Archiwum - Koty vol. V
NinaWi - Nie Gru 02, 2012 08:44
klauduska, gratulacje!
A mnie coś wypadło i nie pojechałam na wystawę
PALATINA - Nie Gru 02, 2012 11:59
Chyba będę kupować posłanko moim kotom na święta (na owalne mam ochotę).
Jeśli ktoś z W-wy ma ochotę się dołączyć, to mam 20% zniżki za nadesłanie zdjęć do konkursu/galerii.
http://geronde.pl/index.php5?pn=1
klauduska - Nie Gru 02, 2012 19:49
PALATINA, Loonie, dziękuję
Dzisiaj też Rea miała Ex1 i NOM
Bardzo się podobała sędzinie
PALATINA - Nie Gru 02, 2012 22:06
ech..
Po pierwszej serii odrobaczania Imbira (5 dni z rzędu) nadal zero efektu.
Jest mi źle.
Nie wiem, jak zniesie to mój portfel... jeśli będziemy mieli albo się wszyscy badać co kilkanaście dni, albo odrobaczać.
Wiedziałam, że posiadanie wielu zwierząt się na mnie zemści.
agacia - Wto Gru 04, 2012 15:15
PALATINA, a czym go odrobaczasz? On miał jakies robale stwierdzone?
PALATINA - Wto Gru 04, 2012 15:18
agacia,
Panacurem.
Tak, miał liczne oocysty Lamblii (czy tam Giardii jak się chyba teraz mówi).
Tego zwykłe odrobaczacze nie tępią. Potrzebna długa terapia, kilka razy po 3-7 dni.
quagmire - Wto Gru 04, 2012 15:22
PALATINA, będzie dobrze
klauduska, a wyjaśnisz z grubsza, co to oznacza Ex1 i NOM - i bardzo gratuluję.
Zapomniałam Was poszukać, a byłam na kotach tylko raz
klauduska - Wto Gru 04, 2012 20:10
quagmire, jasne, już wyjaśniam
Dziękuję za gratulacje Szkoda, że nas nie znalazłaś jednak
Ex1 to ocena dla najlepszego kota w danej klasie kolorystycznej i wiekowej. Rea nie miała konkurencji, więc dostała ją "z miejsca", bo nie miała do jakiego kota być porównana.
Ocenę Ex otrzymują koty, które mają conajmniej 88/100 pkt przy ocenie sędziowskiej.
NOM BIS, to NOMinacja do panelu Best In Show danego dnia. Aby kot otrzymał NOM musi zdobyć przynajmniej 98/100pkt przy ocenie sędziowskiej.
NOMinacje również otrzymuje się przy porównaniu kotów w danej klasie kolorystycznej i wiekowej. Rea nie miała konkurencji NOMinację dostała "z miejsca".
NOMy i Ex1 nie są przyznawane za każdym razem. Jeśli wg sędziego kot nie spełnia [np danego dnia] wystarczających wymogów [np złe przygotowanie], kot nie dostaje noty i/lub NOMu.
Jeśli kotów byłoby więcej w kategorii wiekowej i kolorystycznej [Rea jest w kategorii wiekowej kociąt 3-6 mscy i kolorystycznej srebrzysty z białym], to byłaby porównywana i odpowiednio koty dostwałyby noty do Ex4 [jeśli jest więcej kotów, reszta not nie dostaje] i Ex1 może dostać również NOM.
Niektóre koty mogą mieć również noty VeryGood lub Good = kiepsko generalnie .
Jest jeszcze BIV [Best In Variety] i tutaj porównywane są conajmniej 3 koty w danym kolorze. Rea miała 3. konkurentów w obydwa dni. 2xBIV dostał przecudowny kocur z FR i było wiadome, że on BIVa dostanie
W panelu Best In Show wybierane są BISy z kociąt, młodzieży, dorosłych kotek, dorosłych kocurów, kastratów kocurów i kastratek kotek. Najlepszy kot z całej danej kategorii [NFO są w kat2 (półdługowłose)] zostaje Best In Category.
Na sam koniec wszystkie 4. BICe są porównywane i wybierany jest Best Of Best. I odpowiednio po kolei wybierane zostają BOB1, BOB2, BOB3 i BOB4. To najwyższe odznaczenie i maaarzy mi się ono, ale no cóż, trzeba mieć kota chodzący ideał
Jeszcze o certyfikatach krótko [bez wyjaśnień ile trzeba do danego tytułu i od ilu sędziów/w ilu krajach zdobyć]. Dla kotów hodowlanych certy zaczynają się dopiero powyżej 10 msca życia.
CHampion Inter Champion Grand International Champion Supreme Champion (najwyższy tytuł).
Kot może zdobyć jeszcze tytuły dożywotnie:
JW - Junior Winner, 5xBIS do czasu ukończenia 10 mscy
WW - World Winner, BIS na Wystawie Światowej
SW - Scandinavian Winner, BIS na odpowiedniku WŚ w Skandynawii
NW - National Winner, max 15. kotów danego roku
DSM - Distuinguished Show Merit, 10xBIS/BOS [Best Of Opposite Sex]
DVM - Distuinguished Variety Merit, 10xBIV
DM - Distuinguished Merit, dla kotki po urodzeniu conajmniej 5 kociąt, które zdobyły IC [lub International Premior], dla kocura odpowiednio 10 takich kociąt
No to chyba tyle
nezu - Wto Gru 04, 2012 20:13
Znam kota z tytułem DSM.
Wypracował go dzielnie. Ma za jakiś czas zacząć startować w seniorach, ale na razie ma przez jakiś czas przerwę.
MCO, cuuudowny kocur
PALATINA - Wto Gru 04, 2012 20:15
Nie ogarniam tych tytułów.
Muszę to sobie wydrukować.
klauduska - Wto Gru 04, 2012 20:32
nezu, też znam
Oto jeden z najpiękniejszych przedstawicieli NFO: SC Hipcio Karodok*PL DVM DSM
http://www.karodok.com/photos/41/DSCF2539.JPG.jpg
PALATINA, no to dopiszę jeszcze ile trzeba wystaw zaliczyć, żeby odpowiednie tytuły pozaliczać
Zacznę od tego, że kot musi mieć ocenę Ex1, żeby cert. uzyskać.
CHampion:
3x cert. CAC od 3. różnych sędziów, można w tym samym kraju.
International Champion:
3x cert. CACIB od 3. różnych sędziów w 2. różnych krajach.
Grand International Champion (dwie wersje zdobycia):
6x cert. CACGIB od 3. różnych sędziów w 3. różnych krajach. Max 4. certy w tym samym kraju.
8x cert. CACGIB od 4. różnych sędziów w 2. różnych krajach. Max 7. certów w tym samym kraju.
Supreme Champion (dwie wersje zdobycia):
9x cert. CACS od 3. różnych sędziów w 3. różnych krajach. Max 7. certów w tym samym kraju.
11x cert. CACS od 6. różnych sędziów w 2. różnych krajach. Max 10. certów w tym samym kraju.
---
Odpowiednio dla kastratów:
PRemior, International Premior, Grand International Premior, Supreme Premior.
agacia - Wto Gru 04, 2012 21:42
PALATINA, może metronidazol by pomógł Trudne dziadostwo do zwalczenia. Mi się udało u psa Drontalem, ale koci chyba nie działa na giardie.
PALATINA - Wto Gru 04, 2012 21:44
agacia,
Może, ale:
1) koleżanka radzi mi przeprowadzić najpierw 3 serie z fenbendazolem (Panacur), dopiero potem zmieniać;
2) metronidazol jest obrzydliwie gorzki (my sami się nim odrobaczaliśmy w zeszłym tyg.). Nie wiem, czy uda mi się go wcisnąć w kota (choć polecają zapakować tabletkę do kapsułki po innym leku i dopiero tak dawać).
agacia - Wto Gru 04, 2012 22:19
Aaa cos mi sie pomylilo i myslalam, ze juz mial kilka serii i nic
PALATINA - Wto Gru 04, 2012 23:17
Dopiero po pierwszej jesteśmy.
Pocieszające jest to, że Imbir mimo wszystko ładnie rośnie.
Prawie podwoił już swoją wagę, odkąd jest u nas.
|
|
|