To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Odżywianie - POLECANE karmy - temat ogólny

Natalia - Wto Sty 23, 2007 21:23

Polecam Best Friend, Prestige, Xtra Vital i inne karmy firm zagranicznych oraz własną mieszankę :) .
Nika - Sob Lut 24, 2007 20:52

przerzucilam sie na xtra Vital.. polecam
Co sadzicie o Deli Nature??? Ladne opakowanie, ale nie ma w niej grama miesa :roll:

Natalia - Nie Lut 25, 2007 12:33

Ja miałam Deli Nature dla chomików i raczej polecam. Urozmaicony skład, choć może za dużo w niej słonecznika. Natomiast Deli Nature dla szczurów i myszy niezbyt mi się podoba, dużo orzechów, jajecznych 'suszonek' czy coś takiego.
Layla - Nie Lut 25, 2007 12:47

Bardzo lubię Deli Nature dla szczurów.
Nika napisał/a:
ale nie ma w niej grama miesa

Ja nie patrzę akurat na to, i tak moje szczury mięso dostają...

Layla - Czw Kwi 05, 2007 18:28
Temat postu: [Polecam] granulat Prestige Rat and Mouse Duo
Dołączcie do polecanych, jeśli tak będzie lepiej ;)

Kupiłam totalnie bez przekonania, na dosypkę i myślałam, że oleją, jak każdy granulat. Szczury jednak bardzo go polubiły. Granulat jest gruby i ma tekturowy kolor ;) Wklejam info o nim z zoolandii:

Ten wzbogacany, kompletny granulat jest pełnoporcjową karmą dostarczającą Waszym zwierzętom wszelkich potrzebnych przez nie składników odżywczych. Duża różnorodność składników czyni z tych karm szczególnie smakowitą, wysoko cenioną dietę dostosowaną do potrzeb odżywczych poszczególnych gatunków małych zwierząt. Zasadniczą zaletą karm granulowanych jest nie dopuszczenie do selektywnego wybierania przez zwierzę poszczególnych składników pokarmu, tych jedynie które mu najbardziej smakują. Oznacza to, że każdorazowo zwierzę spożywa zbilansowane ilości wszystkich właściwych składników odżywczych. Jest kompozycją naturalnych zbóż. Te twarde kąski gwarantują zdrowe uzębienie. Wybrane wartości odżywcze Białko 18 % Tłuszcz 3 % Minerały 7,5 % Błonnik 5,5 % Wapń 1,1 % Fosfor 0,8 % Sód 0,2 % Witamina A 22.000 j.m./kg Witamina D3 2.200 j.m./kg Witamina E 100 mg/kg Miedź - siarczan miedzi (II) 20 mg/kg

Czy ktoś też podawał go ogonkom?

falka - Pią Kwi 06, 2007 09:04

Layla, ale jak to się nazywa :P

edit.

dzięki Ratata, nie zauważyłam :P

Ja też to mam i na początku wcinały, potem już tylko kulało się po klatce, teraz robimy przerwę i się obaczy.

Ratata - Pią Kwi 06, 2007 09:15

Obok daty masz tytuł posta :P
Anonymous - Wto Kwi 10, 2007 21:24

ProGold Premium Petfood Rat

Kilka dni temu kupiłam tą karmę w Kakadu. Firma jest holenderska. Za 800gramowe opakowanie zapłaciłam 13,30 zł.
Skład jest fajny, po trochu z warzyw, owoców, mięsa, nasion, zbóż. Są też minerały, omega 3 i 6. Zawartość opakowania zawiera: raw protein - 14,50%, raw fat - 5%, raw ashes - 3,5%, raw fibre - 7%, moisture - 12%, witaminy: A, D3, E, C.
Wszystkim paskudom smakuje, szczególnie chłopakom.

Savash - Wto Kwi 10, 2007 21:45

Ja też kupiłam dziś tą karmę i jeszcze Vitakraft dla ciura, ale moje chłopaki to nie chcą tego jeść ;( a taka dobra i nawet przyjemnie pachnie.

[ Komentarz dodany przez: Viss: Sob Kwi 14, 2007 23:54 ]
Savash zmieszała dwie karmy, zatem problem rozwiązany. ;)

Anonymous - Nie Maj 06, 2007 11:45
Temat postu: [polecam]Witte Molen: małe gryzonie [800g] i gryzonie [2kg]
Zobaczyłam na animalia.pl, dopiero zamówiłam.
Skład wydaje mi się podobny do tego jaki ma ProGold, też zresztą holenderska firma.
Wejdźcie na stronę, http://www.wittemolen.com/ , oferta ich produktów jest naprawdę spora, mają nawet ściółkę bawełnianą no-smell. Szkoda, że u nas w sklepach nie ma takiego dużego wyboru karm, ale może z czasem dojdzie kilka produktów.
Napiszę jak moje potwory znajdują tą mieszankę.

Witte molen ma dwie wersje. 800 gram, dla małych gryzoni i 2 kg dla wszystkich gryzoni. Wg opisu nie różnią się składem znacznie. Aczkolwiek w wersji 2 kg nie znajdziemy mięsnych kuleczek. /edit by Angel.

L. - Nie Maj 06, 2007 13:45

Własnie napisz Viss jak to wygląda w środku :roll: bo po opakowaniu i opisie dużo sie człowiek nie dowie.
AngelsDream - Śro Maj 23, 2007 19:57

Dziś kupiliśmy w hurtowni dużą paczkę. Dużą, to znaczy 2 kilogramową. Wersja dla wszystkich gryzoni. Robali na pewno nie ma. Wygląda ładnie :) Na razie nie degustujemy bo mamy jeszcze dużo innego zarcia.
helen.ch - Śro Maj 23, 2007 20:52

AngelsDream napisał/a:
Wygląda ładnie

ale jak ? jak? granulat? chrupki? ziarna? czy miszmasz, co tam siedzi w środku? :)

AngelsDream - Śro Maj 23, 2007 20:59

Brak kolorowych chrupek, ziarna, jakieś suszone warzywa.
Anonymous - Śro Maj 23, 2007 21:01

No niestety wymieszałam już z Prestige Rat, więc nie pokażę zawartości, no chyba że kiedyś później. U mnie karma się sprawdza, ale dlatego, że chłopaki uwielbiają ziarna i wcinają wszystko.
W karmie jest dużo ziaren, ze 2-3 rodzaje zbóż. Dodatkowo są jakieś takie kulki mięsne, jak psia karma i inne, zero kolorów i sztuczności widocznych gołym okiem. Są owoce i warzywa, płatki kukurydziane.
Ładnie pachnie i wszystkim smakuje. :) Z czystym sumieniem mogę polecić!
Zwłaszcza, że cena jest baaardzo kusząca, kosztuje o połowę (ok. 6-7 zł) mniej niż np. Versele Laga Prestige Rat, czy ProGold Rat za tą samą wagę 800g.