O szczurach ogólnie - Jakiej odmiany jest mój szczur?
L. - Sob Sie 04, 2007 15:45
znaczenie: bareback albo capped coś pomiędzy
hmm.. niech bedzie bareback.
czyli szczegółowo mówiąc: standard black bareback
Nisia - Wto Sie 07, 2007 08:43
Matylda napisał/a: | Niuniaczek to husky patched. Husky z wiekiem jasnieja i te plamki moga mu calkiem zniknac. |
Matylda, owszem, mogą trochę znaczenia przy uszach wyjaśniec, ale anomalią tych szczurków jest to, że z wiekiem pojawiają im się ciemne włoski w miejscach najmniej oczekiwanych (w moim wątku są zdjęcia Heli, której sie pojawiły ciemne włoski na łopatkach).
sophiya - Śro Sie 15, 2007 13:38
Nie łapię się jeszcze w tych wszystkich znaczeniach, maściach, odmianach, więc proszę Was o pomoc.
1. Maestro
2. Anton
sachma - Śro Sie 15, 2007 13:43
1. black husky
2. agouti hooded (niestandardowy - chyba ze dasz ladne foto plecow i okaze sie czyms "fajnym" )
oba oczywiscie standard
Anonymous - Śro Sie 15, 2007 13:51
black husky zjasnieje, moze nawet stac sie caly bialy.
Anton to agouti kaptur.
Standardowe uszy i siersc
sophiya - Śro Sie 15, 2007 14:02
"black husky zjasnieje, moze nawet stac sie caly bialy."
szkoda, bo w tej chwili ma sliczne grafitowe futerko. Ani czarne, ani szare. Nie ma na to rowniez jakiejs nazwy?:)
I dlaczego tak się dzieje?
sachma, Anton od góry:
[raczej nie ma czegos niestandardowego]
falka - Śro Sie 15, 2007 14:05
sophiya napisał/a: | Ani czarne, ani szare. Nie ma na to rowniez jakiejs nazwy?:) | to jest właśnie black - proces jaśnienia już się rozpoczął w moim podpisie pierwsze kółko - black husky Iset, jak dorosła miała tylko srebrny grzbiet, drugie kółko - także black husky Skrętka, jest cała biała
zdechly - Śro Sie 15, 2007 21:13
Ja się zapytam jedynie o znaczenie na grzbiecie Szczurki?
sachma - Nie Sie 19, 2007 07:28
sophiya, niestandardowy hooded - gdyby kolor szedl w linni prostej taka szerokoscia jak na ramionach mialabys banndeda
zdechly, niestandardowy hooded.
hooded - kaptur
sophiya - Nie Sie 19, 2007 08:57
Hm, a co je czyni niestandardowymi?
Bo wydawalo mi sie, ze takie popularne umaszczenie + zwykle uszka rowna sie standard
EDIT
'osobniki zgodne ze standardem maja możliwie najrówniejsza czarna pręgę na grzbiecie'
juz sie sama dowiedzialam
http://rats_varieties.w.interia.pl/ (swietne rysunki )
L. - Nie Sie 19, 2007 19:15
sophiya, szczurek standard = uszy standard + sierść standard
znaczenia tu nie grają tu żadnej roli
ew. określenie:
znaczenie standardowe
i znaczenie nie standardowe
ale to juz inna bajka.
zdechly - Nie Sie 19, 2007 19:42
Dziękuje za odpowiedź
babyduck - Nie Sie 26, 2007 17:41
Mam wątpliwości co do umaszczenia mojej dziewczynki. Nie wiem czy to beige czy champagne? Poza ty najpierw myslałam, że to hooded, ale może jednak banded? Bo umaszczenie za kapturem jest zbyt "rozlazłe". z drugiej strony banded maja chyba taka strzałkę na nosie jak husky, a shiba jej nie ma.
Anonymous - Nie Sie 26, 2007 17:50
silver topaz (albo amber?) banded.
zywym_trudniej - Nie Sie 26, 2007 18:16
nazewnictwo jest takie:
silver fawn=amber
fawn=topaz
Twój malec to amber bądź inaczej silver fawn. Znaczenie to banded, ale nie takie prawdziwy. Prawdziwy banded to tak naprawdę berkshire wyłażący na boki, w tym przypadku po protu mniejszy kaptur. Wygląd ten sam ale pochodzenie nieco inne
|
|
|