To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Koty vol. IV

furburger - Śro Sty 04, 2012 14:43

Cytat:
I tak sadze ze bedzie spal z psami/wami
ja zauważyłam że moja kicia w nocy śpi z psem a w dzień to go terroryzuje ^^

Ninek, a co to jest to coś na odchody? bo wygląda jak zwykły śmietnik :p

PALATINA - Śro Sty 04, 2012 14:46

Dzięki za wszystkie rady! :)

Drapaki podpatrzę u hodowczyni i tam podpytam szczegółowo.

Ninek - Śro Sty 04, 2012 14:51

furburger napisał/a:

Ninek, a co to jest to coś na odchody? bo wygląda jak zwykły śmietnik :p

Bardzo wygodne przy psach.
U nas kocich odchodów nie wyrzuca sie do śmieci bo śmierdzi, do kibla nie można, bo mamy betonit. Zawsze daje sie do osobnych woreczków, ale przy psach trzeba to od razu wynosić na śmietnik, bo zeżreją. Tak samo jak sprzątać kuwete, bo tez wyciągają.
W tym pojemniku są jakby dwie komory, więc sam pojemnik nieźle chroni przed smrodkiem. Do środka są wkłady z worków iluśtam warstwowych, przez które naprawdę nic nie czuć - zero zapachu. Trzeba nos przytknąć do worka, żeby cokolwiek poczuć. Odkąd mamy ten pojemnik nie ma problemu z ganianiem na śmietnik 2 razy dziennie.

Tygrys - Śro Sty 04, 2012 14:53

Maniek ma zwykły żwirek z Kauflandu, używał ten Benka i nie sprawia mu to różnicy, potrafi korzystać nawet ze zwykłego piasku. i 5 kg wystarcza mi na 3 tygodnie, a kosztuje 5 zł... śpi w kuwecie trójkątnej, którą dostałam przez przypadek os sklepu zoo i nie chcieli jej z powrotem. ale najczęściej śpi na polarowym kocu na parapecie, i w łóżku, na pościeli. do drapania ma drapak taki zwykły, budka, pal sizalowy i na tym palu nad budką płaski kwadratowy kawałek. ale on olewa drapak totalnie, drapie (na szczęście) w ściany, które są z tynku ozdobnego i mają takie "ślady" we wzorze :P
Layla - Śro Sty 04, 2012 15:06

Off-Topic:
Zawsze jak ktoś pisze, że używa Benka, to mnie to bawi :P

Tygrys - Śro Sty 04, 2012 15:31

Layla, faktycznie brzmi dziwnie :lol:
Oli - Śro Sty 04, 2012 15:35

te hamaki na kaloryfer są w tesco, ostatnio widziałam
Nakasha - Śro Sty 04, 2012 16:25

Cytat:
Jak ktoś nie jest dużym znawcą gatunku to bym odradzała adopcje, sama bym też nie adoptowała kota, bo bym się po prostu bała, że nie poradzę sobie z zagadką.

Echh, wiesz, ja nie jestem znawcą gatunku, wszystkie nasze koty oprócz Horusa były adoptowane, wszystkie miały zrównoważone, spokojne charaktery. Oprócz Mawu, która panicznie boi się obcych, ale do nas jest mruczącą przylepą. Nie trzeba być znawcą rasy, "fajnego" przytulaka łatwo jest rozpoznać. ;) Jako koci DT też starałam się opowiedzieć jak najwięcej o charakterze, aby koty poszły do tych ludzi, którzy naprawdę je chcieli i byli na nie gotowi.

Koty rasowe teoretycznie powinny mieć cechy swojej rasy, nawet te charakterologiczne. Można też obserwować temperament kociaków i wybrać np. spokojnego. ;)

Co do żwirku. Korzystamy z Benka (lub jakiegoś odpowiednika), zużywamy 4 10l opakowania miesięcznie.

Drapak im większy, tym lepszy. :D Nasze uwielbiają ścierać pazurki na drapakach i w nich spać. Ale najbardziej - kochają spać z nami w łóżku. ;)

Okna można zabezpieczyć siatką lub moskitierą. ;)

Kot może zostawać sam na parę dni, ale w takiej sytuacji lepiej wziąć 2 koty. :) :)

L. - Śro Sty 04, 2012 18:11

PALATINA, wiesz, że jest bardzo bardzo bardzo mało dobrych hodowli ragdolli ? Jeśli wciąz myślisz o tej rasie. Ragdolle to moja miłość pierwsza miłość. Ale za nic nie zamieniłabym teraz NFO na RAGa to co się dzieje z rasą to porażka. Poza tym coraz więcej kotów ma problemy z alergią pokarmową. I nie zapomnij sprawdzić wyniki kotów na FeLV, FIV i zapytaj o HCM w liniach. A. Ragdolle muszą mieć badania na grupę krwi, ponieważ to rasa w której występują różne grupy.

A i to, że RAGi są takie ciepłe kluchy to raz, że dużo zależy od charakteru, a dwa, że to raczej na starość występuje ;P Dużo zależy od charakteru rodziców.
Nie zapomnij zobaczyć jak koty żyją ogólnie - najlepiej zobaczyć wszystkie, gdzie są wychowywane maluchy i jak w ogóle koty się zachowują.

Devona - Śro Sty 04, 2012 20:09

Ze żwirów polecam drewniany, wcześniej już wspomniany Cat's Best zbrylający. Nie wyobrażam sobie trzymać gdzieś odchodów (nawet w specjalnym pojemniku, bo przy charakterze moich kotów musiałabym je codziennie z podłogi zbierać), a drewniany granulat można wrzucać do sedesu, dla mnie to jest najważniejsza zaleta. Poza tym bentonitowe żwiry dla mnie śmierdzą, co jest bardzo dużym utrudnieniem podczas sprzątania.
klauduska - Śro Sty 04, 2012 20:11

ja tam cats' besta nie lubię. rany jak toto pyli okropnie. ja używam Benka lawendowego.
ja kupiłam niski drapak. taki 60cm. błąd.
kociaki uwielbiają się wspinać i mają mnóstwo energii. lepiej mieć wysoki drapak, żeby tam się wspinać mogły a nie na kanapy np ;)

Devona - Śro Sty 04, 2012 20:16

Dla mnie Benki pylą i to strasznie ;) , musiałam nasypywać słoikiem przy otwartym balkonie, bo inaczej kurz był wszędzie, a ten bentonitowy pył okropnie drażni drogi oddechowe.
Nakasha - Śro Sty 04, 2012 20:17

A jak dla mnie to drewniany pyli, jestem uczulona i nie mogę go stosować. ;) Też używamy benka lawendowego. :)
klauduska - Śro Sty 04, 2012 20:22

ja w ogóle mam pierdolca na pkt lawendy, więc w sumie to wybór Benka padł przez to :P
innego nie chciałam próbować, bo Cat's Besta miałam już dla szczurów i poznałam go wystarczająco, żeby się zniechęcić na całej linii i Pinio też miałam, czyli dla mnie reszta drewnianych taka sama by była.

Nakasha, a jakie masz drapaki teraz? szukam jakiegoś dobrego. na jakieś 4 koty właśnie.

Nakasha - Śro Sty 04, 2012 20:32

klauduska, jeden taki:
http://www.zooplus.pl/sho...zy/180_cm/49260

Drugi mniejszy, pomarańczowo - niebieski.