To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Koty vol. V

NinaWi - Nie Gru 02, 2012 08:44

klauduska, gratulacje! :mrgreen: :mrgreen:

A mnie coś wypadło i nie pojechałam na wystawę :cry:

PALATINA - Nie Gru 02, 2012 11:59

Chyba będę kupować posłanko moim kotom na święta (na owalne mam ochotę).
Jeśli ktoś z W-wy ma ochotę się dołączyć, to mam 20% zniżki za nadesłanie zdjęć do konkursu/galerii.
http://geronde.pl/index.php5?pn=1

klauduska - Nie Gru 02, 2012 19:49

PALATINA, Loonie, dziękuję :)

Dzisiaj też Rea miała Ex1 i NOM :mrgreen:
Bardzo się podobała sędzinie :)

PALATINA - Nie Gru 02, 2012 22:06

ech..
Po pierwszej serii odrobaczania Imbira (5 dni z rzędu) nadal zero efektu.
Jest mi źle. :|
Nie wiem, jak zniesie to mój portfel... jeśli będziemy mieli albo się wszyscy badać co kilkanaście dni, albo odrobaczać.
Wiedziałam, że posiadanie wielu zwierząt się na mnie zemści. :?

agacia - Wto Gru 04, 2012 15:15

PALATINA, a czym go odrobaczasz? On miał jakies robale stwierdzone?
PALATINA - Wto Gru 04, 2012 15:18

agacia,
Panacurem.
Tak, miał liczne oocysty Lamblii (czy tam Giardii jak się chyba teraz mówi). :|
Tego zwykłe odrobaczacze nie tępią. Potrzebna długa terapia, kilka razy po 3-7 dni.

quagmire - Wto Gru 04, 2012 15:22

PALATINA, będzie dobrze :glaszcze:

klauduska, a wyjaśnisz z grubsza, co to oznacza Ex1 i NOM - i bardzo gratuluję.
Zapomniałam Was poszukać, a byłam na kotach tylko raz :(

klauduska - Wto Gru 04, 2012 20:10

quagmire, jasne, już wyjaśniam :)
Dziękuję za gratulacje :) Szkoda, że nas nie znalazłaś jednak :(

Ex1 to ocena dla najlepszego kota w danej klasie kolorystycznej i wiekowej. Rea nie miała konkurencji, więc dostała ją "z miejsca", bo nie miała do jakiego kota być porównana.
Ocenę Ex otrzymują koty, które mają conajmniej 88/100 pkt przy ocenie sędziowskiej.

NOM BIS, to NOMinacja do panelu Best In Show danego dnia. Aby kot otrzymał NOM musi zdobyć przynajmniej 98/100pkt przy ocenie sędziowskiej.
NOMinacje również otrzymuje się przy porównaniu kotów w danej klasie kolorystycznej i wiekowej. Rea nie miała konkurencji NOMinację dostała "z miejsca".

NOMy i Ex1 nie są przyznawane za każdym razem. Jeśli wg sędziego kot nie spełnia [np danego dnia] wystarczających wymogów [np złe przygotowanie], kot nie dostaje noty i/lub NOMu.

Jeśli kotów byłoby więcej w kategorii wiekowej i kolorystycznej [Rea jest w kategorii wiekowej kociąt 3-6 mscy i kolorystycznej srebrzysty z białym], to byłaby porównywana i odpowiednio koty dostwałyby noty do Ex4 [jeśli jest więcej kotów, reszta not nie dostaje] i Ex1 może dostać również NOM.
Niektóre koty mogą mieć również noty VeryGood lub Good = kiepsko generalnie ;) .

Jest jeszcze BIV [Best In Variety] i tutaj porównywane są conajmniej 3 koty w danym kolorze. Rea miała 3. konkurentów w obydwa dni. 2xBIV dostał przecudowny kocur z FR i było wiadome, że on BIVa dostanie ;)

W panelu Best In Show wybierane są BISy z kociąt, młodzieży, dorosłych kotek, dorosłych kocurów, kastratów kocurów i kastratek kotek. Najlepszy kot z całej danej kategorii [NFO są w kat2 (półdługowłose)] zostaje Best In Category.
Na sam koniec wszystkie 4. BICe są porównywane i wybierany jest Best Of Best. I odpowiednio po kolei wybierane zostają BOB1, BOB2, BOB3 i BOB4. To najwyższe odznaczenie i maaarzy mi się ono, ale no cóż, trzeba mieć kota chodzący ideał ;)

Jeszcze o certyfikatach krótko [bez wyjaśnień ile trzeba do danego tytułu i od ilu sędziów/w ilu krajach zdobyć]. Dla kotów hodowlanych certy zaczynają się dopiero powyżej 10 msca życia.
CHampion -> Inter Champion -> Grand International Champion -> Supreme Champion (najwyższy tytuł).

Kot może zdobyć jeszcze tytuły dożywotnie:
JW - Junior Winner, 5xBIS do czasu ukończenia 10 mscy
WW - World Winner, BIS na Wystawie Światowej
SW - Scandinavian Winner, BIS na odpowiedniku WŚ w Skandynawii
NW - National Winner, max 15. kotów danego roku
DSM - Distuinguished Show Merit, 10xBIS/BOS [Best Of Opposite Sex]
DVM - Distuinguished Variety Merit, 10xBIV
DM - Distuinguished Merit, dla kotki po urodzeniu conajmniej 5 kociąt, które zdobyły IC [lub International Premior], dla kocura odpowiednio 10 takich kociąt

No to chyba tyle :lol:

nezu - Wto Gru 04, 2012 20:13

Znam kota z tytułem DSM. ^^
Wypracował go dzielnie. Ma za jakiś czas zacząć startować w seniorach, ale na razie ma przez jakiś czas przerwę. :)
MCO, cuuudowny kocur ^^

PALATINA - Wto Gru 04, 2012 20:15

Nie ogarniam tych tytułów.
Muszę to sobie wydrukować. :]

klauduska - Wto Gru 04, 2012 20:32

nezu, też znam :P

Oto jeden z najpiękniejszych przedstawicieli NFO: SC Hipcio Karodok*PL DVM DSM
http://www.karodok.com/photos/41/DSCF2539.JPG.jpg

PALATINA, no to dopiszę jeszcze ile trzeba wystaw zaliczyć, żeby odpowiednie tytuły pozaliczać :P

Zacznę od tego, że kot musi mieć ocenę Ex1, żeby cert. uzyskać.

CHampion:
3x cert. CAC od 3. różnych sędziów, można w tym samym kraju.

International Champion:
3x cert. CACIB od 3. różnych sędziów w 2. różnych krajach.

Grand International Champion (dwie wersje zdobycia):
-> 6x cert. CACGIB od 3. różnych sędziów w 3. różnych krajach. Max 4. certy w tym samym kraju.
-> 8x cert. CACGIB od 4. różnych sędziów w 2. różnych krajach. Max 7. certów w tym samym kraju.

Supreme Champion (dwie wersje zdobycia):
-> 9x cert. CACS od 3. różnych sędziów w 3. różnych krajach. Max 7. certów w tym samym kraju.
-> 11x cert. CACS od 6. różnych sędziów w 2. różnych krajach. Max 10. certów w tym samym kraju.

---
Odpowiednio dla kastratów:
PRemior, International Premior, Grand International Premior, Supreme Premior.

agacia - Wto Gru 04, 2012 21:42

PALATINA, może metronidazol by pomógł :roll: Trudne dziadostwo do zwalczenia. Mi się udało u psa Drontalem, ale koci chyba nie działa na giardie.
PALATINA - Wto Gru 04, 2012 21:44

agacia,
Może, ale:
1) koleżanka radzi mi przeprowadzić najpierw 3 serie z fenbendazolem (Panacur), dopiero potem zmieniać;
2) metronidazol jest obrzydliwie gorzki (my sami się nim odrobaczaliśmy w zeszłym tyg.). Nie wiem, czy uda mi się go wcisnąć w kota (choć polecają zapakować tabletkę do kapsułki po innym leku i dopiero tak dawać).

agacia - Wto Gru 04, 2012 22:19

Aaa cos mi sie pomylilo i myslalam, ze juz mial kilka serii i nic
PALATINA - Wto Gru 04, 2012 23:17

Dopiero po pierwszej jesteśmy.

Pocieszające jest to, że Imbir mimo wszystko ładnie rośnie.
Prawie podwoił już swoją wagę, odkąd jest u nas. :)