To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Psiaki XX

wilczek777 - Nie Sty 04, 2015 16:48

wilczek777 nie wiem czy pisałam ale znalazłam ciekawą karmę dla młodej na zooplusie. http://www.zooplus.pl/sho...ensitive/366013
Pachnie bardzo delikatnie, młoda (niejadek stulecia!) je dosyć chętnie (samo je a nawet jak marudzi to wystarczy dzienna dawka tranu). Mimo, że przeskakiwaliśmy z BARF na karmę nie było żadnych sensacji żołądkowych, kupy jak na razie są ładne i nie duże. Jakie będą efekty później zobaczymy ale na razie jest bardzo zadowolona.

Sorgen - Nie Sty 04, 2015 16:50

Kurde chyba zrezygnuję z Barfa dla Delty. Ciągle nie mogę dojść z nią do ładu, klocki albo luźne albo suche. Próbowałam już zmieniania drastycznie proporcji kości do mięcha, podrobów i warzyw, dodawałam tran, gloniszcza różne, drożdże itp. Ciągle coś jest nie tak. Zastanawiam się nad powrotem na chrupy albo na gotowanie płatków zbożowych/ryżowych plus mięcho i warzywa. Już sama nie wiem co z nią robić. Wyniki ok, wapń ciut za wysoko a tak to ok. Robali nie ma a mimo to ciągle coś idzie źle. Jak lata temu barfowałam "na pałę" to było ok a tu takie jaja.

Może ktoś mądry zerknąć na te chrupy czy są ok? Zależy mi na karmie bez kukurydzy, z możliwie dużym udziałem mięcha i nie kosztującej miliony monet :wink:

http://www.zooplus.pl/sho.../luposan/304280
http://www.zooplus.pl/sho...timanova/458196

wilczek777 - Nie Sty 04, 2015 17:01

Sorgen jakaś górna granica cenowa? Jakby co PW. Może uda się coś na mięsie a nie na mączkach znaleźć.
Sorgen - Nie Sty 04, 2015 17:26

Hmm no powiedzmy do ok 170zł za duży worek. Może być ciut droższa jeśli dawkowanie będzie małe. Najlepiej żeby nie miała jakiś kosmicznych ilości białka bo suce nerki rozwali. Nie upieram się koniecznie przy tym braku kukurydzy jeśli reszta składu będzie fajna. Na mięsie też się nie upieram bo czasem skład ładny a po odliczeniu wody w mięsie okazuje się że kupa a nie ładny skład. Swoją drogą czasem jak patrzę na składy drogich karm to się za głowę łapię żeby tyle płacić za paszę z kukurydzy i innych zbóż :roll:
Delta już jadła TOTW, Purinę Pro Plan, Royal, Hills, Nutra Nuggets, Markusa, Brit, Bosh, Joserę i choć co jeszcze :roll: Mąż się śmieje że ja się doktoryzuję przy każdym worku karmy.

wilczek777 - Nie Sty 04, 2015 17:54

Sorgen http://www.zooplus.pl/sho...ck_angus/379917 lub adult - nie wiem na ile wasza sucz jest aktywna.
Sorgen - Nie Sty 04, 2015 19:14

Myślałam kiedyś o niej bo tego typu chrupy Delta jadła (Markus) no i właśnie jak tak patrzę to produktów zwierzęcych np. to ma więcej http://www.zooplus.pl/sho.../luposan/304280 no i markus niby mięsa mniej ale ogólnie zwierzęcych cosiów ma też więcej. No i w kropce jestem. W Markusie jest kukurydza, niby źle na nim nie było ale uszy i oczy suka miała lepsze na np. Joserze Optines więc Markusa pewnie tym razem sobie daruję. Co o tym Lupo sensitiv myślisz?
Trzynastka - Pon Sty 05, 2015 18:19

Edek

Zdjęcia ze schroniska, bo w domu tylko śpi :mrgreen:

Obawiam się, że w schronisku zaniżyli mu wiek... Siwy pyszczek, dużo śpi, na spacery wychodzi chętnie, ale czy jest ich 2 czy 5 w ciągu dnia nie robi mu żadnej różnicy.

Zdjęcia jakieś takie duże?

Lavi - Pon Sty 05, 2015 19:24

Trzynastka, ale cudowny jest :serducho: :serducho: :serducho:
Ninek - Pon Sty 05, 2015 21:46

Trzynastka, moja suka siwieje od 5 roku życia :P W stajni gdzie jeżdżę konno jest niespełna dwuletni pies, który jest totalnie siwy na pysku.

Świetny fenek :)

monisss - Pon Sty 05, 2015 21:58

Śliczna morda!

Przeraża mnie głupota i nieodpowiedzialność ludzi. A niestety ostatnio częściej się z nią spotykam.
Przychodzi wypacykowana pani z chihuahuką na rękach, obciąć pazury. Pazury takie, że pewnie większość "tipsiar" by się nie powstydziła. Pytam czy pies wychodzi regularnie, żeby móc sobie pozdzierać osobiście. "No wie pani, przecież zimno jest... ona na matę się załatwia." Więcej się nie odzywam, bo i po co. Ciekawi mnie tylko jedno, dlaczego taka osoba nie kupi sobie owczarka np. i nie każe mu się załatwiać na matę. To pies i to pies.

Dziś przychodzi młody chłopak z kilkumiesięczną border colie, przez większość czasu narzeka, że pies jest aktywny, że nie daje spokoju. Prosi o sedalin żeby psa wyciszyć od czasu do czasu. Czyli jednak istnieje opcja on/off u psa, przynajmniej dla niektórych.
Pytam więc czy pies pracuje. "Nieeee. Jak niby ma pracować?" No to mówię, że rasa pracująca, że może jakieś agility, że szkolenie, że pasterskie zabawy, itp. Gość patrzy na mnie jak na wariata. I pakuje sedalin do kieszeni.

Psychotesty powinny być obowiązkowe dla wszystkich, którzy chcą posiadać jakiegokolwiek zwierza.

Trzynastka - Pon Sty 05, 2015 22:21

Mam szansę przygarnąć szczeniaka w typie, którym się nam podoba... Waham się jednak. Jak trudne jest życie z dwoma psami? Czy starszy pies (no nie taki starszy, dojrzały) ma szansę dogadać się ze szczeniakiem? Słyszę tylko 'będzie robił w domu i wszystko gryzł' :|
ayar - Pon Sty 05, 2015 22:22

Trzynastka, przefajny :) ostatnie zdjęcie super! "Hm, no nie wiem".

monisss, przykro czytać to, co piszesz. Niestety, kretynów na świecie nie brakuje. Moi rodzice przygarnęli ostatnio mega wychudzoną jamniczkę, którą poprzedni właściciel trzymał cały czas zamkniętą w kojcu, bo zabijała mu kury... Jakoś nie powiązał tego faktu z tym, że karmił ją surową porcją rosołową z kury.

Sorgen - Pon Sty 05, 2015 22:57

To akurat czym jest karmiony pies nijak sie ma do jego agresji. Jesli ta jamniczka nie musiała zabijać żeby jeść to jej zachowanie nie wynika z faktu jedzenia surowych kur. Moja Delta je surowe kury, króliki, wolowine i widziała na żywo te zwierzęta a nigdy nie chciała ich zjeść :wink:
Ninek - Pon Sty 05, 2015 23:41

ayar napisał/a:
Moi rodzice przygarnęli ostatnio mega wychudzoną jamniczkę, którą poprzedni właściciel trzymał cały czas zamkniętą w kojcu, bo zabijała mu kury... Jakoś nie powiązał tego faktu z tym, że karmił ją surową porcją rosołową z kury.

I słusznie, że tego nie powiązał bo powiązania nie ma żadnego.

Moja dorosła suka dobrze dogadywała się ze szczeniętami. Tymczasowaliśmy szczyle jak miała 6-8 lat, suka niewielka, 9kg. Wieczny szczeniak i non stop szalała z dzieciarnią. Starsza suka miała już inne zdanie na ten temat i tylko patrzyła zniesmaczona :P Ale to już emerytka, miała wtedy powyżej 13lat.

Layla - Wto Sty 06, 2015 10:01

Czy ktoś z szanownych użyszkodników ma owczarka szetlandzkiego bo mi odbiło maksymalnie?