To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Psiaki vol. V

yoshi - Nie Maj 03, 2009 18:18

Tess napisał/a:
yoshi, informuj koniecznie co i jak Wam idzie. :D A jeśli chcesz spróbować frisbee, polecam się najpierw nauczyć rzucać, z tym jest stanowczo najwięcej pracy nim jeszcze się zrobi cokolwiek z psem. ;) Jeśli chcesz, mogę podesłać Ci jakieś materiały na ten temat.

Moja sucza baluje w czechach, wczoraj miała 4te miesjce w mistrzostwach agility sheltie. :D

Tess, powiem szczerze że frisbee nie wydaje mi się tak ciekawe jak agility, ale podesłać możesz, może się przekonam, kto wie, bo jak na razie w takie frisbee, mogę się bawić na podwórku, spacerze, ale nie czuje potrzeby zapisywania się do czegoś :wink: Ale z chęcią poczytam i się czegoś dowiem, bo jeśli Toudiegi bardzo by to kręciło to pewnie i mnie bardzo by cieszyło :wink:

patrzcie jaka żyafa :lol1:

a w ogóle mówiłam wam że mały nie boi się odkurzacza? :mrgreen: :lol1:

Anonymous - Nie Maj 03, 2009 18:20

No musze przyznac, ze udal ci sie Toudi, piekny. Taki w moim typie :mrgreen:
Kam - Nie Maj 03, 2009 18:20

Cudny jest, ma śliczną mordkę :serducho: :mrgreen:
babyduck - Nie Maj 03, 2009 20:19

Dzięki za rady. Mówiąc "zrównoważony" chodziło mi o równowagę psychiczną. Według mnie zrównoważony, to taki, który nie będzie obszczekiwał każdego autobusu, nie będzie mordował małuch swtorzeń typu kury/szczury, nie dostanie ataku szczekania bo spadł liść z drzewa itd. Pewnie sporo zależy od socjalizacji, ale niektóre psy (np. szwajcary) są zrównoważone bo tak zostały "zaprogramowane".
Tess - Nie Maj 03, 2009 20:36

Powiem tak, frisbee to bardzo rozległy sport, są różne konkurencje, niektóre bardzo widowiskowe. ;)
http://www.dogfrisbee.pl/ tu masz trochę informacji, rzetelne, trenowałam kiedyś u Darka flyball. :)
Pokażę Ci jeszcze jakieś filmiki znajomych z freestylu (układasz występ pod muzykę, zawierający rzuty różnymi technikami, odbicia, przeskoki i inne triki), może Cię to zainteresuje i wyda Ci się ciekawe:
http://www.youtube.com/wa...re=channel_page Mój Trener :mrgreen: :serducho:
http://www.youtube.com/watch?v=ifbJedahzm0 Wyżej wspomniany Darek i nietypowy border. ;)

Niesamowite w tym sporcie jest to, jak wiele może nie wyjść. XD Jest bardzo nieprzewidywalny, żeby pokazać różnicę, jeszcze raz mój trener i występ, który zachwycający nie był. ;)
http://www.youtube.com/wa...feature=related

[ Dodano: Nie Maj 03, 2009 20:39 ]
babyduck, a o jaką pracę konkretnie Ci chodzi? Pies powinien być narwany i zakręcony na pracę, czy po prostu nie być kanapowcem? ;)

babyduck - Nie Maj 03, 2009 20:45

Tess, najbardziej chyba obedience, taniec, agility. Przy czym agility bardzo amatorsko i tak rekreacyjnie, więc nie musi mieć dzikich predyspozycji do sportów wymagających sprawności fizycznej. Tak jak napisałaś, wystarczy, że nie będzie kanapowcem, a próby nauki czy pracy będą dla niego przyjemnością, a nie przymusem.
Fauka - Nie Maj 03, 2009 20:52

babyduck, parson russel terier? :)
babyduck - Nie Maj 03, 2009 20:58

Fauka, za duże stężenie wariactwa. No i terier przy szczurach? Choc szorstkie parsoniki podobają mi się wizualnie bardzo.

Wiecie co, moje pytanie chyba nie miało sensu. Podświadomie chyba wiem, gdzie szukać, tylko szukam alternatyw, nie wiadomo po co. Jeszcze, żeby ktoś mógł za mnie zadecydować: lab, golden, entlebucher czy caviś?

Im bliżej do spełnienia marzeń tym więcej strachu. To normalne?

Oli - Nie Maj 03, 2009 21:00

babyduck napisał/a:
Im bliżej do spełnienia marzeń tym więcej strachu. To normalne?
tak :glaszcze:

z tego co piszesz to ja bym chyba wybrała cavaliera

babyduck - Nie Maj 03, 2009 21:04

Caviś ma swoje plusy, głównie to, że jest tańszy w utrzymaniu i zajmuje mniej miejsca. Tylko, czy przy wyborze zwierzęcia na kilkanaście lat warto iść na kompromisy? Lubię takie, co można wziąć za mordę i wytarmosić. :roll:
Tess - Nie Maj 03, 2009 21:04

Normalne. ;) Parsona nie polecam, problemy z agresją plus wielkie narwanie...
Ja polecam owczarki wszelkie i pudle, ale ja jestem skrzywiona na sport. XD Jeśli chodzi o rasy, które wypisałaś, znam fajne biegające cavaliery, ale niestety problemy ze zdrowiem mają. :< Z retrieverów polecam najbardziej tollera, u nas trudno fajnego znaleźć, ale zdrowsze, lżejsza i bardziej chętne do pracy niż reszta.

Szura - Nie Maj 03, 2009 21:15

Entlebucher! Duze to, za morde tarmosic mozna, posluszne, a charakterowo tez chyba Ci pasuje, nie?
babyduck - Nie Maj 03, 2009 21:19

Szura, tak, charakterowo entlik pasuje mi najbardziej. Taka namiastka DSPP :wink:
Szura - Nie Maj 03, 2009 21:31

DSPP odpada ze wzgledu na wielkosc?

A charakterowo czym przede wszystkim roznia sie entliki od DSPP?

Anonymous - Nie Maj 03, 2009 21:33

entlebucher!! Zdecydowanie.