To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Psiaki XIV

Ninek - Pon Cze 25, 2012 12:24

O, nie pomyślałabym o tym :lol:
Co prawda tak sobie mi sie to podoba, ale jemu wystarcza ok 5 powtórzeń, żeby załapał i żeby wystarczała komenda głosowa, więc to ma być bardzo chwilowa metoda.

babyduck - Pon Cze 25, 2012 14:51

W tej metodzie jest jednak pułapka (ja z niej nie wybrnęłam) - nie ma problemu z nauczeniem psa, że za przystawienie łapy do nosa dostaje nagrodę, ale jak wymusić zostawienie tej łapy na nosie aż do odwołania?
Sysa - Pon Cze 25, 2012 16:25

babyduck, ja po prostu nie reagowałam na dotknięcie od razu tylko klikałam dopiero, gdy pies potrzymał łapę chwilę dłużej (a jak wiedział, że oczekuję dotknięcia łapą nosa to powtarzał czynność do skutku i główkował co akurat teraz mi się spodobało). I tak wydłużalam stopniowo czas oczekwiania z nagrodą.
Inna rzecz, ze on tę sztuczkę nauczył się robić na leżąco, a mi to nie przeszkadzało :P

Ninek - Pon Cze 25, 2012 17:08

Że też o tym nie pomyślałam.
Fox zawsze rano lezie z mamą do łazienki, tam kładzie sie na podłodze i mrucząc czochra sie łapami po głowie :lol: Idealna sytuacja do uczenia komendy :mrgreen:

Lausla - Pon Cze 25, 2012 17:43

Mogłybyście mi polecić jakiś sklep z artykułami dla psów? I jeszcze się zapytam, czy możecie mi również polecić jakieś dobre szelki dla psów wielkości sznaucerów miniaturowych, beaglów itp. :wink:
Czy ktoś kupował z tego sklepu? Zoohurtowo

yoshi - Pon Cze 25, 2012 19:02

Ja polecam WWW.ZOOPLUS.PL , robię tam zakupy od roku i jestem zadowolona, paczki przychodzą szybko, tylko raz zdarzyło się że zabrakło im jakiegoś produktu (w krakvecie przy każdym zamówieniu dostawałam telefon z informacją że nie mają tego, tego i tamtego). Często mają jakieś promocje, kupony w postaci zniżek 10% lub 5% :) Dodatkowo zawsze gdy płaci się przelewem na się stałe 2%. A większość produktów w porównaniu do innych sklepów jest tańsza. Wiadomo czasem to zwykłe 10zł, czasem aż 10 zł ;)
falka - Pon Cze 25, 2012 19:34

Lausla, ja kupuję z zooplusa lub swiatkarm.pl - w zooplusie niektore rzeczy sa w dobrych cenach, a niektore w zawyzonych wiec trzeba uwazac. W swiatkarm jest maly wybor, ale wysylka jest gratis od 50zl i zarejestrowane konto ma 5% znizki od wszystkiego.
wilczek777 - Pon Cze 25, 2012 19:37

Ninek dzięki za obronę :D
Ja nie twierdzę że każdy schroniskowy pies ma skrzywioną psychikę.
Ani że każdy wyżeł musi być mistrzem polowań. Nic takiego nie napisałam ;)
Ale siłą rzeczy wśród VI grupy FCI gończe i posokowce wybierając rasę na chybił trafił - gończego polskiego lub ogara to przeglądając 100 osobników tej rasy częstość występowania psiaków o wielkim instynkcie gonienia zwierzyna jest dużo większa niż w wypadku IX grupy FCI gdzie mamy psiaki do towarzystwa. Po to są owczarki żeby mieć w głowie zakodowane "zaganiaj owce" po to są psy myśliwskie żeby mieć zakodowane "głoś i goń". Każdy z nich ma mniej lub bardziej te cechy w sobie "obudzone".

Oli - Pon Cze 25, 2012 20:25

wilczek777 napisał/a:
Ale siłą rzeczy wśród VI grupy FCI gończe i posokowce wybierając rasę na chybił trafił - gończego polskiego lub ogara to przeglądając 100 osobników tej rasy częstość występowania psiaków o wielkim instynkcie gonienia zwierzyna jest dużo większa niż w wypadku IX grupy FCI gdzie mamy psiaki do towarzystwa.
nie chodziło mi o brak instynku łowieckiego, ale są myśliwskie np. gończy szwajcarski (moje marzenie z resztą), który jest nastawiony na pracę z człowiekiem, więc nawet na polowaniu nie traci z nim kontaktu. ;)

wilczek777 napisał/a:
po to są psy myśliwskie żeby mieć zakodowane "głoś i goń"
:| jak możesz tak upraszczać? przecież nie każda rasa myśliwska jest po to by gonić, nie każda jest płochaczem (czyli szczekającym). Przecież są aportery, norowce, psy do polowań na kaczki, które nie mogą od razu szczekać, a najpierw muszą wystawić zwierzynę. Twoje uogólnienie jest bardzo krzywdzące. Tak samo z owczarkami - nie każdy owczarek to pies pasterski. :]
babyduck - Pon Cze 25, 2012 20:53

Oli napisał/a:
nie każdy owczarek to pies pasterski.
i nie każdy pasterski służy do zaganiania :wink:
wilczek777 - Pon Cze 25, 2012 21:13

Z dnia na dzień coraz bardziej boli mnie to forum...
Pisałam o VI grupie FCI a tam są gończe i posokowce.
Któryś raz napisałam że nie uogólniam, nie standaryzuje etc.
Pies psu nie równy a jak teraz mam się wykłócać co jaki pies umie i do czego jest pierwotnie etc. to dyskusja jest dla mnie bez sensu.
Wybacz za krzywdzenie piesków.
Nie lubię dyskusji na tym forum o nie -.-

...
Btw. Najpierw powinno się załapać sens posta a potem dowalać do szczegółów.

Sysa - Pon Cze 25, 2012 21:24

Oli, ale wilczek pisze też
wilczek777 napisał/a:
Każdy z nich ma mniej lub bardziej te cechy w sobie "obudzone".
, więc to nie jest upraszczanie nieprawidłowe tylo na potrzeby dyskusji.
Bo niewątpliwie prawdą jest, że po danej grupie psów można się pewnych zachowań odgórnie spodziewać, a zapoznanie się dokładnie z rasą pokazuje jakie cechy grupy akurat u tej konkretnie rasy są silne.
Ja tam nie odniosłam wrażenia, żeby wilczek upraszczała z niewiedzy czy bo tak, tylko raczej świadomie, żeby nie przedłużać wypowiedzi, ale pokazać z grubsza o co chodzi ;)

falka - Pon Cze 25, 2012 22:11

wilczek777, ja ciebie zrozumiałam, nie przejmuj się ;)
Oli - Pon Cze 25, 2012 22:39

Off-Topic:
tyle, że przez takie właśnie upraszczanie ludzie biorą psy, które się dla nich nie nadają. ja bardzo nie lubię upraszczać, zwłaszcza w kwestii zwierząt, a o tym tutaj rozmawiamy.

Sysa - Pon Cze 25, 2012 23:10

Off-Topic:
Ale to nie jest wina upraszczania, że ludzie biorą psy nieodpowiednie dla siebie. To jest wina ich niechęci do zdobywania wiedzy, nie brania pod uwagę że każdy pies jest inny.
A już na pewno nie jest to wina wilczek, która jednak pisała że rózne rasy rozważała, więc na pewno zdaje sobie sprawę z różnic w konretnych rasach (chociażby szetland, wilczak, border).
Masz rację, że nie można upraszczać, ale myślę, że niepotrzebne jest takie drążenie, skoro wilczek wyraźnie pisze, że zdaje sobie sprawę jak jest, a słowo pisane to słowo pisane i ciężko wyrażać nim myśli. ;)