Higiena i pielęgnacja - Jakiej ściółki używasz?
Alexis - Czw Maj 29, 2008 13:36
Ja używam drewnianego żwirku pod tytułem Norka Cat's i jestem zadowolona; nie pyli, nie robi się błotko itp. 8,5 litra za 11 zł to dużo czy mało?
Anonymous - Czw Maj 29, 2008 13:39
Alexis napisał/a: | 8,5 litra za 11 zł to dużo czy mało? | w normie. 10 l Pinio kosztuje 11 zł.
Maga - Czw Maj 29, 2008 14:32
Ja używam trotek na zmianę Chipsi i Vitakraft.
Mangalarga - Czw Maj 29, 2008 16:14
Viss napisał/a: | 10 l Pinio kosztuje 11 zł. |
To zależy. Wczoraj kupiłam 5l Pinio za 9zł, bo nie było "mojej" ściółki. Za to w innym zoologu widziałam 10l za bodajże 20kilka zł
Musze poszukać czegoś bardziej opłacalnego, bo chyba Carrefour zaprzestał dystrybucji żwirku drewnianego, widziałam wczoraj całą masę bentonitowych i zero drewnianych
PALATINA - Nie Cze 01, 2008 13:39
Jestem zła na chipsi mais..
W kuwecie mam jedną z rur. Pod rurą i z boku czasem robi się mokro, bo spływa mocz.
Ściółkę zmieniałam kilka dni temu, a dziś podnosze rurę, a tam zielony grzyb na wilgotnej ściółce!!!!
Wielki minus dla maisa! Zero chłonności.
Nigdy już tego nie kupię.
Wcześniej też wywalałam mokrą ściółkę, ale mi to nie przeszkadzało jakoś wybitnie..
Jednak pleśń to już przesada!
Layla - Nie Cze 01, 2008 13:40
PALATINA, może to przez upał?
PALATINA - Nie Cze 01, 2008 13:43
Layla,
To przez fakt, że u mnie w mieszkaniu jest zimno. Otwieram okna, żeby troche nagrzać.
Zimą grzały kaloryfery i było sucho. Teraz nagle zrobiło się zimno i wilgotnawo.
Wracam do catsa - na nim nigdy się nie zawiodłam.
Loreley - Sob Cze 28, 2008 20:18
Ja chyba przerzucę się na żwirek "zapachowy" No bo trociny trzeba co chwilę wymieniac i jeszcze szczurek sypie dookoła klatki. Z siankiem podobnie. A żwirek jest cięższy, no i pochłania nieprzyjemny zapach
Natalia - Sob Cze 28, 2008 21:09
Zapachowy? Szczury może drażnić ten zapach (np. truskawkowy ). Z tego co wiem to one mają intensywniejszy zapach, o wiele bardziej niż np. delikatny zapach trocin Chipsi. Kupuj po prostu zwyczajny żwirek np. drewniany Pinio, Cat's Dream itp, albo bentonitowy(gorszy) Benek, Hilton....
LunacyFringe - Sob Cze 28, 2008 22:33
Ja mam trociny Chipsi zapachowe i nie widzę , żeby szczurom zapach przeszkadzał .
A przynajmniej przez chwilę ładnie pachnie
Layla - Sob Cze 28, 2008 22:34
Ja mam teraz jabłkowe, szczurom nie przeszkadza, za to bosko pachną
LunacyFringe - Sob Cze 28, 2008 22:35
egzakli jabłkowe polecam
Oli - Sob Cze 28, 2008 22:46
Layla napisał/a: | Ja mam teraz jabłkowe, szczurom nie przeszkadza, za to bosko pachną |
Tak, zmienili chyba skład tych jabłkowych, tzn. kiedyś były tam takie kolorowe ścinki, które pachniały bardzo chemicznie. Obecnie jedna z klatek jest wyścielona tymi jabłkowymi i nie dosyć, że bosko pachnie to pachnie już 4 dzień od sprzątania (w klatce są 4 szczury).
sachma - Nie Cze 29, 2008 09:41
dlaczego ja tego nigdy nie czulam? dla mnie one prawie wcale nie pachnialy
Layla - Nie Cze 29, 2008 09:53
sachma, dla mnie pachną bardziej niż cytrynowe. Szczury po prawie tygodniu NADAL pachną jak małe, urocze mydełka
|
|
|