To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Czy zna ktoś hodowlę szczurków double rex?

szczurowata - Sob Sie 25, 2012 12:10

Mama dzwoniła do tej pani: http://lodz.gumtree.pl/c-...QAdIdZ407244402
Jeśli będzie jakaś szczurzyca, to trafi do nas :) :mrgreen:

Mao - Sob Sie 25, 2012 12:22

szczurowata, one wyglądają na młodziutkie. Jeśli już, to na Twoim miejscu zadzwoniłabym do tej pani i spytała, w jakim są wieku, bo na zdjęciach wyglądają na +/- 3 tygodnie.
Ciekawe też, czy pani nie zna po prostu określenia "agouti", czy to faktycznie półdzikusy.

szczurowata - Sob Sie 25, 2012 12:31

Mao, mama dzwoniła. Do odbioru są po 1 września.
Kasik - Sob Sie 25, 2012 12:52

Mao napisał/a:
Ciekawe też, czy pani nie zna po prostu określenia "agouti", czy to faktycznie półdzikusy.
Też mnie to zastanowiło. Jeżeli to dziki, to jest szansa, że sobie nie poradzisz. Ja w ogóle nie rozumiem do końca, jakie w końcu są szczury do wzięcia. Może lepiej dopytaj się, co pani miała na myśli mówiąc "wędrowny"? :)
szczurowata - Sob Sie 25, 2012 12:56

Kasik, napisałam e-mail z pytaniem.
Na zdjęciu pierwszym, gdzie widać samiczkę z pełzaczkami, to chyba są te szczurki wędrowne (czy agutki, sama nie wiem, nie dostałam odpowiedzi, bo napisałam przed chwilką)..właśnie na zdjęciu widać ich 6 :)

smeg - Sob Sie 25, 2012 13:00

Moim zdaniem to zwykłe agutki, widać na zdjeciu, ze ich mama ma taki kolor. Poza tym właścicielka nie pomyślałaby chyba, że niektóre w miocie wyszły hodowlane, a niektóre dzikie :roll:
szczurowata - Sob Sie 25, 2012 13:08

smeg, widać, fakt, ale wolę się upewnić :) A może ta Pani ma dwie samiczki?
Może to samice z zoologa, z wpadki, obie zaciążone (kupione - zaciążone)?

szczurowata - Sob Sie 25, 2012 18:39

A, mam jeszcze pytanie: czy szczurek mający miesiąc, może już być oddany? Ta pani oddawać będzie je w wieku miesiąca.
Ninek - Sob Sie 25, 2012 18:49

Skoro w miocie są dumbo rexy to żadne z rodziców nie może być dzikie przecież :roll:
szczurowata - Sob Sie 25, 2012 19:15

Ninek, fakt.
Pomyślałam ze ona ma dwa mioty - jeden ten na zdjęciu, i drugi..pokręcone to.
Ale chyba maluchy z wpadki, bo jakby rozmnażała celowo, to chciałaby pieniądze.. :roll:

Niamey - Sob Sie 25, 2012 19:28

lepiej, jak będą miały 5 tygodni, w najgorszym przypadku 4,5
szczurowata - Sob Sie 25, 2012 19:45

Niamey, okej. A jakby były młodsze, to trzeba by było je dokarmiać, tęskniłyby, czy jak? Oczywiście, nie mam zamiaru eksperymentować, pytam z ciekawości :wink:
Niamey - Sob Sie 25, 2012 20:46

szczurowata, czterotygodniowe spokojnie sobie poradzą bez mamy, ale tu chodzi raczej o ogólny rozwój psychofizyczny - po prostu za wcześniej oddzielone, gorzej się rozwijają. Pół tygodnia to raptem 3-4 dni, więc jak nie ma jakiś super ważnych powodów (interwencja, złe warunki), to nie ma co przyśpieszać, bo te kilka dni może być kluczowych dla rozwoju małych szczurków.
szczurowata - Nie Sie 26, 2012 14:11

Niamey, aha, rozumiem.
szczurowata - Pon Sie 27, 2012 16:38

Nie wiem czy pisałam, ale dopiero 1 września dowiemy się, czy są panny..a jak nie, to sama nie wiem..rozważałam kastrację.
A w jakim wieku samce mogą byc kastrowane? :P