Odżywianie - POLECANE karmy - temat ogólny
Anouk - Pią Lis 06, 2009 08:57
No nic, widzę że różnie z tym bywa : ) Pomieszam z Ucztą z Krabami i innymi rzeczami i spróbuję. (yyy, nie w sensie, że ja tego skosztuję, tylko szczurom dam ;p)
czarnaeve - Pią Lis 06, 2009 19:15
Anouk napisał/a: | Pomieszam z Ucztą z Krabami i innymi rzeczami i spróbuję. (yyy, nie w sensie, że ja tego skosztuję, tylko szczurom dam ;p) | Anouk
Ja mam obecnie time rattime i hm.. musze przyznac ze pannom smakuje Pierwszego dnia co chwila do miski lataly, choc zauwazylam ze z poczatku wybieraja same wieksze chrupki i troche ziarna sie potem zostaje Ale tez nie zeby w ogole tego nie ruszaly.. wiec reasumujac jestem z karmy zadowolona
futrzasta - Pon Sty 04, 2010 15:40
tak sobie pomyślałam żeby zrobić taki maly teścik i zapytać Was: jakbyście mieli wybrać jedną karmę, którą mielibyście karmić szczurki to jaką byście wybrali?
kaszka97 - Pon Sty 04, 2010 16:39
Co myslicie o zmieszaniu tych dwóch karm? ---> Deli Nature Premium Rats & Mice i JR Farm Uczta szczura z krabami
Oli - Pon Sty 04, 2010 21:45
Cytat: | jakbyście mieli wybrać jedną karmę, którą mielibyście karmić szczurki to jaką byście wybrali? | Wypróbowałam już kilka karm z tych wyższych i niższych półek i stwierdziłam, że będę obracać się w kręgu karm Versele-Laga, czasem urozmaicając dietę jakąś karmą JR Farm dla szczurów. Moje smrody jedzą te karmy chętnie, wyglądają na nich zdrowo, nie schodzą gigantyczne ilości karmy, czyli szczury się najadają, a dodatkowo nie tyją. No i wszystko znika z misek.
futrzasta - Pon Sty 04, 2010 22:03
więc Oli tak jak ja mieszasz karmy z VL ale tak jakbyś miała wybrać jedną z nich jaką byś karmiła? znajomy, który ma kociaka odwiedził weterynarza i ten poelcił mu żeby stosował jedną najbardziej zbilansowaną karmę ewentualnie smaki czasami zmienił, więc tak mnie naleciało spytać jakby to wyglądało w przypadku karm dla szczurów, owszem wiem że najlepiej urozmaicac ale to tylko takie teoretyczne pytanie o jedną jedyną karmę
Oli - Pon Sty 04, 2010 22:13
futrzasta napisał/a: | więc Oli tak jak ja mieszasz karmy z VL ale tak jakbyś miała wybrać jedną z nich jaką byś karmiła? | ja nie mieszam karm, zmieniam rodzaj co jakiś czas. Teraz moje szczury jedzą Rat Complete, wcześniej jadły przez dłuższy czas Rat Nature na zmianę z ucztą kraba JR Farm. To są właściwie 3 karmy, które najbardziej lubię jeśli chodzi o wydajność i smakowitość wśród moich szczurów. Czasami uzupełniam im karmę o takie karmy VL jak Crispy (obojętnie cavia, hamster), czy jakąś karmę JR (np. uczta dla szczura, czy karma dla młodych szczurów), ale to tylko jako dodatek do głównej karmy.
[ Dodano: Pon Sty 04, 2010 22:17 ]
U zwierząt typu pies/kot poleca się zmieniać karmę na innej firmy, czy inny smak z trochę innego względu. Mianowicie przede wszystkim po to by się zwierzę nie przyzwyczaiło do jednego rozmiaru/kształtu/smaku chrupek (bo rozumiem że mówimy o karmach gotowych). Takie "urozmaicenie" jest poniekąd myśleniem na przyszłość, kiedy np. zwierzak zachoruje i trzeba mu będzie zmienić karmę na weterynaryjną, a tu się okaże, że chrupki są okrągłe, a nie kwadratowe i zwierz nie będzie ich jadł.
futrzasta - Wto Sty 05, 2010 08:48
dzięki szkoda że nikt więcej nie chce się wypowiedzieć
Devona - Wto Sty 05, 2010 10:24
Futrzasta, od jakiegoś czasu moje zwierzaki jedzą JR Farm Uczta dla szczura, ostatnio Uczta dla szczura z krabami. Wcześniej karmiłam tylką Timą Rattimą, przestawiłam się na inną karmę ze względu na korzystniejszą cenę w sklepie, gdzie ją zamawiałam. Wcześniej Tima miałam moim zdaniem najkorzystniejszy stosunek jakości do ceny, po zmianie kursu euro jej cena podskoczyła na tyle, że okazała się niewiele tańsza od Uczty. Ponadto zooplus wprowadził długo trwającą promocję na Ucztę i ceny się wyrównały.
Teraz mamy Ucztę dla szczura z krabami, bo okazało się, że można ją zamówić w jeszcze większych opakowaniach (20 kg).
Niestety, ostatni 15-kilogramowy worek Uczty był fatalny, strasznie dużo owsa, za dużo, żeby moje zwierzaki zjadły cały. Jeśli sytuacja się powtórzy, wrócimy do Timy.
Sombra - Pon Maj 24, 2010 20:44 Temat postu: Polecam Ja polecam jedzonko firmy BEAPHAR XtraVital gdyz zawiera wiele różnorodnych składników potrzebnych dla kochanych ogonków . Jedzonko jest dobrej jakości kolorowe i róznorodne (duże kawałki małe średnie:P) coś dla każdego szczurka nawet wybrednego (napewno coś sobie z tej mieszanki wygrzebie:) Moje wybredziuchy je uwielbiaja
szandis - Czw Maj 27, 2010 14:24
Niestety mieszkam w "mieście" więc u mnie jest 1 zoologiczny w którym sprzedają Vitapol i ewentualnie Vitakraft dla małych królików
Na szczęście mieszkam przy granicy niemieckiej, ale tam sprzedają tylko tą karmę:
http://www.activa-zoo.de/...-natur-pur.html
Może ktoś o niej słyszał i może coś powiedzieć o tej karmie?
Anonymous - Czw Maj 27, 2010 16:51
Off-Topic: | gdzie mieszkasz? ;p |
Niamey - Czw Maj 27, 2010 17:05
Nie znam tej karmy, ale wygląda porządnie, ma mięso. Zawsze możesz kupować przez internet - mieszkam w Warszawie, a w ogóle nie kupuję w stacjonarnych sklepach zoologicznych
szandis - Czw Maj 27, 2010 17:35
katasza napisał/a: | gdzie mieszkasz? ;p |
Słubice
Byłam i kupiłam, szczurom smakuje i wygląda też fajnie, nie ma tych rolek sprasowanej trawy (której mojej szczury za nic nie tkną )
Za kilka dni postaram się wystawić "recenzje" ( ) tej karmie
Devona - Czw Maj 27, 2010 17:56
Szandis, we Frankfurcie w dowolnym większym supermarkecie dostaniesz na pewno Vitakraft. Nie jest to może karma wysokich lotów, ale z takich "sklepowych" zdecydowanie najlepsza.
|
|
|