To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

W kupie raźniej - szczury są stadne - SAMICE - łączenie samic w różnym wieku

Krrishna - Pią Mar 27, 2009 17:29

Ja dziś przedstawiłem koleżankę mojej White.
Nazywa się Black i jest urocza. Zrobiłem tak jak wszyscy, umyłem klatkę, wymieniłem trociny i zabrałem miskę z kaltki.
Nowa jest bardzo towarzyska, i lubi ludzkie ręce (w przeciwieństwie do swojej kumpeli).
Najpierw oswoiłem ją ze swoimi dłońmi, później puściłem 2 samice na łóżko, żeby pokicały. Na łóżku było pięknie ładnie, w klatce jest troszke gorzej, kłócą się od czasu do czasu i często przebywają na innych poziomach. Ale nie gryzą się do krwi, zwyczajnie ustalają kto będzie rządził. Troche się martwie czy starsza w końcu zaakceptuje młodą, bo co narazie co jakiś czas przypomina kto tu rządzi i Black jest troche spękana.

Martuha - Pią Mar 27, 2009 19:30

Na pewno się do siebie przyzwyczają,moje na początku prały się do krwi,aż sama nie wiedziałam co robić,widok był okropny i nie były to przelewki teraz te 2 co się ciągle prały życia po za sobą nie widzą i są wszędzie razem!Poświęciłam im 1,5 tygodnia non stop na resocjalizację,aż mąż płakał,że go zaniedbuję :mrgreen: ale się udało.Podejrzewam ,że teraz jak przyjdzie do mnie Cukinia będzie to samo ,bo moja jedna samica taka jest dla nowych koleżanek :roll: ale trochę pracy i będzie dobrze.
sanandie - Wto Mar 31, 2009 23:42

MOja Tusia już w klatce z Kira i TAflą :) pięknie się zachowują. Dzięki za pomoc, przestawiłam klatkę w inne miejsce i odrazu lepiej :wink:
Anouk - Pon Maj 04, 2009 16:56

Mam pytanie... Dianka ma mniej-więcej 1,4 roku, Lu 1 rok, natomiast Ronja ok. 4 tygodnie. Dziewczyny podczas spotkania z Ronją nie gryzły, nie były agresywne... Powąchały i ją zlekceważyły. I rodzi się pytanie - czy mogę za ok. tydzień włożyć trójkę do nowej klatki? Oczywiście ściury codziennie spotykałyby się na neutralnym gruncie ;)
Mangalarga - Pon Maj 04, 2009 17:14

Ja tak zrobiłam z Panyą i Ilo, też była między nimi spora różnica wiekowa, ale na neutralnym gruncie panowała olewka totalna.
Rodziłabym zostawić łączenie w klatce np. na weekend, żebyś mogła kontrolować sytuację przez pierwsze 2-3 dni :)

Anouk - Pon Maj 04, 2009 17:17

Mangalarga, tak zrobię :) Tak robiłam z Dianą i Lu, ale to było bardziej drastyczne łączenie, bo Diana przez pół roku nie miała kontaktu ze szczurami i traktowała Lu jak zabawkę-gryzak ;)
Nakasha - Pon Maj 04, 2009 18:22

Dynialu, po prostu obserwuj jak się będą zachowywać na neutralu :) jak przez kilka dni będzie ok, to możesz spróbować wpuścić je razem do klatki ;) czas na neutralu najlepiej żeby był przynajmniej 2 - 3 h dziennie :) im dłużej tym lepiej :)
Anouk - Pon Maj 04, 2009 18:25

Nakasha, ok, idę je puścić i zobaczę co będzie :)
Bema - Pon Maj 04, 2009 18:58

Dynialu, i jak?
Anouk - Pon Maj 04, 2009 19:01

Bema, powąchają, powąchają i sobie idą ;) Ani jednej bójki.
Bema - Pon Maj 04, 2009 19:04

Dynialu napisał/a:
Ani jednej bójki.
oby tak zostało :kciuki: :kciuki: :kciuki:
Anouk - Pon Maj 04, 2009 19:22

Bema, dzięki za kciuki, na razie mała śpi, później jeszcze się spotkają ;)
Biała - Śro Maj 06, 2009 10:59

A ja mam takie pytanie czy nie będzie za dużym stresem łączenie 1,5 rocznej samicy z 3 mczną?

( w stadzie jest stara szczurzyca 1,5 ( słaba), 6mczna i 3mczna samiczka.

S - Śro Maj 06, 2009 11:15

Biała, wszystko zależy od charakterów szczurków.
Biała - Śro Maj 06, 2009 11:52

sama nie wiem maluszka jest dośc ugodowa, stara szczurzyca ze względu na wiek nie wdaje sie w bojki, choc za bardzo w kasze -dmuchac sobie nie da.

Boję się tylko o to czy przez stres związany z łączeniem starej szczurzycy (odpukac ) może się coś stac?