To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Odżywianie - POLECANE karmy - temat ogólny

Mai-ah - Wto Cze 29, 2010 13:28

A ja mam dylemat, widziałam ostatnio fajnie wyglądającą karmę na wagę w sklepie zoologicznym na terenie hipermarketu. Ostatnio jak byłam u pani weterynarz, to ona ogradzała takie wagówki bo to niby dużo kurzu w tym itepe. Jakie macie doświadczenia w tej kwestii? Widzę, że z pudełka zostaje masę ziarenek, wybredne te moje pannice...
Maja - Wto Cze 29, 2010 17:16

Gdyby ktoś miał jakiś problem z kupnem karmy dla ogonów w Kielcach lub Ostrowcu to pisać do mnie :wink: Mam zapas Selective Rat- świetna karma- jak dla mnie jedyna konkurencja V-L i wydaje się też troszkę tańsza. Zamawiałam ją przez zaprzyjaźnioną hurtownie wraz z karmą dla freciaków (nie opłacałoby im się przywozić jednej).

Mam kilka 350g. i kilka 2kg. Mniejsze wyszły po 12,50zł, a 2kg- 45,00zł. Także cenowo chyba bez tragedii- zwierzaki przynajmniej zadowolone.
PS: Jakby ktoś miał taką potrzebę to podam skład, ale jest już chyba gdzieś na forum.

A jeśli chodzi o wagówki to najlepiej jest robić mieszanki samemu, bo wtedy zwierzak wszystko wyjada- metodą prób i błędów sama najlepiej stworzysz karmę dlatego, że każdy szczureczek ma inne potrzeby zaspokojenia podniebienia :-P

LalaAla - Pon Lip 19, 2010 23:15

Odebraliśmy (po 2 tygodniach !!! :/ ) paczkę z Zooplusa z 2 kg Selectiva. Generalnie mam mieszane uczucia ;) Wcześniej dziewczyny jadły VL Rat Nature, które mocno przesiewały ale i tak 80% znikało z miseczki. Jak wsypałam im dziś Selectiva to Qla najpierw myślała, że może ukryłam pod tymi wysuszonymi kupami ukochaną VL a jak się przekonała, że nie to popatrzyła na mnie z miną "Głupia?? Co Ty mi tu sypiesz za bobki??". I na razie rozpoczęła protest song. Nie je. Natomiast Quicia sobie bierze czasami bobka i idzie chrupac :) Ale ona w ogóle nie jest problemowa. Mój słodki aniołek :serducho:
A co do suszonego mięsa dla kotów "Let's Bite!" to polecam gorąco !! Hicior u naszych ogoniastych. Podaję jedną kostkę raz na kilka dni i nie ma w kilka sekund :)

wuwuna - Wto Lip 20, 2010 00:24

Bo selectiv jest dla ludzi smakuje wyśmienicie, ja aż nie mogę go kupować bo zjadam :oops:
Niamey - Wto Lip 20, 2010 09:05

a wuwuna, mnie tym zaraziła :rotfl:
harpoonka - Czw Lip 22, 2010 16:42

Cytat:
Bo selectiv jest dla ludzi smakuje wyśmienicie, ja aż nie mogę go kupować bo zjadam

:mrgreen: :mrgreen: Musze sprobowac ;) Sama daje moim szczurom wlasnie selectiva zmieszanego z moja mieszanka. Wtedy z michy znika wszystko :]
Przyznam sie, ze nie sprawdzalam jak ten selective smakuje :lol:

LalaAla, jak ja pierwszy raz moim to dalam, tez nie byly zachwycone. Z czasem chyba polubily, bo zjadaja 8)

quagmire - Czw Lip 22, 2010 16:52

A moim chłopakom Selective smakował od początku - w tej chwili wolą go nawet od Care+
Ale rosną na tym duzi :(
Już im zaczęłam wydzielać.

LalaAla - Czw Lip 22, 2010 17:51

Moje się odobraziły ;) Obie wcinają Selectiva.
harpoonka - Pią Lip 23, 2010 17:09

quagmire napisał/a:
Ale rosną na tym duzi

Masz na mysli, ze tyja?

Po wzglednym przeczytaniu tematu chyba zdecyduje sie na Versele Laga + Selective. Tak na poczatek, bo pozniej znow wyczaruje im wlasna mieszanke ;)

Ps. Mi selective nie smakuje :mrgreen:

LalaAla - Pią Lip 23, 2010 19:46

harpoonka napisał/a:
Ps. Mi selective nie smakuje :mrgreen:

A ja się cały czas boję spróbowac :D

Strange - Wto Lip 27, 2010 18:22

Gdzie w Warszawie można dostać jakąś w miarę dobrą karmę na wagę? będę wdzięczna za jakieś namiary :)
Niamey - Wto Lip 27, 2010 19:36

Strange, można dostać w sklepie Gryzoland użytkowniczki Oleczka :) Teraz jest na urlopie, ale często miewa niektóre karmy na wagę po bardzo okazyjnej cenie. Tutaj wątek o Gryzolandzie: http://forum.szczury.biz/viewforum.php?f=98
haishe - Śro Wrz 15, 2010 19:49
Temat postu: Beaphar CARE
http://www.zooexpress.pl/go/_info/?id=1952
czy ta karma jest dobrej jakosci i czy mozna bez obaw zaserwowac ja szczurkom? :?:

przepraszam moderatorow, nie chcacy wstawilam temat 2 razy

Anonymous - Śro Wrz 15, 2010 19:56

haishe, ta karma, jak i dziesiątki innych jest omawiana w już istniejącym temacie "polecane karmy".
Mao - Czw Wrz 16, 2010 15:04

haishe, ja ją podaję od czasu do czasu, swego czasu była jedyną karmą i nie mam do niej zastrzeżeń. W przeciwieństwie do granulatu Rat Compelete moje dziewczyny chętnie ją chrupały i chrupią nadal.