Archiwum - Psiaki XIV
rudziak - Czw Sie 09, 2012 14:15
babyduck napisał/a: | Ale najbardziej łap |
o tak uwielbiam, to taki popcornik
Ja psa w ogólę nie kąpie, tzn. tylko jak jest potrzeba, jak się np. w czymś wytarza. A tak ani nie śmierdzi (owszem ma swój psi zapach ale ja go uwielbiam i daleko mu do smrodu) ani nie chodzi brudna bo jej sierść się sama oczyszcza (albo np. na deszczu albo jak pływa ).
PALATINA - Czw Sie 09, 2012 14:18
Ja wychodzę z założenia, że pies - zwłaszcza żyjący w mieście - brudzi się, nawet, gdy tego nie widać. Osiadają na nim przeróżne syfy, czasem prowadzące do uczuleń itd.
Zapach łapek też lubię - kojarzy mi się ze śpiącym psem, bo jak się budzi, po tym jak spał z głową na łapach, to mu pysiol tymi łapkami pachnie. Mnie to rozczula.
Nakasha - Czw Sie 09, 2012 14:23
O co chodzi z pudrowaniem?
Ja nasze rzadko kąpię, ale codziennie dokładnie czeszę, często też furminatoruję. Obiło mi się o uszy, że częsta, np. raz w miesiącu, kąpiel psa, jest niewskazana. Nie wiem, czy to nie mit. Jak często kąpie się psy?
Co do sierści, to mimo braku częstych kąpieli, NN mają miękką, lśniącą sierść. Prawie każdy kto je głaszcze się tym zachwyca.
Ninek - Czw Sie 09, 2012 14:27
Nakasha napisał/a: | O co chodzi z pudrowaniem?
|
Są specjalne pudry dla psów i kotów. Co typu 'sucha kąpiel' - pudrujesz i dokładnie wyczesujesz.
Ja też ich nie lubie.
PALATINA - Czw Sie 09, 2012 14:31
Nakasha,
Kiedyś uważało się, że psa się kąpie raz w roku albo wcale.
Teraz są świetne kosmetyki i większość wystawowych psów jest kąpana co tydzień i nic im nie jest. Często nawet kilka razy w tygodniu, bo najpierw nakłada się na nie odzywki, olejki itd, a przed wystawą się je spłukuje.
Gdyby moje suki się tak nie kołtuniły z brudnym włosem, to kąpałabym je raz na 2-3 miesiące, bo taką częstotliwość osobiście uważam za odpowiednią.
Czatę może dałoby radę przetrzymać 3 miesiące, bo ma lepszej jakości włos (choć krótszy i brzydszy niż u Jagny).
Jagnę muszę wykapać max po 1,5 mies. Inaczej wygląda jak sfilcowana owca.
A pudrowanie to coś jak kąpiel na sucho. Pudrujesz psa i wyszczotkowujesz puder z brudem.
Fajna opcja wg mnie dla psów, których kąpiel może doprowadzić do strasznego zbicia podszerstka - np. chow chow (ich nie powinno się kąpać - podobno - ja nie mam z nimi doświadczenia).
babyduck - Czw Sie 09, 2012 14:39
Ja Negrulca też kąpię tylko od święta. Wychodzi tego ze 3-4 razy w roku. Z brudu raczej sama się oczyszcza, w smrodach się nie tarza, więc kąpiel wypada albo naprawdę wielkim ubłoceniu albo kiedy czuję, że sierść jest lepka i zostawia taki brudek na dłoniach.
edit: Kiedyś jeszcze kąpałam przed wystawami, tak z tydzień przed terminem.
Oli - Czw Sie 09, 2012 14:59
PALATINA napisał/a: | A jak często kapiecie swoje psy?
Bo to też ma wpływ na zapach. | Duszek z racji tego, że jest samcem niekastrowanym i miewa właśnie swój smrodek kąpany jest max co pół roku (na ogół co 3 miesiące), a Kory kiedyś nie kąpałam ciągiem dwa lata i nie śmierdziała teraz z racji wieku bardziej jej się sierść przetłuszcza, ale nie kąpię jej częściej jak co 4-6 miesięcy. Chyba, że się zasika, to wtedy ją myję, ale tylko tył, nie moczę całego psa.
Oli - Czw Sie 09, 2012 15:05
Nakasha napisał/a: | Obiło mi się o uszy, że częsta, np. raz w miesiącu, kąpiel psa, jest niewskazana. Nie wiem, czy to nie mit. Jak często kąpie się psy? | wszystko zależy od rodzaju sierści/włosa i stanu zabrudzenia psa teoretycznie częsta kąpiel faktycznie nie jest wskazana, bo zmywa naturalną lanolinę z sierści, wysusza skórę, co zwiększa wydzielanie owej lanoliny (łoju zwierzęcego) i robi się zamknięte koło. Jednak jak np. u Ninek nie można żyć ze śmierdzącym psem, który się w czymś wytarzał. Tak samo np. mój Duszek jak jest błoto to ma je wszędzie - na głowie, grzbiecie, w uszach, bo on nie umie za bardzo chodzić, tylko truchta, to wtedy go tylko wodą polewam, bez szmaponu i wycieram. Korę tak jak wcześniej pisałam zdarzyło mi się nawet 2 lata nie kąpać i nie było problemu. Teraz jest coraz więcej dobrych szamponów, więc też to inaczej wygląda niż kilka lat temu.
Sysa - Czw Sie 09, 2012 15:14
Yorki podobno kąpie się bardzo często, słyszałam nawet, ze niektórzy raz na tydzień kąpią, żeby włos był ładny.
Yarpen bywa kąpany raz w miesiącu przed wystawami, ale sierść ma ładną, niezniszczoną. Tyle, że też używane są do niego szampony z wyższej półki.
Ninek - Czw Sie 09, 2012 15:17
Oli napisał/a: | Jednak jak np. u Ninek nie można żyć ze śmierdzącym psem, który się w czymś wytarzał. |
Ta, ja tym 'mądrym', co to by psa nie kąpali bo 'po co?' bym go chętnie takiego wytarzanego do domu wprowadziła Na dworze można na niego zwymiotować, jak przybiegnie dumny z siebie z kupą na głowie, a co dopiero w domu xD
Yhhh, że też mi sie takie prosie trafiło
Nakasha - Czw Sie 09, 2012 15:39
Właśnie się zastanawiam, czy jest sens często kąpać moje psy. Rzadko kiedy się brudzą, jedyne, w czym się tarzają, to polne kwiaty i świeżo ścięta trawa, a to pachnie ładnie. Czasami jak wchodzą do rzeki i brodzą w mule i błocie, to mają potem czarne łapy.
A taki puder nadawałby się dla owczarka o nieco dłuższej sierści?...
Ach, jeszcze mam pytanie. Po zakropleniu od pcheł i kleszczy, ile czasu psy nie mogą się kąpać i moczyć?
Ninek - Czw Sie 09, 2012 15:44
Nakasha napisał/a: |
Ach, jeszcze mam pytanie. Po zakropleniu od pcheł i kleszczy, ile czasu psy nie mogą się kąpać i moczyć? |
Mi weci mówili o 48-72h. Powinno być napisane w instrukcji konkretnego preparatu.
babyduck - Czw Sie 09, 2012 15:44
Nakasha napisał/a: | Po zakropleniu od pcheł i kleszczy, ile czasu psy nie mogą się kąpać i moczyć? | 48 godzin
sachma - Czw Sie 09, 2012 16:13
Lenny jest kąpany co miesiąc - spływa z niego czarna woda mimo czesania, taka specyfika sierści - wszystko się do niej czepia
Skóra i sierść ok tylko właśnie... on jest kąpany w szamponie dwa razy, później idzie odżywka , spłukuje to i wcieram maskę lub jedwab, wtedy suszę go suszarką i rozczesuję. Kosmetyki dla niego do najtańszych nie należą..
jokada - Czw Sie 09, 2012 16:44
Ja od ostatniego roku - Tobiego kapałam raz
Florka od nowosci nie była kąpana
nie śmierdzi
wiadomo, jak się ubrudzi, to pod ogonem spłukuje
ale nie widze potrzeby, puki sie zwierz w czymś nie wytarza
skóra czysta
pachną delikatnie po psiemu, głównie jesli sa mokre
|
|
|