Klatki i wyposażenie - Poidła
daciuniaa - Wto Sty 29, 2013 20:14
Ja moim dziewczynom cały czas mam daną wodę w miseczce z tego względu, że mam pecha do poideł i nie za bardzo działają. Kulka się cofa i nie da się pić. Szczury się gimnastykują i nie idzie... Kupiłam następne i to samo. Oczywiście są zamontowanę, ale szczury nie chcą z nich pić.
vika - Wto Sty 29, 2013 20:33
no to muszę już zweryfikować bo jak była sama to stała i nie przeszkadzała ale teraz jak są we dwie to postała jeden dzień jak wypiły całą wodę to starsza zaciągnęła miskę z góry na dół klatki i im wyjęłam zostało samo poidło.... ale jak będę szła po karmę za jakiś czas to pewnie kupię miseczkę montowaną na jedzenie i picie bo teraz jak są dwie to jedzenie lata po klatce i poza nią....
pszczoła - Wto Sty 29, 2013 20:54
smeg napisał/a: | vika, można dawać, ale to dość niepraktyczne, bo do miseczki wpada karma, ściółka, woda się brudzi, w dodatku miska często jest przez szczury przewracana i woda się rozlewa. |
w dodatku szczury mogą sikać do miski.
Myslicielka - Wto Sty 29, 2013 22:24
...Jezeli zamierza trzymac sie miske na sciolce.. czy cos w tym stylu.
Nie mam z tym problemu, przy metalowej miseczce, na metalowym uchwycie, na pewnej wysokosci (jednak umozliwajacej picie spokojne).
Do miseczki nie wpada karma, ani sciolka, problemow z zanieczyszczeniem innym nie ma, bo woda niemozliwym jest by stala na tyle dlugo. Woda nie rozlewa sie, bo nie sa w stanie przewrocic miski. Zaden ze szczurow tez nie wskakiwal specjalnie na nia, by wysikac sie w nia. (nawet stac tak sobie).
Zaczelam uzywac jej, gdy "zezarly" poidlo, nie narzekam, wiec nie jest tak bardzo zle
Nikaa - Śro Sty 30, 2013 18:36
A czy coś w tym rodzaju się nadaje dla szczurków ?
http://animalia.pl/produk...5-ml-14-cm.html
http://animalia.pl/produk...0-ml-16-cm.html
http://animalia.pl/produk...5-ml-15-cm.html
Niamey - Śro Sty 30, 2013 18:44
Nikaa, kiedyś próbowałam, nie sprawdziło się.
lepakkomies - Czw Sty 31, 2013 16:18
Niamey, dlaczego? Gryzły plastik?
Niamey - Czw Sty 31, 2013 16:23
lepakkomies, woda się wychlapywała, jakoś średnio z tego piły i być może jakbym dłużej zostawiła, to by obgryzły. Ale jak ktoś ma, albo jest tanie, to zawsze można spróbować.
lepakkomies - Pią Lut 01, 2013 23:56
Zawsze można nabyć takie cudo - imho bardzo praktyczne
>> http://www.hodowlany.pl/i...e_metalowe.html
djoaza - Czw Lut 21, 2013 21:56
Stojak na poidełko zaimpregnowane
khazwindnafuto - Czw Mar 07, 2013 17:12
U mnie wszystkie poidła były niszczone po jednym dniu (nie pytajcie jak, bo nie wiem xD), więc skończyło się na tym, że chłopaki mają filiżankę przymocowaną drucikiem do prętów klatki (tak, żeby łatwo było można ją wyjąć, umyć i napełnić świeżą wodą) i jak na razie świetnie zdaje egzamin
cornflakegirl - Pią Mar 08, 2013 07:43
khazwindnafuto, Off-Topic: | jaka arystokracja..:P |
khazwindnafuto - Pią Mar 08, 2013 14:06
cornflakegirl,
Off-Topic: | Bo moje chłopaki są bardzo dobrze wychowane xD Niedługo wrzucę zdjęcia Mam nadzieję, że zyskają sobie kilku sympatyków. |
Asaurus - Pią Mar 08, 2013 21:19
khazwindnafuto, ale niszczyły metalową rurkę z kulką czy butelkę poidła? Próbowałaś montażu poidła na zewnątrz klatki, z osłonięciem jakąś płytką, pomiędzy butelką poidła a klatką, tak aby szczury mogły dosięgnąć tylko końcówki metalowej rurki wciśniętej przez pręty?
khazwindnafuto - Pon Mar 11, 2013 14:56
Asaurus, próbowałam. Poidło zawsze było zamontowane poza klatką. Najpierw niszczyły butelkę - jak montowałam płytkę czy jakąś pokrywkę to i tak jakimś cudem ją przesuwały (moje chłopaki są bardzo zdeterminowane xD, ale może ciągłe poruszanie płytką czy poidłem powodowało jej przesunięcie i tak się dostawały?). Zdarzało się też, że z niektórych poideł wyciągały rurkę xD Dałam za wygraną. Codziennie dostają świeżą wodę, więc nie ma tego złego. Zawsze mogę dokładnie umyć filiżankę, nie osadza się kamień. Myślę, że to zdaje egzamin Nie jest do dla mnie uciążliwe, a chłopcy nauczyli się z niej pić. Ba, jeden pije tylko nabierając wody w łapki xD Nie wchodzą na brzeg filiżanki (przynajmniej ja dotąd nie zaobserwowałam, ale wiadomo - nie da się wszystkiego upilnować).
|
|
|