To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Myszki

pixxa - Śro Kwi 09, 2008 18:00

Postaram się nad dniach zrobić zdjęcia myszastych jak teraz wyglądaja ;) ..
Wtedy jeszcze takie maluchy były.. :] moze na jakiejs wystawie się spotkamy ;)

Anonymous - Śro Kwi 09, 2008 18:07

pixxa, Może uda się w Poznaniu :) ,bo najczęściej jest z wystawą kotów rasowych i przychodzę na tą wystawę czasami,ale myszek raczej wystawiać nie będę z braku czasu. :oops:
pixxa - Śro Kwi 16, 2008 01:11

do hodowli dołączyły

http://i6.photobucket.com...xa/DSC06992.jpg
Ezra INTERESUJĄCY WIDOK sh fawn banded - samiec
http://i6.photobucket.com...xa/DSC06988.jpg
Ezra FERBER KISS sh champagne - samica

sachma - Śro Kwi 16, 2008 17:56

pixxa, a Ezra przypadkiem nie ma zakazu hodowli? czy kupilas juz dorosle mychy? http://pzhmmr.mojeforum.net/viewtopic.php?t=206 bo ja po focie nie potrafie poznac :P
Kali25 - Śro Kwi 16, 2008 20:12

ma zawieszoną hodowle, dlatego oddała wszystkie myszki :( (
z tego co pamiętam miot I był ostatnim zarejestrowanym miotem
maluchy urodziły sie 20.12.2007

MouseHouse - Śro Kwi 16, 2008 20:21

Lepiej, że myszki trafiły do dziewczyn ze związku (chwała im za to), bo Ezra chciała je oddać do sklepu zoologicznego :/
pixxa - Czw Kwi 17, 2008 22:56

Myszaki wyglądają dosyć dobrze, ale mają kwarantannę na wszelki wypadek ;) .
Nisia - Pią Kwi 18, 2008 11:38

Obejrzałam foty. Myszaki są niesamowite, mają tak wielkie uszy, jakby miały odlecieć (btw., czy myszy w rujce też tak machają uszami jak szczurzyce? bo jesli tak, to pewnie wyglądają już na serio jakby miały odlatywać).

Ale myszy to nie dla mnie. Stanowczo walory zapachowe nie (choć rozumiem tych, którym to nie przeszkadza). No i za mała skala problemu - za dużo mam zakamarków w pokoju, trudno pewnie takie maleństwo latające złapać, no i jak bym namówiła, aby wyszło z norki wyprodukowanej w wersalce przez szczury (bo wymiana tapicerki jest w bardzo odległych planach - koszty).
Z tego względu też nie dla chomika.

Ale świniaki morskie? Hmmm... nie są malutkie, a do tego nie skaczą po meblach, a więc poręczniejsze od szczurów nawet. Poza tym wydaje mi sie, że świnki są mniej żywiołowe.

Layla - Pią Kwi 18, 2008 12:33

Nisia napisał/a:
czy myszy w rujce też tak machają uszami jak szczurzyce

Tak, ostatnio niestety widziałam w zoologu :roll:

Nisia napisał/a:
za dużo mam zakamarków w pokoju

Sądzę, że myszy puszcza się raczej na biurko czy coś.

Anonymous - Pią Kwi 18, 2008 16:12

Layla napisał/a:
Sądzę, że myszy puszcza się raczej na biurko czy coś.

Raczej zaleca się taki sposób albo można we własnym zakresie zorganizować na ograniczonej przestrzeni plac zabaw.Raczej preferowane są powierzchnie zmywalne, to tak w ograniczonym zakresie parę słów na ten temat bo resztę można poczytać na forum mysim. :wink:
Na podłogę lepiej myszek nie puszczać nie tylko ze względu na zakamarki,ale także ze względu na możliwość nadepnięcia jak ktoś ma np całe stadko.
Może ktoś puszcza myszki na podłogę,ale ja nie odważyłabym się.

Mnie natomiast skoro szczurków już nie planuję :( , zaczęły interesować i podobać się małe zwierzątka,to takie kruszynki do kochania :serducho:

Poza tym ich małość daje też wygodę jeśli chodzi o opiekę w razie wyjazdów.

Co do walorów zapachowych myślę,że pochłaniacz zapachów i czyszczenie odpowiednio często zdadzą egzamin w tym względzie. Jak będzie zobaczymy,jak się podchodzi z sympatią i miłością to pewne sprawy przestają przeszkadzać :sirwwt:
Tofik nie wiedzieć czemu cuchnie od samego początku ale jest kochany.

[ Dodano: Pon Kwi 28, 2008 17:35 ]
Zawitały do mojego domu małe i jedna to niespodzianka,zamiast Wivien -została u Hanki, bo będzie w przyszłości mamą :mrgreen: mam Umbrellę.
A moje małe na razie wystraszone mysie to:
Velvet Short hair satin blue ur. 22.03.2008 r.
Vendetta Short hair satin blue ur.22.03.2008 r.
Vittara Short hair blue silver agouti 22.03.2008 r.
Umbrella Short hair colorpoint beige fox ur.15.02.2008 r.
Pochodzą z hodowli MOHANAH Poznań

Tak je zmęczyła podróż,są przecież takie maleńkie,że śpią w rolkach po papierze toaletowym i ręczniku papierowym.
Zdjęcia dopiero jak odpoczną po paru dniach.
Tofik oglądał zdziwiony i zrobił zdziwioną minę,przez moment nawet odniosłam wrażenie,że wystraszył się tych małych stworzeń.
Oczywiście pokazałam mu je jak były jeszcze w pudełku,ale bardziej był zainteresowany otwarciem balkonu niż nowymi mieszkankami i mam nadzieję,że tak zostanie.

helen.ch - Wto Kwi 29, 2008 09:29

Gratuluje Bernadeta, mysiątek :foty: koniecznie
Layla - Wto Kwi 29, 2008 09:46

Bernadeta, :foty: myszastych :mrgreen:
Anonymous - Wto Kwi 29, 2008 16:56

Czekam na zgodę hodowcy czy mogę zamieścić zdjęcia z hodowli jak wyglądają myszki tych ras,bo na razie nie chcę ich stresować.Zdjęcia najlepiej pewnie porobić poza Duną gdy będę im sprzątać za ok 4 dni i jak Tofik wyjdzie na wieczorny spacer. :wink:
Poza tym one są takie maleńkie,a ja nie mam wprawy w robieniu zdjęć opcją makro więc nie wiem czy coś z tego wyjdzie. :oops:
Cóż mogę o nich napisać,mam je od wczoraj Umbrella jest nieśmiała na razie,Vittara bardzo bystra już obwąchiwała mi palce.
Mam kłopot z rozróżnieniem Vendetty i Velvet bo odróżniają się tylko tym ,że Velvet ma białą końcówkę ogonka,ale trzeba ogonek dokładnie obejrzeć,żeby to zauważyć,a różnią je charaktery,bo jedna z nich jest bardziej śmiała.

Zdjęcia udostępnione przez Hankę z hodowli MOHANAH :mrgreen: ,to są moje mysie :
[ Dodano: Wto Kwi 29, 2008 17:48 ]
Vittara

Vendetta

Velvet

Umbrella

helen.ch - Wto Kwi 29, 2008 18:11

Jakie śliczne myszorki :serducho: :serducho: :serducho: :serducho: całuj łepki, jak się dadzą, ode mnie :)
Anonymous - Wto Kwi 29, 2008 18:22

helen.ch, Dziękuję :) ,wycałuję łepek Tofikowy,a im pogłaskam na razie śliczne ogonki :falover: