Archiwum - Psiaki XII
sachma - Śro Wrz 21, 2011 21:11
Viss, Garncarz to małe piwo.. ja chcę genetyczne o nosicielstwie pra.. a to już 70euro za samo badanie.. a jeszcze kurier na Słowację... Do Garncarza wybiorę się w 2013? roku.. ogólnie u niego nie ma sensu robić badań młodemu psu, bo on tylko wyłapuje zmiany, a młody pies na 100% ma czyste oczy. Muszę próbkę z krwią Lennego wysłać na Słowację.. cały czas zastanawiam się czy nie poczekać na drugiego psa i wysłać dwie próbki na raz, bo tak czy siak będę musiała to zrobić, a tak przynajmniej kurier taniej wyjdzie no i jeszcze ED i HD muszę zrobić.. ale to wyjazd do Olsztyna i 300zł.. wszystko drogie jak dla mnie.. więc tak sobie powoli odkładam...
a rzepki to chyba zrobię dopiero jak z dwoma psami będę się do Czech na jakieś wystawy wybierać, to przedłużymy wyjazd, bo rzepki to tylko w Czechach - w PL nie ma wetów uprawnionych do wystawiania certyfikatów.. a ja bez certyfikatu nie chcę, bo tak czy siak około 80zł muszę wybulić, nie ważne czy w PL czy w Cz..
Sysa - Śro Wrz 21, 2011 21:18
sachma, do Libechowa chcesz PRA wysyłać? Czy w Twojej rasie ludzie ufają tym badaniom?
My mamy w planach Genomię jednak, bo podobno byly jakies sprawy typu "zdrowy pies" okazywał się jednak nosicielem po weryfikacji.
Trzymam za Twoje plany kciuki!
sachma - Śro Wrz 21, 2011 21:20
Ja do filii Genomii chcę wysłać, filia jest na Słowacji właśnie, bo Słowacja nie podpisała jakiegoś traktatu i ceny mają podobno inne (nie obowiązuje ich patent )
daję link do strony w języku prawie zawsze polskim http://www.prcdtest.com/pl/
Sysa - Śro Wrz 21, 2011 21:25
sachma, dzięki wielkie, nie wiedziałam!
My chcemy CEA/PRA robić plus MDR. I też ciułamy kasę.
sachma - Śro Wrz 21, 2011 21:31
no niestety, te badania to droga sprawa.. a zrobić trzeba.. znaczy, nie wiem jak u ciebie, w mojej rasie nie trzeba ale ja uważam że trzeba i tego się będę trzymać nie chcę nawet myśleć o rozmnażaniu nie przebadanego psa, chociaż u nas niektórym to w ogóle nie przeszkadza..
Anonymous - Śro Wrz 21, 2011 21:41
Ja o nosicielstwie nie myślałam, nie bedę hodowcą i wątpię też, żebym psu robiła repa. O rzepce też myślałam, ale zobaczę jak będzie, bo do Czech ciężko mi się wybrać, nie ma co sciemniać.
sachma - Śro Wrz 21, 2011 21:53
Viss, to do Garncarza jak pies będzie miał 3lata i później kontrolnie co jakiś czas.. w sumie u mnie mówią że jak pies ma 3-4 lata później jak ma koło 6-7 a od 8 to już co rok jest sens. Garncarz jest co roku zapraszamy przez Sopocki oddział ZKwP, więc raz do roku mam go na miejscu, badania u niego w tym roku kosztowały chyba 80zł z certyfikatem, miałam jechać, ale właśnie mnie powstrzymali że teraz nie ma sensu.
a ty na który dzień się do Poznania wybierasz? bo tam w sumie w oba dni praktycznie te same psy..
Anonymous - Śro Wrz 21, 2011 22:32
Wybieram się na oba, bo myślę że na cruftsa bedzie wiecej, a bolończyków na wystawach normalnych nie uświadczysz prawie. Nie mam jeszcze spisu wystawców, więc moze na samej wystawie będę raz, trudno mi teraz powiedzieć.
Ninek - Czw Wrz 22, 2011 09:42
To pewnie pytanie retoryczne, ale zapytam. Spotkał sie ktoś w pl z psimi akcesoriami Aspen Pet? Moja suka ma obroże tej firmy, przywiezioną z usa przez ojca jak sucza była jeszcze mała, czyli jakieś 6 lat temu. Obroża genialna, totalnie nie widać po niej śladów użytkowania, na zatrzask trzymający tak mocno, że żadne psie szarpanie go nie rozwaliło. Ale dzisiaj Fox ją przegryzł Tzn na szczęścia tak, że da sie odrobine skrócić i zaszyć z powrotem, ale gdybym miała możliwość to bym kilka takich kupiła, bo są genialne!
Najlepsze jest to, że ojciec dał za nią dosłownie kilka dolarów, jak dobrze pamiętam to niecałe 3 a wtedy dolar nisko stał (dlatego stwierdził, że pora wracać do kraju). U nas za te pieniądze nie kupie nic porządnego na zatrzask.
sachma - Czw Wrz 22, 2011 09:57
dobra... muszę się zdecydować na szczeniaka na początku roku albo wcale czemu wszyscy kryją pudle w jednym czasie? wszędzie mioty na początku roku...
Ninek, nie spotkałam się nigdy, ale jak wygooglujesz to kiedyś ktoś na allegro sprzedawał smycz tej firmy, niestety jakiś czas temu więc aukcja już się nie wyświetla
Ninek - Czw Wrz 22, 2011 10:10
Właśnie przegrzebuje google wzdłuż i wszerz i nic u nas nie ma.
Żeby mój kuzyn był łatwiejszy w komunikacji i bardziej chętny do pomocy, to mógłby mi wysłać pare rzeczy a tak musze obejść sie smakiem. Obroże z EK USA też są świetne. Vega dłuuugi czas nosiła. Później przez ludzką nieuwage wyłamał sie jeden zaczep zatrzasku. Najlepsze jest to, że na jednym obroża nadal sie trzyma No ale już jej nie używamy, leży sobie, jakby kiedyś była nam potrzeba nazwa firmy.
PALATINA - Czw Wrz 22, 2011 11:46
Też się nie spotkałam z tą firmą nigdy.
Właśnie udało mi się odnaleźć sklep internetowy, w którym kupowałam ostatnio karmę (przerzuciłam się na żarcie, którego nie ma w animalii i telekarmie ).
Szukałam jakiegoś maila potwierdzającego, ale nic. Wszystko wywaliłam.
2 dni mi zajęło odnalezienie sklepu. Byłam z niego bardzo zadowolona, więc chciałam znów tam kupić, a po jednorazowym zamówienie 1,5 mies temu nie pamiętałam, co to było.
Tym razem sobie zapisałam w ulubionych.
Schowalismy jedzenie świnek i szczurów do szafy, wysoko. Specjalnie opróżniliśmy półkę z ubrań.
Dzięki temu Jagna wczoraj nic nie zjadła. Wyciągnęła tylko znów wiadro zza łóżka, ale było puste, bo ziarno z niego zjadła już parę dni temu (a ja nie dosypałam).
Anonymous - Czw Wrz 22, 2011 20:02
Viss, to znaczy, że jest szansa na spotkanie? Mata pewnie też się chętnie z Wami zobaczy (chyba, że jesteście już umówione, a ja jak zwykle mam opóźniony zapłon xD).
sachma - Czw Wrz 22, 2011 21:02
to powiedzcie na jaki dzień się umawiacie, chcę jechać - postaram się zabrać Lennego, więc będzie co miziać tylko muszę sobie grafik ustalić tak żebym nie musiała tego dnia pracować
Anonymous - Czw Wrz 22, 2011 21:17
Ren, nocujemy u Państwa Sz. ale jeśli chciałabyś się spotkać będę przeszczęśliwa. Może miałabyś ochotę na wystawie? Ja będę w oba dni.
sachma, super!
Mam nadzieję, ze w miarę szybko pojawi się plan wystawy, bo nie wiem o której te bolonki będą, a nie mam ochoty kwitnąć tam cały dzień.
|
|
|