajna zabawa nie jest tu najważniejsza.

I może zrób jeszcze dokładniejsze zdjęcie.

sliwkowapanna - Czw Cze 05, 2014 17:17

mam dwa szczury ze "starego stada", ten co nie wiadomo nic z płcią jest z bratem, z którym przyszedł w innej klatce. Trzeciej nie mam, na razie wciąż obserwuję Geko, wydaje mi się, że lekki zarys jąder jest, ale już w końcu zgłupiałam, rozglądam się za wetem w Wawie aktualnie. foto wrzucę postaram się dokładniejsze
smeg - Czw Cze 05, 2014 17:47

To nie jest "ten co nie wiadomo nic z płcią", tylko samiczka - na poprzednim zdjęciu wyraźnie widać pochwę. Rozdziel je jak najszybciej.
Devona - Czw Cze 05, 2014 17:55

Zgadzam się ze smeg, trzeba natychmiast załatwić klatkę. Ciąża w tak młodym wieku może być groźna, zaś kastracja aborcyjna to zabieg dużo bardziej niebezpieczny niż zwykła kastracja.
sliwkowapanna - Czw Cze 05, 2014 18:04

rozdzielam...szukam kogoś od sterylizacji w temacie w Wawie.
Coppernicana - Nie Lip 27, 2014 16:24

Mam 12 młodych, mają po 2 tygodnie, chętnych na kilka też już się znalazło, ale mam wielki problem z rozróżnieniem płci malców. Mierzę i mierzę, i nic mi z tego nie wychodzi. Czy jest jeszcze jakiś inny sposób?
mmarcioszka - Nie Lip 27, 2014 17:17

Coppernicana, zrób ostre zdjęcia podwozi maluchów i wrzuć tutaj, pomożemy rozróżnić płeć ;)
Devona - Nie Lip 27, 2014 23:06

Coppernicana, u malców z jednego miotu można porównawczo rozpoznawać płeć, samiczki będą miały mniejsze odległości między cewką moczową a odbytem niż samce. Polecam wstępnie wytypować, a później robić porównania każdy z każdym. Dodatkowo, jeżeli malce już ofutrzone (a skoro mają 2 tygodnie, to pewnie tak), u panienek będzie wyraźnie widać sutki na brzuchu, to też powinno pomóc w rozpoznaniu płci.
kinguss93 - Pon Lis 03, 2014 18:27

Pomozcie samiczka czy samiec