Rozmnażanie - Jak się przygotować na ciążę i poród samicy?
AngelsDream - Pią Sty 18, 2008 22:25
paulina, tutaj: http://forum.szczury.biz/viewtopic.php?t=2257
Ciąża trwa 21 dni. Najlepiej przygotować klatkę do porodu na 3 dni przed terminem. Może rodzić i w tej klatce. Byle nie miala wejścia na piętra i dużo materiału na gniazdo.
sachma - Pią Sty 18, 2008 22:26
http://forum.szczury.biz/...?t=2257&start=0
http://forum.szczury.biz/viewtopic.php?t=611
najlepiej zeby minimum tydzien przed porodem zamieszkala sama w obojetnie jakiej klatce, nie musi byc to ta w ktorej teraz mieszka.
paulina - Pią Sty 18, 2008 22:32
Dziękuję za odpowiedź tylko jest mały problem nie wiem kiedy zaszła w ciąże.
a więc co mam w tej sytuacji zrobić?
AngelsDream - Pią Sty 18, 2008 22:33
A ile jest już u ciebie? I czy tam, gdzie była poprzednio na pewno był samiec?
paulina - Pią Sty 18, 2008 22:34
U mnie jest tydzień a tam na pewno był samiec ponieważ miał już bardzo widoczne jąderka.
AngelsDream - Pią Sty 18, 2008 22:37
paulina, rozumiem. No cóż... Samica może urodzić i dziś i za dwa tygodnie. Przez kabel nie ocenisz. Chyba, że masz dobre zdjęcie.
paulina - Pią Sty 18, 2008 22:41
Bardzo dziękuję za informacje.
AngelsDream - Pią Sty 18, 2008 22:46
paulina, pamiętaj, żeby dobrze ją karmić, żeby miała z czego regenerować siły i karmić.
Polecam nabiał Wskazany dla przyszłych szczurzych mam.
paulina - Pią Sty 18, 2008 23:05
Dziękuję za zainteresowanie moim tematem i za wszystkie odpowiedzi, które są mi bardzo pomocne.
[ Dodano: Sob Sty 26, 2008 17:03 ]
Mam problem z moja Julą, która prawdopodobnie jest w ciąży, dzisiaj zaczęła się przewracać na bok, tak jakby jej nóżka drętwiała. Co może jej być?
Zaczęła się też turlac i leży na boku.
Czy może to być początek porodu?
szczurcia - Pon Lut 04, 2008 20:32
Czesc Bardzo prosze o pomoc bardziej doswiadczonych hodowcow. Chce miec malutkie szczurki, do mojej szczurzycy Kaski dostawilam wiec kolege. Juz 1,5 tygodnia sa razem, toleruja sie, nie gryza, ale spia w osobnych domkach. Kaska czasem zaglada do niego jednak czasem wrazenie, ze on sie jej boi. Ona przytula sie doniego ( teraz np spia razem pod siankiem), ale przychodza do siebie tylko wtedy jak zdejme gorna czesc klatki. Bardzo Was prosze powiedzcie cos o zachowaniu pary szczurzej. Przed chwilka myslalam, ze beda sie gryzly ale w ostatecznosci on przytrzymal ja tylko kladac sie na niej w poprzek ( tak to przynajmniej wygladalo). Oba sa bardzo lagodne, maja dobry apetyt. Tylko, ze ja spodziewalam sie z ich strony wiekszego zainteresowania soba nawzajem. On ma ok rok i trzy miesiace, Kaska jest troszke starsza od niego. Blagam Was napiszcie cos o zachowaniu szczurkow wzgledem siebie.
Anonymous - Pon Lut 04, 2008 20:36
szczurcia napisał/a: | On ma ok rok i trzy miesiace, Kaska jest troszke starsza od niego |
przede wszystkim rozdziel je natychmiast, jesli nie chcesz zabić szczurzycy. bo ona jest o wiele za stara na ciążę i poród.
i doedukuj się na forum, to kopalnia wiedzy, wystarczy tylko poczytać i pomysleć...
nezu - Pon Lut 04, 2008 20:38
szczurcia, rozdziel je natychmiast.
Już nawet pomijając sam e reakcje jakie mnie biorą na takie posty, twoja samica jest ZA STARA na miot.
Powiedz, chcesz ją zabić? Samice w tym wieku mają dużo częściej problemy z porodem, a wątpię żeby cię było stać na ewentualną cesarkę i walkę o samicę po cięzkiej operacji.
Jeśli ci życie twojej szczurzycy miłe to zlituj się nad nią i nad nami forumowiczami i oddziel ją od samca.
NATYCHMIAST!
szczurcia - Pon Lut 04, 2008 21:16
No cóż....Dziękuje
Layla - Pon Lut 04, 2008 21:19
szczurcia, tu na forum NIE POPIERAMY rozmnażania szczurów bez znanych przodków, bez znajomości genetyki, stąd reakcja inna być nie może. Po co ci małe szczurki? Masz ok. 15 chętnych na młode? Pozostaw sprawę rozmnażania hodowcom i NATYCHMIAST oddziel samca
Koniecznie przeczytaj:
http://forum.szczury.biz/viewtopic.php?t=611
Fea - Pon Lut 04, 2008 21:19
Nie dziekuj, kobito, a rozdziel zwierzaki. Nikt tu nie odmawia ci mlodych ze zlosliwosci, a z prostej przyczyny, ze twoja szczurzyca sie do tego kompletnie nie nadaje i mozesz jej zrobic cholerna krzywde. Poza tym poczytaj forum, moze ci przejdzie chec na rozmnazanie.
|
|
|