To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Higiena i pielęgnacja - Jakiej ściółki używasz?

Alexis - Czw Maj 29, 2008 13:36

Ja używam drewnianego żwirku pod tytułem Norka Cat's i jestem zadowolona; nie pyli, nie robi się błotko itp. 8,5 litra za 11 zł to dużo czy mało? :P
Anonymous - Czw Maj 29, 2008 13:39

Alexis napisał/a:
8,5 litra za 11 zł to dużo czy mało? :P
w normie. 10 l Pinio kosztuje 11 zł.
Maga - Czw Maj 29, 2008 14:32

Ja używam trotek na zmianę Chipsi i Vitakraft.
Mangalarga - Czw Maj 29, 2008 16:14

Viss napisał/a:
10 l Pinio kosztuje 11 zł.

To zależy. Wczoraj kupiłam 5l Pinio za 9zł, bo nie było "mojej" ściółki. Za to w innym zoologu widziałam 10l za bodajże 20kilka zł :|

Musze poszukać czegoś bardziej opłacalnego, bo chyba Carrefour zaprzestał dystrybucji żwirku drewnianego, widziałam wczoraj całą masę bentonitowych i zero drewnianych :(

PALATINA - Nie Cze 01, 2008 13:39

Jestem zła na chipsi mais.. :?
W kuwecie mam jedną z rur. Pod rurą i z boku czasem robi się mokro, bo spływa mocz.
Ściółkę zmieniałam kilka dni temu, a dziś podnosze rurę, a tam zielony grzyb na wilgotnej ściółce!!!! :evil:
Wielki minus dla maisa! Zero chłonności.
Nigdy już tego nie kupię.
Wcześniej też wywalałam mokrą ściółkę, ale mi to nie przeszkadzało jakoś wybitnie..
Jednak pleśń to już przesada!

Layla - Nie Cze 01, 2008 13:40

PALATINA, może to przez upał? :|
PALATINA - Nie Cze 01, 2008 13:43

Layla,
To przez fakt, że u mnie w mieszkaniu jest zimno. Otwieram okna, żeby troche nagrzać.
Zimą grzały kaloryfery i było sucho. Teraz nagle zrobiło się zimno i wilgotnawo.

Wracam do catsa - na nim nigdy się nie zawiodłam.

Loreley - Sob Cze 28, 2008 20:18

Ja chyba przerzucę się na żwirek "zapachowy" :) No bo trociny trzeba co chwilę wymieniac i jeszcze szczurek sypie dookoła klatki. Z siankiem podobnie. A żwirek jest cięższy, no i pochłania nieprzyjemny zapach :]
Natalia - Sob Cze 28, 2008 21:09

Zapachowy? Szczury może drażnić ten zapach (np. truskawkowy :roll: ). Z tego co wiem to one mają intensywniejszy zapach, o wiele bardziej niż np. delikatny zapach trocin Chipsi. Kupuj po prostu zwyczajny żwirek np. drewniany Pinio, Cat's Dream itp, albo bentonitowy(gorszy) Benek, Hilton....
LunacyFringe - Sob Cze 28, 2008 22:33

Ja mam trociny Chipsi zapachowe i nie widzę , żeby szczurom zapach przeszkadzał .
A przynajmniej przez chwilę ładnie pachnie :P

Layla - Sob Cze 28, 2008 22:34

Ja mam teraz jabłkowe, szczurom nie przeszkadza, za to bosko pachną :D
LunacyFringe - Sob Cze 28, 2008 22:35

egzakli :D jabłkowe polecam :mrgreen:
Oli - Sob Cze 28, 2008 22:46

Layla napisał/a:
Ja mam teraz jabłkowe, szczurom nie przeszkadza, za to bosko pachną :D

Tak, zmienili chyba skład tych jabłkowych, tzn. kiedyś były tam takie kolorowe ścinki, które pachniały bardzo chemicznie. Obecnie jedna z klatek jest wyścielona tymi jabłkowymi i nie dosyć, że bosko pachnie to pachnie już 4 dzień od sprzątania (w klatce są 4 szczury). :mrgreen:

sachma - Nie Cze 29, 2008 09:41

dlaczego ja tego nigdy nie czulam? dla mnie one prawie wcale nie pachnialy :|
Layla - Nie Cze 29, 2008 09:53

sachma, dla mnie pachną bardziej niż cytrynowe. Szczury po prawie tygodniu NADAL pachną jak małe, urocze mydełka :serducho: