To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Psiaki IX

agacia - Nie Wrz 05, 2010 10:19

A później się właściciele pudli dziwią, ,że ludzie uważają ta rasę za głupią jak im się kojarzy z takimi dziwolągami :roll:
sachma - Nie Wrz 05, 2010 10:28

tylko co ma inteligencja do wyglądu ? :| osoby oceniające inteligencje psów po ich wyglądzie, świadczą tylko o swoim niskim poziomie.

tam nie wszystkie psy to pudle, a większość do zdjęcia z zawodów groomerskich - psy tak na co dzień nie chodzą ;)

Szura - Nie Wrz 05, 2010 10:48

Dla mnie to się nie różni od wystrzyżenia pudla 'po pudlowemu'. Ale co prawda to prawda - oceniać po tym charakter czy inteligencję psa to niesamowita głupota.

Problemem nie są fryzury pudli, tylko podejście właścicieli do pudli (o czym się przekonałam na forum pudlowym, czasem przy czytaniu wszystko opada...)

Bel - Nie Wrz 05, 2010 11:37

Ja osobiście nie spotkałam się z opinią,że pudle to psy inteligentne.Zawsze to drze jadaczkę,Co do linku to żal d.. ściska.Jak to trzeba mieć nasrane w głowie,żeby zrobić psu coś takiego..nawet do zdjęcia :/
sachma - Nie Wrz 05, 2010 11:52

Szura, mi też witki opadają jak pewne rzeczy czytam.. ostatnio w moich oczach bardzo dużo straciły niektóre hodowle zapierając się że oddanie 2-3-6letniego psa to nic złego.. że tak wygląda praca hodowlana o.O'

believe_86, w tym problem że na zawody musi być coś wymyślnego, ciężkiego do zrobienia, ale zupełnie nie praktycznego.. nie wiem czy kiedyś byliście na zawodach w robieniu paznokci.. ja robię pazurki - mam dyplomy itd.. kiedyś nawet zastanawiałam się nad zawodami.. ale ... jak zobaczyłam na czym to polega to sory, ale ja się nie nadaje.. bo trzeba mieć dobry pomysł i bardzo wielki zdolności plastyczne - a paznokcie, a raczej te dzieła sztuki są na modelce do oceny sędziego, później trzeba je szybko zdjąć, bo dziewczyna palcami nie może ruszać..

http://www.stylistka.pl/i...ci_12690_5.jpeg
http://www.nailexpert.pl/.../p4271615_s.jpg

tak samo jest w groomingu, co nie znaczy że ktoś ma w głowie nasrane, po prostu chce wygrać zawody ;) pokazać coś co jeszcze nikomu do głowy nie przyszło.. mistrzostwa fryzjerskie, też przecież są przerażające - radzę na to spojrzeć jak na pokaz umiejętności i wizje artystyczne :)

Szura - Nie Wrz 05, 2010 11:59

sachma, w tych zawodach różnica jest taka, że pies nie ma nic do gadania... A mało psów lubi kąpanie, strzyżenie, suszenie, farbowanie... Oczywiście, można psa od małego uczyć że to najfajniejsza rzecz na świecie, że są smaczki, kontakt z właścicielem, cała uwaga na psie itd, ale niestety spora część wystawiających nie na to kładzie nacisk.
Bel - Nie Wrz 05, 2010 11:59

sachma, ja wiem,że to nie jest na co dzień choć i tak też się niekiedy zdarza.. ale dla mnie człowiek może robić ze swoim ciałem czy to fryzurą czy paznokciami co tylko zechce.Ale od zwierząt powinien się odczepić.Nie wiem czy bym chciała na miejscu tego psa wystąpić w roli modela,zostać wystrzyżoną i przefarbowaną(co trwa wiele godzin)tylko po to by moja "charakteryzacja"przypominała wielbłąda.No rany gościa to pies jest nie zabawka.
sachma - Nie Wrz 05, 2010 12:04

believe_86 napisał/a:
No rany gościa to pies jest nie zabawka.

tylko że ten pies nie wie że wygląda jak wielbłąd, wie tylko że ma lżej bo dużo sierści mu ścięte - bo psiaki na takie pokazy są zarośnięte do granic możliwości ;)

Ja wszystko rozumiem, ale próbuję ukazać trochę inną stronę - swojego psa na takie zawody bym nie dała. ale mój pies jest również strzyżony, często musi stać te 2-3h i czekać aż skończę - powiem szczerze, że o wiele bardziej nie lubi czyszczenia uszu niż strzyżenia, tylko że my dajemy sobie buziaki, smaczki i tulimy się kiedy pies jest na stole - dla niego to nie jest super zabawa, ale całość jest w miłej atmosferze i pies znosi to bez gadania :)

Bel - Nie Wrz 05, 2010 12:20

sachma, strzyżenie ok.Często ze względu na komfort nawet dla psa jak i dla właściciela jest to wskazane.Ale farbowanie?Zmienianie psa w żyrafę?To już jest c h o r e.
Widzi mi się właściciela.Co z tego,że pies nie ma abstrakcyjnego myślenia?Chory twór człowieka.Nic więcej.Zdania nie zmienię.Strzyżenie tak zabawa psem nie.

sachma - Nie Wrz 05, 2010 14:32

jak czytam co niektórzy pudlarze wypisują.. Lenny nie powinien iść na agility.. ew jak skończy 2lata i zrobie mu badania na dysplazje.. a wg niektórych w ogóle z pudlem się nie powinno ćwiczyć bo są bardzo delikatne.. no szok..
sachma - Nie Wrz 05, 2010 21:43

jaką karmę po za bozitą i pro planem polecacie?
agacia - Pon Wrz 06, 2010 00:10

Diamond naturals. Moje psy były na tej karmie i bardzo ja sobie chwalę. Niestety w jedynym sklepie gdzie była dostępna dość szybko jej cena wzrosła i musiałam zmienić na coś tańszego. Teraz jedzą Nutre Nuggets i też mają się dobrze, a dla mnie wyznacznikiem jakości karmy jest Bari, który po byle czym zagazowuje otoczenie. Obie karmy kupowałam w wersji lamb and rice. Poza tym polecam jeszcze Acane.
LunacyFringe - Pon Wrz 06, 2010 01:03

agacia, na e-karmie Nutra Nuggets i Diamond mają porównywalną cenę :)
agacia - Pon Wrz 06, 2010 10:58

Na E-karmie może tak, ale sklep tez zmieniłam. W E-karmie 15kg Nutry Lamb and rice kosztuje 164zł, a ja kupuję w Telekarmie za 145zł. Jak dla mnie duża różnica. Jak kupowałam Diamond Naturals to za 18kg L&R płaciłam 135zł, bo karme dopiero wprowadzali, dość szybko cena wzrosła do 140 kilku zł, a teraz widzę, że kosztuje już 185zł :roll: Z samej karmy byłam bardzo zadowolona i gdyby nie dość gwałtowny wzrost jej ceny to dalej bym nią karmiła.
LunacyFringe - Pon Wrz 06, 2010 15:43

agacia, o to może jeszcze na telekarmie zobaczę co tam mają ;)