Mioty urodzone - rok 2013 - miot M Emerald Moon - zdjęcia&film s15
jakasiek - Pią Cze 21, 2013 10:51
Jej, jej, jakie cuuuda!
Chyba przyjadę na ten podwieczorek ...
mmarcioszka napisał/a: | Off-Topic: | jakasiek,może założysz tutaj temat w dziale "Wasze szczury" i pokażesz swoje wszystkie panny, masz trochę nowych ? |
|
mmarcioszka, wiem, że powinnam i zbieram się, ale odkąd zniknęły tematy z sps'u, to jakoś nie mam 'powera'
cornflakegirl - Pią Cze 21, 2013 14:25
Ja się piszę na podwieczorek :D
Nikky - Pią Cze 21, 2013 15:06
Też bym chciała, to nie faaaaaiirrr
Podkradnijcie tam jednego dla mnie
L. - Pią Cze 21, 2013 21:47
Niestety odeszła jedna samiczka dumbo fuzz. Ta najmniejsza... Nie wiem czemu, bo miała mleczko w brzuszku i leżała wśród rodzeństwa więc nie mogła się wyziębić. Porzeczka jej nawet nie naruszyła, więc musiała odejść w ciągu ostatnich kilku godzin.
Smutno mi. Miałam tyle maluszków w swoich miotach i to dopiero pierwszy, który odszedł... Wierzyłam, że po mimo maleńkości da sobie radę.
wilczek777 - Pią Cze 21, 2013 22:23
Przykro mi
[']
Oluś - Pią Cze 21, 2013 22:25
Bardzo przykro
Leć, Kruszynko [*]
Nakasha - Pią Cze 21, 2013 22:48
Gratuluję! PoLetowe praprawnusiątka.
I światełko na drogę dla maleństwa.... [*]
mmarcioszka - Sob Cze 22, 2013 00:20
Leć mały aniołku [']
A reszta niech zdrowo rośnie
Nikky - Sob Cze 22, 2013 14:52
Biedny żeluś, śpij spokojnie
i za resztę!
L. - Sob Cze 22, 2013 19:06
Pragnę poinformować, iż miot ze statusu hodowlanego zmienia status na kontrolny.
Dlaczego? Ponieważ u dziadka miotu [ojca Porzeczki] wystąpił guz w charakterze mięsaka [więcej wiadomości w temacie miotu Q SunRat's]. Nie ma jednak powodu do niepokoju, gdyż do ogólnego zdrowia miotu [ma 2 lata 4 miesiące], z którego pochodzi Qibubuś SR nie ma żadnych zastrzeżeń. Do tego głównym problemem jest nie sam charakter guza, a jego umiejscowienie, które wyklucza jego pełne usunięcie, co prowadzi do pozostawienia tkanki nowotworowej w organizmie w wyniku czego guz odrasta, a stan zdrowia szczura [jak przy każdej chorobie, która prowadzi do obniżenia wartości immunologicznej organizmu] się pogarsza.
Co oznacza to dla chętnych? Zmiana statusu ma charakter prewencyjny, czyli zapobiegawczy i mówi nam, że należy po prostu zwrócić trochę baczniejszą uwagę na wszelkie zmiany zachodzące w zdrowiu naszych maluchów. Poza tym ich traktowanie nie różni się w żaden sposób od szczurów posiadających status hodowlany. Zachowują wszelkie i pełne prawa szczura rodowodowego.
Jedyna namacalna zmiana jaka następuje ma znaczenie dla hodowcy, gdyż według przepisów SHSRP:
a) próg wiekowy ewentualnego rozmnożenia samicy z miotu kontrolnego zmienia się z 5 miesiąca życia, na 6,
b) z miotu może być rozmnożona tylko 1 samica, bądź linia będzie kontynuowana tylko po samcach.
L. - Nie Cze 23, 2013 23:31
Niestety odszedł kolejny maluszek. Znowu to samo - znaleziony dosłownie po 3-4 h. Mleczko w brzuszku, wśród rodzeństwa.. Nie rozumiem.. Jedyna możliwość jaka przychodzi do głowy to nieostrożność Porzeczki. Jednak zupełnie nie zauważyłam takich zachowań ani ja, ani moja siostra. Tylko moja mama wspomniała, że Porzeczka po nich chodzi - jednak ona nie potrafi zupełnie odróżnić tego, że może też chodzić między nimi, bądź kwoczyć na nich, a wygląda to jakby chodziła po nich.
Maluszki skończą jutro tydzień. Mówi się, że to taki przełomowy moment, gdyż naturalna selekcja najsłabszych osobników zachodzi w ciągu pierwszego tygodnia życia miotu. Oby.
Z jednej strony uwielbiam takie łyse klusie, z drugiej strony spokojniejsza byłabym gdyby miały już otwarte oczy, bo maja wtedy większą kontrole nad światem.
Na rozchmurzenie wieczoru trochę zdjęć z dzisiaj

Prawdopodobne odmiany:
F - dumbo fuzz burmese
F - dumbo teddy rex? burmese
F - dumbo teddy rex? siamese
M - standard teddy rex? siamese
M - dumbo fuzz siamese
M - dumbo fuzz burmese
M - dumbo standard burmese
AngelsDream - Nie Cze 23, 2013 23:35
L., oby nikt już nigdzie nie biegł.
Mao - Nie Cze 23, 2013 23:37
Dokładnie
L. napisał/a: | F - dumbo teddy rex? siamese |
Fajnie jest mieć silną wolę i fulla w klatce. Zazdroszczę domkowi
Oluś - Nie Cze 23, 2013 23:40
Biedny mały. Niech już się skład nie kurczy
L. napisał/a: | M - dumbo fuzz siamese |
O Losie, już jestem chora
mmarcioszka - Nie Cze 23, 2013 23:55
Maluszku ['] Oby już nikt z rodzeństwa nie dołączył do dwóch aniołków.
L. napisał/a: | F - dumbo fuzz burmese | gdzie jest moja silna wola? Nie ma
|
|
|