To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Psiaki XII

sachma - Śro Wrz 21, 2011 21:11

Viss, Garncarz to małe piwo.. ja chcę genetyczne o nosicielstwie pra.. a to już 70euro za samo badanie.. a jeszcze kurier na Słowację... Do Garncarza wybiorę się w 2013? roku.. ogólnie u niego nie ma sensu robić badań młodemu psu, bo on tylko wyłapuje zmiany, a młody pies na 100% ma czyste oczy. Muszę próbkę z krwią Lennego wysłać na Słowację.. cały czas zastanawiam się czy nie poczekać na drugiego psa i wysłać dwie próbki na raz, bo tak czy siak będę musiała to zrobić, a tak przynajmniej kurier taniej wyjdzie ;) no i jeszcze ED i HD muszę zrobić.. ale to wyjazd do Olsztyna i 300zł.. wszystko drogie jak dla mnie.. więc tak sobie powoli odkładam...
a rzepki to chyba zrobię dopiero jak z dwoma psami będę się do Czech na jakieś wystawy wybierać, to przedłużymy wyjazd, bo rzepki to tylko w Czechach - w PL nie ma wetów uprawnionych do wystawiania certyfikatów.. a ja bez certyfikatu nie chcę, bo tak czy siak około 80zł muszę wybulić, nie ważne czy w PL czy w Cz..

Sysa - Śro Wrz 21, 2011 21:18

sachma, do Libechowa chcesz PRA wysyłać? Czy w Twojej rasie ludzie ufają tym badaniom?
My mamy w planach Genomię jednak, bo podobno byly jakies sprawy typu "zdrowy pies" okazywał się jednak nosicielem po weryfikacji.

Trzymam za Twoje plany kciuki!

sachma - Śro Wrz 21, 2011 21:20

Ja do filii Genomii chcę wysłać, filia jest na Słowacji właśnie, bo Słowacja nie podpisała jakiegoś traktatu i ceny mają podobno inne (nie obowiązuje ich patent ;) )

daję link do strony w języku prawie zawsze polskim :P http://www.prcdtest.com/pl/

Sysa - Śro Wrz 21, 2011 21:25

sachma, dzięki wielkie, nie wiedziałam!
My chcemy CEA/PRA robić plus MDR. I też ciułamy kasę. :P

sachma - Śro Wrz 21, 2011 21:31

no niestety, te badania to droga sprawa.. a zrobić trzeba.. znaczy, nie wiem jak u ciebie, w mojej rasie nie trzeba :P ale ja uważam że trzeba i tego się będę trzymać :P nie chcę nawet myśleć o rozmnażaniu nie przebadanego psa, chociaż u nas niektórym to w ogóle nie przeszkadza.. :|
Anonymous - Śro Wrz 21, 2011 21:41

Ja o nosicielstwie nie myślałam, nie bedę hodowcą i wątpię też, żebym psu robiła repa. O rzepce też myślałam, ale zobaczę jak będzie, bo do Czech ciężko mi się wybrać, nie ma co sciemniać.
sachma - Śro Wrz 21, 2011 21:53

Viss, to do Garncarza jak pies będzie miał 3lata i później kontrolnie co jakiś czas.. w sumie u mnie mówią że jak pies ma 3-4 lata później jak ma koło 6-7 a od 8 to już co rok jest sens. Garncarz jest co roku zapraszamy przez Sopocki oddział ZKwP, więc raz do roku mam go na miejscu, badania u niego w tym roku kosztowały chyba 80zł z certyfikatem, miałam jechać, ale właśnie mnie powstrzymali że teraz nie ma sensu.

a ty na który dzień się do Poznania wybierasz? bo tam w sumie w oba dni praktycznie te same psy..

Anonymous - Śro Wrz 21, 2011 22:32

Wybieram się na oba, bo myślę że na cruftsa bedzie wiecej, a bolończyków na wystawach normalnych nie uświadczysz prawie. Nie mam jeszcze spisu wystawców, więc moze na samej wystawie będę raz, trudno mi teraz powiedzieć. :)
Ninek - Czw Wrz 22, 2011 09:42

To pewnie pytanie retoryczne, ale zapytam. Spotkał sie ktoś w pl z psimi akcesoriami Aspen Pet? Moja suka ma obroże tej firmy, przywiezioną z usa przez ojca jak sucza była jeszcze mała, czyli jakieś 6 lat temu. Obroża genialna, totalnie nie widać po niej śladów użytkowania, na zatrzask trzymający tak mocno, że żadne psie szarpanie go nie rozwaliło. Ale dzisiaj Fox ją przegryzł :evil: Tzn na szczęścia tak, że da sie odrobine skrócić i zaszyć z powrotem, ale gdybym miała możliwość to bym kilka takich kupiła, bo są genialne!
Najlepsze jest to, że ojciec dał za nią dosłownie kilka dolarów, jak dobrze pamiętam to niecałe 3 a wtedy dolar nisko stał (dlatego stwierdził, że pora wracać do kraju). U nas za te pieniądze nie kupie nic porządnego na zatrzask.

sachma - Czw Wrz 22, 2011 09:57

dobra... muszę się zdecydować na szczeniaka na początku roku albo wcale :( czemu wszyscy kryją pudle w jednym czasie? wszędzie mioty na początku roku... :(

Ninek, nie spotkałam się nigdy, ale jak wygooglujesz to kiedyś ktoś na allegro sprzedawał smycz tej firmy, niestety jakiś czas temu więc aukcja już się nie wyświetla :/

Ninek - Czw Wrz 22, 2011 10:10

Właśnie przegrzebuje google wzdłuż i wszerz i nic u nas nie ma.
Żeby mój kuzyn był łatwiejszy w komunikacji i bardziej chętny do pomocy, to mógłby mi wysłać pare rzeczy a tak musze obejść sie smakiem. Obroże z EK USA też są świetne. Vega dłuuugi czas nosiła. Później przez ludzką nieuwage wyłamał sie jeden zaczep zatrzasku. Najlepsze jest to, że na jednym obroża nadal sie trzyma :shock: No ale już jej nie używamy, leży sobie, jakby kiedyś była nam potrzeba nazwa firmy.

PALATINA - Czw Wrz 22, 2011 11:46

Też się nie spotkałam z tą firmą nigdy.

Właśnie udało mi się odnaleźć sklep internetowy, w którym kupowałam ostatnio karmę (przerzuciłam się na żarcie, którego nie ma w animalii i telekarmie :( ).
Szukałam jakiegoś maila potwierdzającego, ale nic. Wszystko wywaliłam.
2 dni mi zajęło odnalezienie sklepu. Byłam z niego bardzo zadowolona, więc chciałam znów tam kupić, a po jednorazowym zamówienie 1,5 mies temu nie pamiętałam, co to było.
Tym razem sobie zapisałam w ulubionych. :]

Schowalismy jedzenie świnek i szczurów do szafy, wysoko. Specjalnie opróżniliśmy półkę z ubrań.
Dzięki temu Jagna wczoraj nic nie zjadła. Wyciągnęła tylko znów wiadro zza łóżka, ale było puste, bo ziarno z niego zjadła już parę dni temu (a ja nie dosypałam). :P

Anonymous - Czw Wrz 22, 2011 20:02

Viss, to znaczy, że jest szansa na spotkanie? :P Mata pewnie też się chętnie z Wami zobaczy (chyba, że jesteście już umówione, a ja jak zwykle mam opóźniony zapłon xD).
sachma - Czw Wrz 22, 2011 21:02

to powiedzcie na jaki dzień się umawiacie, chcę jechać - postaram się zabrać Lennego, więc będzie co miziać :D tylko muszę sobie grafik ustalić tak żebym nie musiała tego dnia pracować ;)
Anonymous - Czw Wrz 22, 2011 21:17

Ren, nocujemy u Państwa Sz. :D ale jeśli chciałabyś się spotkać będę przeszczęśliwa. :DD Może miałabyś ochotę na wystawie? Ja będę w oba dni.
sachma, super!
Mam nadzieję, ze w miarę szybko pojawi się plan wystawy, bo nie wiem o której te bolonki będą, a nie mam ochoty kwitnąć tam cały dzień.