To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Odżywianie - POLECANE karmy - temat ogólny

szandis - Czw Maj 27, 2010 18:06

Kupowałam dla poprzedniego szczura vitakraft, niestety znalazłam tylko dla świnek morskich, a naczytałam się tematów typu "To co dla innych zwierząt jest dobre, dla szczurów może być be", więc po prostu chciałam kupić karmę typowo dla szczurów.
Obecna niestabilna sytuacja Odry zmusiła mnie do kupna w sklepie, nie przez internet.
(Dobrą informacją jest to że zostało tylko odrobine ziarna ^^ reszte pozanosiły do domku, lub zjadły)

Devona - Czw Maj 27, 2010 18:32

szandis napisał/a:
Obecna niestabilna sytuacja Odry zmusiła mnie do kupna w sklepie, nie przez internet.
A co Odra ma do zakupów przez internet? Zamówienia są realizowane, może czasem z opóźnieniem, ale ogólnie sklepy internetowe działają, firmy kurierskie i poczta także :) .
szandis - Czw Maj 27, 2010 18:34

Jest duża szansa, że wały nie wytrzymają i Odra zaleje miasto, a w razie powodzi chciałam mieć zapas żarcia dla szczurów :)
LalaAla - Wto Cze 01, 2010 11:46

Słuchajcie dziewczyny czy ktoś podawał ogonkom taką karmę:

Tropifit Rat

i proszę o opinie. Czy można to wymieszac z XtraVitalem i Versele Lagą i podawac jako codzienny pokarm? Cena jest dosyc niska bo około 5 zł za taką paczkę.

EpKee - Wto Cze 01, 2010 11:53

Miałem 3 paczki - z każdej zostawała połowa bo były to ziarna których żaden szczur nie ruszał. Zmieszać pewno można, ale nie wiem ile będzie tego zostawać.
Niamey - Wto Cze 01, 2010 12:35

raczej odradzam, mało konkretna, dużo zostaje, raz znalazłam mole, ale to akurat może nie być wina karmy
izoldka - Wto Cze 01, 2010 12:40

kupilam ostatnio moim ogoniastym na sprobowanie "owocowy mix" w osiedlowym sklepiku, nie wiem jakiej to firmy, ale moje szczurasy pozeraja w calosci, jak zadna inna karme :mrgreen:
LalaAla - Nie Cze 13, 2010 13:07

Mam takie pytanie: czy ciasteczka mięsne Prestige Toasties dla fretek o takim składzie- białko-15%, tłuszcz-3,5%, włókno-2,8%, popiół-3%,, wyglądający tak:

mozna podawac od czasu do czasu szczurkom jako nagroda?? I znalazłam jeszcze coś co mnie bardzo zainteresowało. Przysmaki dla kotów z serii Let;s Bite. Skład to tylko suszone mięso z kurczaka i tuńczyka bez soli i dodatków. Wygląda to tak:

Pani w zoologu powiedziała, że dla szczurków to się nie nadaje bo ma za dużo białka :| Ale ona chyba pomyślała, że chcę dawac to szczurkowi w sensie, ze całą paczkę naraz.. To jest okolo 30- 40 kwadracików wielkości 1cm x 1 cm. Czy to też nadaje się dla naszych ogonów jako urozmaicenie podawane np. raz w tygodniu po 3 kosteczki??

susurrement - Pon Cze 14, 2010 07:11

LalaAla, myślę, że oba możesz podawać w niewielkiej ilości, ale tylko właśnie na zasadzie, że po jednej sztuce prosto do łapki, a nie np nasypane po trochu do miseczki.
i myślę, że bardziej to pierwsze, dla fretek, niż to dla kotów.. chociaż skład mogłabyś kociego podać :)

LalaAla - Pon Cze 14, 2010 07:23

Skład kociego podałam :) To jest TYLKO suszone mięso kurczaka lub tuńczyka bez dodatku soli lub innych przypraw :)
susurrement - Pon Cze 14, 2010 07:24

LalaAla, miałam na myśli procentowo jak się przedstawia białko etc ;)
shia.raena - Pon Cze 14, 2010 07:40

Na litość, skoro podajemy normalną pierś z kurczaka okazjonalnie i tuńczyka, to dlaczego nie moglibyśmy podać suszonych? Tak długo jak z umiarem podawane, to moim zdaniem świetny pomysł. Ja dostałam od zooplusu gratisa - suszoną pierś z kurczaka i panny wsuwały z radością.
LalaAla - Pon Cze 14, 2010 20:01

susurrement napisał/a:
LalaAla, miałam na myśli procentowo jak się przedstawia białko etc ;)

Napisałam, że nie ma składu podanego to jest czysta ryba wysuszona.. Więc jest w niej tyle białka co w tuńczyku. Ale niestety nie wiem ile jest procent białka w mięsku tuńczyka czy kury więc nie umiem odpowiedziec na to pytanie..

Niamey - Pon Cze 14, 2010 20:53

LalaAla, podawałam to pierwsze, ale tylko jeden z moich szczurów to lubił :mrgreen:
kociarnia - Pon Cze 14, 2010 21:21

Ja też mam to pierwsze,moi polubili ale dopiero po jakimś czasie :wink: