| 

| Odżywianie - Co piją i co mogą pić szczury?

Devona - Śro Sty 23, 2013 13:07

Ja zawsze przygotowywałam tak, jak podano na opakowaniu.
 pszczoła - Śro Sty 23, 2013 13:12

krysztalowy_noz, szczury (szczególnie samce) nie mogą jeść cytrusów, więc ja bym soku z cytryny także nie dawała.

Co do mięty pieprzowej - nie wiem, ale te:

| Cytat: |  	  | mięta długolistna (Mentha longifolia) – ziele mięta polej (Mentha pulegium) –ziele
 | 
 należą do trujących/szkodliwych.
 Więc też bym raczej nie dawała.

| krysztalowy_noz napisał/a: |  	  | Jeśli o wodę chodzi, jest wybredny, musi być jakiś w niej smak. | 
 Jak go sobie rozpuściłaś, tak teraz masz
   wilczek777 - Śro Sty 23, 2013 14:14

Devona, dzięki bo zastanawiałam się czy przy tej ilości witamin nie zaszkodzi "ludzka" dawka.
 quagmire - Śro Sty 23, 2013 14:17

wilczek777, a ja z kolei dawałam tylko część, ale to też kwestia, że nie dawałam codziennie, ani też na dużą ilośc wody. Tak, żeby wypili przez noc (choć to smaczne, więc wypijają dużo).
 Cegriiz - Śro Sty 23, 2013 14:23

Z tą miętą to mnie zastanowiło.

Mięta długolistna nie jest "spozywcza", mięta polej jest w Polsce chroniona.
 Może dlatego szczury nie mogą ich jeść ?

Bo zwykła pieprzowa jest mutantem i w lecznictwie jest z powodzeniem używana.
 mirussieek - Wto Kwi 16, 2013 19:34

Mam pytanie. Czy dawał ktoś z was swoim ogonkom rosół do picia??
  moje to ciężko od rosołu oderwać tym bardziej jak są w nim kluseczki   Karena - Wto Kwi 16, 2013 20:04

mirussieek, szczury nie powinny dostawać nic co jest przyprawiane. Jeśli to sam wywar to nie ma problemu. Ale jeśli przez rosół rozumiemy sól i inne przyprawy to zdecydowanie odradzam.
 Cegriiz - Wto Kwi 16, 2013 20:04

mirussieek, rosół tak, ale specjalnie robiony dla gryzoni
  bez przypraw i soli. W innym wypadku jest to dla szczurów niezdrowe i może uszkodzić nerki.
 mirussieek - Wto Kwi 16, 2013 20:25

odlałem im na końcu gotowania zanim dodałem jekichkolwiek przypraw:)
 szlajfka - Wto Kwi 16, 2013 21:26

offtop: zioła przyprawowe też są szkodliwe?
 Cegriiz - Wto Kwi 16, 2013 22:11

szlajfka, zależy chyba które.
 LawinaPL - Śro Kwi 24, 2013 15:12

ja narazie daje sama wode , ale Remuś  uwielbia piwo o taty xDD
 limomanka - Śro Kwi 24, 2013 16:23

LawinaPL, zwierzęta nie powinny pić alkoholu. Mam nadzieję, że stwierdzenie, że na razie dajesz wodę nie sugeruje, że zaczniesz za chwilę podawać piwo,bo szczurek je lubi. Najlepiej jest zostać przy wodzie, a w razie konieczności (kiedy szczurek częściej kicha) dodawać mu tam witaminki.
 majlena - Pią Kwi 26, 2013 14:32

| LawinaPL napisał/a: |  	  | ja narazie daje sama wode , ale Remuś  uwielbia piwo o taty xDD | 
 piwo nie jest odpowiednim napojem dla zwierząt nawet w minimalnych ilościach. poproś tatę, aby więcej nie karmił szczurów piwem. to może się źle skończyć.
 Noe - Czw Lip 18, 2013 08:56

Wybaczcie jesli powielam gdzies juz zadane to
 pytanie ( nie moge nigdzie znalezc). Zauwazylam ze moja mala bardzo malo pije , prawie wcale. 4 dni - 10 ml, mimo takich upalow jakie mamy.Probowalam soku, nie chce, wody dla gryzoni, nie chce, nie wiem czy to normalne

|  | 
 |  |