Leczenie - Guzy (w tym gruczolaki) przysadki mózgowej
K3 - Pią Lut 14, 2014 22:12
Faktycznie
Dostała dzisiaj niecałe 2ml, bo trochę wypluła. Jutro będę miała w tabletkę i będzie łatwiej z podawaniem. Mam nadzieję, że to co dzisiaj dostała jakoś zadziała.
Pyl - Pią Lut 14, 2014 22:41
Jest w Magazynie Weterynaryjnym artykuł opisujący leczenie guzów przysadki u szczurów (w tym dawkowanie kabergoliny). Niestety nie jest on dostępny on-line bez prenumeraty magazynu, można wyszukać zajawkę na stronie Magazynu Weterynaryjnego. Sporo weterynarzy może jednak mieć do tego dostęp, więc myślę, że można się na to powołać.
Magazyn Weterynaryjny, Rok 2014, Nr 1, strona 73
Opis przypadku guza przysadki u szczura
Barszcz Karolina, Bielecki Wojciech, Godlewska Agata
Prośba do MT o dodanie informacji do pierwszego posta.
/Edit
Przy okazji może i ten link dodać?
A link na końcu 1. posta jest również na początku posta - można usunąć ten z końca, bo post Nisi dotyczy innego sposobu leczenia guzów i nie powinno się tego mieszać.
limomanka - Pią Lut 14, 2014 22:58
K3, jak Wam się skończy Dostinex, może spróbuj skombinować zamiennik (Cabaser lub Cabaseril) - podaje się go 2x mniej, bo ma więcej kabergoliny w 1mg, więc szczura mniej się męczy przy aplikacji. Miałam raz Galastop (Twix dostał w spadku po tragicznie zmarłej szczurce) i nie chciałabym do niego wracać (podanie tak dużej dawki było koszmarem i dla mnie, i dla szczura). Stosujemy Cabaser - nasz weterynarz ściąga go dla nas z zagranicy.
Pyl - Pią Lut 14, 2014 22:59
limomanka, K3 będzie miała Cabaser
limomanka - Pią Lut 14, 2014 23:03
Pyl, i dobrze
mmarcioszka - Pią Lut 14, 2014 23:53
Off-Topic: | Pyl, gotowe - dzięki za linki |
Pyl - Sob Lut 15, 2014 00:02
Off-Topic: | mmarcioszka, wrzuć to jednak na górę posta. Inaczej miesza się z tym starym postem Nisi, a to są dwa różne tematy (no dobra, oba dotyczą przysadki, ale leczenie już inne). Możesz informacje o tym artykule wrzucić np. do tej sekcji z artykułami? Albo zrobić tam linka do mojego posta opisującego ten artykuł, żeby było krócej? |
K3 - Sob Lut 15, 2014 09:59
Off-Topic: | Pyl, Dziękuję za pomoc!
limomanka, Galastopu już nie mam, miałam tylko jedną dawkę od wetki. |
Pyl - Sob Lut 15, 2014 10:02
Off-Topic: | K3, nie mi dziękuj. To nie ja ganiam po dworcach |
Selldine - Pon Mar 03, 2014 11:55
Czy jest coś, co można zastosować u szczura, w momencie, kiedy diostinex zawiódł?
Jesteśmy już po drugiej dawce i zero reakcji na lek...
quagmire - Pon Mar 03, 2014 11:59
Selldine, można spróbować ze sterydem. Ale to wszystko do decyzji lekarza.
Kabergolina nie działa niestety na każdego guza, a objawy przysadkowe nie muszą też oznaczać guza przysadki.
smeg - Pon Mar 03, 2014 13:04
Selldine, a jaka dawka?
Pyl - Pon Mar 03, 2014 14:49
quagmire napisał/a: | a objawy przysadkowe nie muszą też oznaczać guza przysadki. | To niestety prawda. Czy inne choroby zostały wyeliminowane? Ropień / zapalenie ucha środkowego? Zapalenie mózgu?
Niestety może być to też guz, który nie reaguje na kabergolinę - wtedy pozostaje podawanie zachowawczo sterydu.
Selldine - Pon Mar 03, 2014 15:01
Jesteśmy po dwóch dawkach sterydu i niestety na to również nie ma reakcji.
27.02.2014
- Dexasone 0,1ml
- Dostinex 0,5 mg - 1/2 tab.
- Borgal 0,02ml
02.03.2014
- Dexasone 0,12ml
- Dostinex 0,5mg - 1/2 tab.
Plus dostaliśmy Ulgastran i podajemy Ditriuet
Pyl - Pon Mar 03, 2014 15:39
Ditrivet?
No to antybiotyki dość delikatne.
Jeśli na Dostinex i steryd nie ma reakcji, to albo próbowałabym z b. silnymi antybiotykami (mając nadzieję, że to kwestia ropnia / zapalenia mózgu) albo zdecydowałabym o eutanazji. Wytyczną jest stan ogona - antybiotyk potrzebuje przynajmniej kilku dni na zadziałanie.
Jakie są objawy? Typowo przysadkowe czy różne? Czy były robione jakieś badania (np. krew)? Uszy były sprawdzane? Macane?
Czy wet miał jakieś inne hipotezy?
|
|
|