To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Higiena i pielęgnacja - Jakiej ściółki używasz?

landrynka - Nie Cze 29, 2008 21:36

sachma, nie jędzą tego i nigdy nie jadły. W żwirku raczej nie ryją strasznie, więc nie pyli. jakby w tym mocniej pogrzebać to by trochę pyliło, ale tak normalnie to nie. Poza tym mam wolierę, więc wcale nie muszą siedzieć na dole. Schodzą tam tylko, żeby się załatwić.

Generalnie, jeśli szczury tego nie jedzą i nie ryją strasznie w ściółce to bardzo polecam.

Ninek - Wto Lip 01, 2008 09:29

Obecnie używam trzech różnych ściółek :roll: Trishna siedzi na trotkach Chipsi cytrynowych, dzieciaki na Chipsi Mais cytrynowych a stado na Benku (żwirek betonitowy)
Z Chipsi Mais jestem baaardzo zadowolona, wg mnie to najlepsza ściółka (przetestowałam już chyba wszystkie :roll: ), tyle, że jak na moje duże stado, za droga :| Żwirek po prostu przesiewam i starcza na dość długo (moje szczury nie kopią w żwirku, a Benek przez jakieś 2 tygodnie nie pyli prawie wcale) Chipsi mais niestety przesiać sie nie da, a 40-50zł na ściółke na tydzień (bo na tyle by mniej więcej wystarczyły 2 worki na całego towera), to jednak dla mnie za dużo.

gratis - Wto Lip 01, 2008 10:36

A jak się sprawdza cat's Best Universal? Bo obliczając wychodzi mi taniej od cat's dream (dream ok. 14,50 za 7l, best ok. 16-17 zł za 10l) tylko nie wiem czy jakościowo mi się to opłaci ;)
Natalia - Wto Lip 01, 2008 10:45

gratis, podobno jest nawet lepszy od Cat's Dreama.

Tańsza alternatywa? Pinio - 11 zł za 10 l, miałam i jest naprawdę dobry ;) .

gratis - Wto Lip 01, 2008 10:53

Aaa... ja tam do tego pinia nie jestem przekonana, wkur...za mnie straasznie, jest bardziej szorstki (tj. mam go w transporterze i mi by się z niego cały czas coś wbijało gdybym miałam na nim leżeć) a po za tym bardziej śmierdzi iglakami od dream, bardzo pyli, nie jestem przekonana....

to kupuję cat's best jak tylko będę mieli w stacjonarnym sklepie ^^

falka - Wto Lip 01, 2008 11:32

Ninek, wg. mnie super opcja to pomieszać chipsi mais z trotami np. cytrynowymi chipsi :) mais chłonie, ale nie "oblepia", troty "oblepiają". mais jest ciężki, więc można wymienić tylko ściółkę z góry po paru dniach, a dolną warstwę zostawić dłużej.
Loreley - Wto Lip 01, 2008 20:40

Ja właśnie kupiłam trociny zapachowe Chipsi, cytrynowe (jabłkowych niestety nie było). Zobaczymy czy się sprawdzą :) Ostatnio dawałam szczurkowi sianko i do bani... Po dwóch dniach już śmierdzi i trzeba wymieniac :x Teraz jak będę miała dwa szczury to tymbardziej przydadzą się te zapachowe :D Albo żwirek ;)
Ninek - Śro Lip 02, 2008 11:49

falka napisał/a:
Ninek, wg. mnie super opcja to pomieszać chipsi mais z trotami np. cytrynowymi chipsi :) mais chłonie, ale nie "oblepia", troty "oblepiają". mais jest ciężki, więc można wymienić tylko ściółkę z góry po paru dniach, a dolną warstwę zostawić dłużej.

Pewnie tak, ale nie jeśli ma sie alergika... Fuks na najmniejszy kontakt z trocinami reaguje tak koszmarnym atakiem alergii, że musze go kąpać, bo nawet po kilku dniach nadal będzie sie drapał... Ostatnio nawet pyszczek mu spuchł :(
Fajnie by było, gdyby chipsi mais było drobniejsze, mogłabym przesiewać i miałabym idealną ściółke :P

Anonymous - Śro Lip 02, 2008 12:28

falka napisał/a:
więc można wymienić tylko ściółkę z góry po paru dniach, a dolną warstwę zostawić dłużej.
a jak ty to wybierasz? O_o
{VeTeR} - Śro Lip 02, 2008 13:03

a uzywam zwirku dla kota, jest czysciej niz z trocinami na zewnatrz klatki jak i w srodku
mam jakies dwa rodzaje ; jeden drobny a drugi takie paliki ok 1-2cm, drobny lepszy ale i drozszy niestety

ogolnie to zmienil bym barwe zwirku na ciemna, najlepiej czarna badz szara, wtedy mniej by bylo widac ( wiadomo o co chodzi ) ;)

falka - Śro Lip 02, 2008 13:13

Viss napisał/a:
a jak ty to wybierasz? O_o
mais spada na dół, bo jest ciężkie więc po prostu zbieram tą górną warstwę trocin - oczywiście niedokładnie, ale ujdzie :)
Voili - Śro Lip 02, 2008 14:07

Ostatnio kupiłam trotki Chipsy zielone jabłuszko i jestem z nich zadowolona :) Mimo obaw, zapach szybko wietrzeje i nie wydaje się, żeby przeszkadzał szczurzastym :)
ciacho - Czw Lip 03, 2008 11:30

trociny- nie wypaliły, teraz używam ekologicznej ściólki korkowej i jest good
idaa - Czw Lip 31, 2008 12:44

Ja kupiłam dziś kołeczki z celulozy. Nazywa się TOA-LATT (Az kropkami u góry, ale nie umiem ich zrobić). Pani mi pokazywała w zoologiku, bo wymieniła we wszystkich klatkach na tę właśnie ściółkę i twierdzi, że się sprawdza. Nie rozmięka i nie śmierdzi. Nie ma własnego zapachu. Wygląda jak kołeczki drewniane. Wsypię to szczurasom w sobotę, jak będzie "dzień sprzątania" i zobaczymy :wink:
Radziorex - Nie Sie 03, 2008 10:22

Ja w kuwetce mam pinio i sprawdza się rewelacyjnie. w klatce trocinki. Kupiłem jeszcze sianko ziołowe i... i Mania się zachowuje jakby wogulę nie widziała, nic kompletnie zero jakiejkolwiek reakcji a myślałem że będzie się w tym bawić:P