Klatki i wyposażenie - Samodzielna budowa klatki
CzarneSłoneczko - Nie Lis 18, 2007 14:01
No niestety stelaż zrobił facet, ale to nie znaczy ze się nim podpieram, bo resztę zrobię sama i to już jutro!
Przynajmniej zacznę.
Off-Topic: | Zasadzkas, a jakie Farasi będzie miała szczurki? Waciki? |
CzarneSłoneczko - Nie Lis 18, 2007 15:32
Duża... ale moja tez będzie miała 80cm!
=============================
Poniedziałek:
Śpieszę donieść jak postępuje moja budowa. Na razie się zmęczyłam i robię se przerwę, a prace stanęły na:
O godzinie 0:30 w poniedziałek budowa zostala zakonczona z takim skutkiem:
Póki co ostateczna odsłona:
Asaurus - Pon Lip 07, 2008 21:58
Dziękuję wszystkim, ale ta klatka nie powstałaby gdyby nie moje wrodzone lenistwo
Przyznam się, że wszystkie przeróbki tych klatek to przymiarka do budowy porządnej docelowej klatki od podstaw. Muszę jednak najpierw przetestować, które pomysły są sensowne i użyteczne, a które beznadziejne.
A producenci nie robią całej przedniej ściany otwieranej z prostego powodu: klatka straciłaby swoją sztywność, dlatego potrzebny jest zewnętrzny stelaż do podtrzymania całej konstrukcji. Niestety jeżeli chodzi o woliery na stelażu to mają tylko małe drzwiczki dla uproszczenia konstrukcji czyli cięcia kosztów inne sensowne wytłumaczenie nie przychodzi mi do głowy.
babyduck - Pon Lip 07, 2008 22:27
Asaurus napisał/a: | to przymiarka do budowy porządnej docelowej klatki od podstaw |
To dopiero będzie pałac. Kup 4 razy więcej materiału, bo z pewnością będzie popyt na klatki made by Asaurus.
Anonymous - Pon Lip 07, 2008 22:30
Asaurus napisał/a: | Niestety jeżeli chodzi o woliery na stelażu to mają tylko małe drzwiczki | ale nie wszystkie woliery mają małe drzwiczki. Ja mam tak duże, że cała się mieszczę. To zależy od klatki.
Twój pomysł bardzo mi się podoba. A jaki jest ten docelowy?
AngelsDream - Pon Lip 07, 2008 22:37
Viss napisał/a: | ale nie wszystkie woliery mają małe drzwiczki. Ja mam tak duże, że cała się mieszczę. To zależy od klatki. |
Racja Mnie cieszy koszt takiego remontu: 40 złotych i mamy, to co chcieliśmy mieć zawsze bez wad woliery Czyli np. odstępów między prętami, czy ceny o niedopasowaniu wymiarów nie wspominając.
gratis - Pon Lip 07, 2008 22:38
O właśnie Viss,
no As... podziel się planami, choć troszku troszku, no! opisz, jakieś rysunki z opisami no...
bo ja bym już chciała zobaczyć to Twoje cudo
AngelsDream - Pon Lip 07, 2008 22:42
Mangalarga, w sumie wielkościowo mają tyle samo miejsca. Tylko inna aranżacja wnętrza no i to otwieranie do przodu...
Mangalarga - Pon Lip 07, 2008 22:44
AngelsDream, mnie o to otwieranie chodzi Bo i łatwiej czyścić, a i ciekawiej urządzić można przy takim dostępie do wnętrza
babyduck - Pon Lip 07, 2008 22:45
Mangalarga napisał/a: | Zazdroszczę waszym szczurasom |
A ja bardziej niż szczurasom zazdroszczę A&A wygody. Nareszcie nie trzeba wyginać łokci, żeby sięgnąć dalej w klatce. Wszystko jak na tacy.
AngelsDream - Pon Lip 07, 2008 22:47
Cytat: | Wszystko jak na tacy. |
Łatwiej upolować fajny ziew
Poważnie - jakby co my oboje mamy alergię na woliery, więc się nie przejmujcie
Asaurus - Wto Lip 08, 2008 08:35
gratis, Viss, stelaż z profili aluminiowych, ściany z siatki ocynkowanej 2x2cm, i modułowość aby można było w zależności od potrzeb dzielić klatkę na kilka mniejszych lub łączyć w jedną dużą. Moim marzeniem jest specjalny odpływ w podłodze aby spłukiwać całą klatkę wodą bez potrzeby przenoszenia, ale to już jak będzie dom Jeżeli chodzi o wymiary to takie jak są teraz czyli około 80x40x40+160 spokojnie wystarczą, szczególnie, że raczej nie zanosi się aby obie kuwety się jakoś szybko miały zniszczyć więc bym je użył co definiuje mi wymiary poziome, w pionie 200cm jest akuratne.
babyduck - Wto Lip 08, 2008 09:19
Asaurus napisał/a: | ściany z siatki ocynkowanej |
Asaurus, szukałam takich siatek w internecie, większość oferuje ją tylko w rolkach. Wiesz, gdzie można dostać taką siatkę na metry? Sklepy ogrodnicze może?
Asaurus - Wto Lip 08, 2008 12:12
babyduck, właśnie dlatego jeszcze nie zbudowałem takiej klatki - fundusze. Niestety też widziałem tylko w rolkach. Dwa lata temu na allegro trafiłem na kolesia, który sprzedawał siatkę na metry ale potem przestał.
yoshi - Wto Lip 08, 2008 12:23
ja kupowalam z rolki obcieta na tyle ile chcialam
Najlepeij sie przejsc po sklepach budowlanych, nie mam an mysli takich rzeczy jak Praktiker itd. Tylko takie bardziej "prywatne"...
|
|
|