To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Mioty urodzone - rok 2013 - Miot F Rotta Taivas

unicorn - Pią Mar 08, 2013 00:38

Co u Was? :)
Nakota - Pią Mar 08, 2013 23:47

Dziękujemy raz jeszcze :serducho:
Przepraszam za tę przerwę, ale byłam zajęta swoimi prywatnymi sprawami, już piszę co u dzieci słychać :oops:

Maluszki mają się dobrze, rosną i są już całkiem duże. Niestety opuścił nas jeszcze jeden dzieciaczek, więc ostało się nas 13 - 7 samczyków i 5 samiczek, i niech ta 13 będzie dla nich najszczęśliwsza pod słońcem! :) Większość to opite baryłeczki, jednak dwa samce troszkę odstają w opiciu. Najwyraźniej słabiej dopychają się do cyca niż rodzeństwo, ale jak już otworzą oczka to sama zadbam o ich dokarmienie :) Rodzice troszkę poszaleli z kolorami :D Mam już typy, ale z oficjalną rozpiską poczekam aż jeszcze bardziej się ofutrzą, żeby mieć pewność. Ale już teraz widać, że mamy sporo znaczonych, także napyszcznie, maluchów :serducho:

A teraz garść zdjęć!

Jak mieliśmy 5 dni:

Jak mamy 7 dni:

mmarcioszka - Sob Mar 09, 2013 00:02

Kolorowe hipcie :serducho: Oby już zostały w komplecie - całą 13tką.
Oli - Sob Mar 09, 2013 02:36

Nakota, nie wiem czy mogę, ale wiesz, że ja już drugiego imienia szukam? ;) :P
wisnia107 - Sob Mar 09, 2013 10:10

Śliczne!!! :tummykiss:
Niech rosną zdrowo! życzę, żeby już wszystkie tylko nabierały na wadze u ofutrzały się w przepiękny sposób :)
Nie mogę się doczekać, kiedy otworzą oczka
A jak czuje się mamusia?

Varinia - Sob Mar 09, 2013 13:11

Niesamowite malce! :serducho: :serducho: Wszystkie są śliczniusie i gratuluję wszystkim szczęśliwcom, którzy będą mogli przyjąć je pod swoje skrzydła! Już nie mogę się doczekać, aż przytulę mojego maluszka!!! Modlę się w duchu, aby wszystkie maluszki były zdrowe i szczęśliwe! Pozdrawiam serdecznie wszystkich i w szczególności moc uścisków dla mamusi szczurków!

:sirwwt: :tummykiss: :tummykiss: :gotmilk: :falover: :cookie: :woow: :saywha: :wavexxs: ;( ----> beczy ze szczęścia!!! :grouphug:

Nakota - Pon Mar 11, 2013 04:33

mmarcioszka, wisnia107, Varinia, dziękuję! :serducho: Kciuki się zawsze przydadzą za maleństwa!
Oli, jednak? Nawet jeśli nie ma czarnego stwora? :P

wisnia107 napisał/a:
jak czuje się mamusia?

Mamusia ma się dobrze :) Wciąga wszystko aż miło i co, i rusz przebudowuje gniazdko. Coraz częściej wychodzi na zwiedzanie, ale zawsze wraca do swoich dzieci :serducho:

Przepraszam, że tak bez zdjęć chwilowo, ale wolę na razie je odpuścić na rzecz karmienia, żeby drobiazgi miały szansę dossać się częściej do cyca niż opite rodzeństwo :)

Oli - Pon Mar 11, 2013 10:30

Nakota, jak to nie ma, przefarbuj jak nie ma. :P Z drugiej strony odpuszczac znaczenia na pysiu...
pszczoła - Pon Mar 11, 2013 11:44

Nakota, a może mala rozpiska kto jest kim i dlaczego? :P
Jestem bardzo ciekawa ;)

anaa - Pon Mar 11, 2013 18:50

tak tak ja też ciekawa, które to samiczki :mrgreen:
są przepiękne maluszki :serducho:

Nakota - Pon Mar 11, 2013 21:49

Oli, no nie ma, bo zafarbowało nam na ciemno, ale nie czarno :P Przemyśl.

W związku z tym, że Gedomaru skończyła karmić i wolała biegać udało mi się wyciągnąć maluszki na krótką sesję i sprawdzenie jak się mają. Malce są już bardzo ruchliwe, nawet tym najmniejszym prawie skutecznie udało się wydostać z legowiska, w którym leżą, kiedy je oglądam :) Gedomaru krążyła wokół mnie, co i rusz sprawdzała, co robię z jej dziećmi, ale nie protestowała, po prostu była tuż obok. A po wszystkim zostałam całościowo wylizana i dostałam buziaka :serducho:

Także tak się dzisiaj prezentują maluszki (10 dni):

Samiczki:

Samce:

Co zaś do rozpiski - nie jestem wciąż pewna sierści, więc pozwolę sobie ją pominąć. Wszystkie malce to dumbo.

Samiczki:
1. russian blue, berkshire
2. russian blue agouti, niski varieberk, nst. blazed
3. russian cinnamon, bareback, spotted
4. russian dove/russian platinum (zależy od koloru oczu), berkshire
5. russian dove/russian platinum (zależy od koloru oczu), nst. bareback, spotted

Samce:
1. russian blue, berkshire
2. russian blue agouti, nst. hooded, spotted
3. russian dove agouti, nst. hooded, spotted
4. russian blue, berkshire
5. russian blue agouti, niski varieberk, mini spotted (dosłownie dwa włoski białe na czole)
6. russian cinnamon, berkshire
7. russian dove agouti?, berkshire
8. russian dove?, berkshire

Po przejrzeniu miotu wychodzi mi, że Gedomaru to jednak russian blue, possum, banded, husky. Chciałabym tylko zaznaczyć, że wszystkie znaczone napyszcznie malce w tym miocie mogą okazać się husky - tak jak Gedomaru, cała jedyna w miocie z blazedem i spottedami. Mam nadzieję, że są to spottedy/blazedy, ale nie można wykluczyć możliwości, że są to jednak husky. Mimo wszystko prosiłabym o kciuki za nasze dwa drobiazgi, żeby ładnie otworzyły oczka i dały się praprababci grzecznie utuczyć :kciuki: :kciuki: :kciuki:

Vaco - Pon Mar 11, 2013 21:50

taaak :serducho:
Oli - Pon Mar 11, 2013 22:03

Nakota napisał/a:
Oli, no nie ma, bo zafarbowało nam na ciemno, ale nie czarno Przemyśl.
nie ma co myśleć, skoro imię już dawno wymyśliłam ;)
Varinia - Pon Mar 11, 2013 22:16

O BOSH HUSKY!!! :serducho: Możliwe husky! :kciuki: Może się uda! Modlę się o to i trzymam tak mocno kciuki, że aż mnie palce bolą!!! Błagam o husky'ego! ;( :shy: ;-( Te maluchy są tak piękne, że aż mi łezki napływają do oczu! Bardzo dziękuję, Nakota, za te zdjęcia - dodały mi jeszcze większej wiary!! Pozdrawiam!
wisnia107 - Pon Mar 11, 2013 22:18

Ale słodziaki! Dorodniejsze z i ładniejsze z dnia na dzień! Dzięki za zdjęcia :)