To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Psiaki IX

sachma - Pon Wrz 06, 2010 16:58

wiecie kiedy robi się prześwietlenia HD i ED? w jakim wieku?
Biała - Pon Wrz 06, 2010 19:28

Najlepiej po ukończeniu 12 mcy
agacia - Pon Wrz 06, 2010 20:19

Jeśli podejrzewasz psa o dysplazje to im wcześniej tym lepiej, żeby można było w razie czego szybko zadziałać z leczeniem, a żeby było wpisane do rodowodu to nie pamiętam dokładnie, ale chyba pies musi mieć skończone 15 miesięcy albo 18.
Biała - Pon Wrz 06, 2010 20:40

W sumie zleży chyba od rast u ON już w 12 można prześwietlić i wbić do rodo.
Sorgen - Wto Wrz 07, 2010 17:07

sachma czy u pudli dysplazja jest częsta? Czy Lenny ma jakieś problemy z chodzeniem że go prześwietlać chcesz czy tylko tak profilaktycznie? Nie neguję pomysłu sprawdzenia czy z psem wszystko ok tylko pierwszy raz się spotkałam z prześwietlaniem psa tak małej rasy pod kątem dysplazji.
sachma - Wto Wrz 07, 2010 17:28

u średniaków i dużych występuje dysplazja - obowiązku badania nie ma, ale chcę żeby w rodowodzie miał wpisane wyniki. Ogólnie miniatury bada się na łokcie.. a duże na biodra, ale ostatnio słyszałam że bioderka też i u średniaków mogą siadać, więc chce zrobić badania i na jedno i na drugie za jednym zamachem - z tego co się orientowałam komplet koło 250zł kosztuje..
później jeszcze muszę mu genetyczne na PRA zrobić, ale to już jak uda się zrobić uprawnienia..

Sorgen - Wto Wrz 07, 2010 17:36

sachma tylko jak chcesz mieć wyniki wbite do rodowodu to sprawdź który lekarz ma uprawnienia do wpisu. Jeśli nie będziesz robiła zdjęć u któregoś z uprawnionych wetów zapytaj czy do wystawienia opisu i wbicia w papier wystarczą mu foty zrobione w innym gabinecie. Niektórzy weci się zgadzają inni wbijają w rodowód tylko wyniki zdjęć robionych przez siebie. Dopytaj się bo szkoda psa usypiać i robić foty dwa razy.
Czy u dużych pudli dysplazja jest częsta czy sporadycznie występuje jak to bywa u dużych psów? Pytam bo zastanawiamy się z TZem nad dużym pudlem za jakiś czas :mrgreen:

babyduck - Wto Wrz 07, 2010 17:41

http://www.zkwp.pl/zg/index.php?n=reg_dys&l=pl
sachma - Wto Wrz 07, 2010 17:46

Sorgen, jest wet w Gdańsku, który ma uprawnienia, ale właśnie nie wiem czy jest sens robić tak szybko, czy lepiej poczekać aż Lenny skończy te 1.5 roku - na razie nikt nie potrafi odpowiedzieć w jakim wieku robić takie badania :/ chyba będę musiała do weta zadzwonić i go wypytać.. ale najpewniej jak skończy rosnąć..
Duże mają dysplazje sporadycznie, badania nie są konieczne! ale hodowcy robią je dla siebie, żeby mieć pewność.. w ogóle pudle nie muszą mieć ŻADNYCH badań, co jest dla mnie śmieszne, ale co zrobić.. co bardziej świadomi hodowcy robią właśnie PRA, HD (duże), ED (miniatury, nawet i toye..)

Sorgen - Wto Wrz 07, 2010 17:48

babyduck dzięki o tych wetów właśnie mi chodziło :) Wiem że niektórzy wbijają wyniki z przesłanych do nich zdjęć (ale uznają zdjęcia tylko od sprawdzonych przez siebie wetów, chyba o jakoś fot chodzi). Którzy to weci niestety nie wiem, koleżanka tak podsyłała zdjęcia do opisu i wbicia w rodowód.

U bullw też nie ma obowiązkowych badań, ale niemal każdy szanujący się hodowca bada na nerki, serce, słuch. Inna sprawa że nie każdy hodowca "pochwali się" złym wynikiem któregoś z badań. No bo jak nie obowiązkowe to po co sobie np. repa źle reklamować głuchotą.

babyduck - Wto Wrz 07, 2010 17:56

Entle też nie mają obowiązkowych badań. Żadnych. Ale już na Zachodzie muszą mieć przynajmniej HD, ED i PRA. Dlatego bardzo się cieszę, że są hodowcy, którzy robią takie badania.
O zmianę przepisów będziemy się starać w zkwp.

sachma - Wto Wrz 07, 2010 18:20

babyduck napisał/a:
O zmianę przepisów będziemy się starać w zkwp.

mnie najbardziej boli że Klub Pudla się nie kwapi do obowiązku badań, ale i sami hodowcy się nie kwapią do badań - u moreli nie znajdziesz hodowli która bada, u czarnych jest o wiele lepiej.. w sumie badane psy widziałam przeważnie w czarnych pudlach (nie zależnie od wielkości).. a dobrze by było żeby pudle były badane - te badania to trochę kasy, ale patrząc na to ile biorą za szczeniaki mogli by się trochę postarać ;)

Sorgen - Wto Wrz 07, 2010 18:25

Niestety gdy badania będą obowiązkowe sytuacja tylko niewiele się zmieni. Znam przypadek w ONach gdzie pies z mocną dysplazją miał wbity wynik że super wszystko ze stawami. Są podkładane zdrowe psy do zdjęć albo same zdjęcia przypisywane pod rodowód chorego psa.
Tak samo jak psy przypisywane pod rodowód psa już nie żyjącego. Oraz radosne krycie półgłuchym repem. No ale takie wałki zawsze były i będą jeśli stoi za nimi kasa :/

babyduck - Wto Wrz 07, 2010 19:10

sachma, ja sie obawiam, że porywam się z motyka na słońce - o badania starają się bardziej miłośnicy niż hodowcy.
yoshi - Wto Wrz 07, 2010 19:12

Sorgen duży pudel?:P lepiej na dziudziusia Yoko daj się namówić :twisted: :twisted: :twisted: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: