To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Psiaki XIV

katasza - Wto Sie 07, 2012 15:24

No wlasnie z tego co czytalam mopsy mniej choruja, to duzo starsza rasa. Buldogi czesciej maja alergie pokarmowe, problemy z podniebieniem. Dlatego przychylam sie do mopsow, ze sa mniej chorowite.
Ninek - Wto Sie 07, 2012 16:16

To wychodzi na to, że ja znam jakieś wyjątki?
Rozmawiałam w ostatnim czasie z właścicielami 4 buldożków, jeden ma alergie na zboża i nic poza tym. Mopsy znam trzy i każdy chorowity.

Bel - Wto Sie 07, 2012 16:28

u mnie na osiedlu też jest mopsów kilka i też a to alergie a to problemy z oczami. Generalnie wychodzę z założenia, że jak ktoś jest miłośnikiem świń a nie chce zwracać na siebie uwagi to kupi mopsa. Paskudna rasa. Płaskopyskie pokraki charczące jak guźce :P
sachma - Wto Sie 07, 2012 16:29

hehe to widać zależy na co trafisz.. ja znam 3 buldożki - wsio alergiki ;) ciągłe kłopoty ze skórą - nie spokrewnione ze sobą! rodowodowe ;) znam tylko dwa mopsy, a raczej spotykałam u weta - jedyny problem to chrapanie :P do weta chodzą tylko na szczepienia ;) tylko te pyski trzeba pielęgnować żeby między fałdy nie wdał się grzyb (ale to u takich pomarszczonych..)
katasza - Wto Sie 07, 2012 17:00

No czyszczenie fald to jestem przygotowana.

Buldogi powstaly niedawno, mopsy maja ok 1000 lat.

Ja jestem fanka paskoryjkich psow i nie wyobrazam sobie miec innego w domu ;)

Dla mnie mopsy brzydko sie starzeja, ale odpowiada mi ich charakter i chyba sa odpowiedniejsze na pierwszego psa.

Ninek - Wto Sie 07, 2012 17:55

A to nie u mopsów zdarza sie to, że mają mózg za duży względem czaszki?
Dla mnie ta strasznie mała głowa to główna wada - problemy z oddychaniem dużo większe niż u BF, język, który sie często nie mieści w pysku, itp.
A chrapanie to tragedia. U BF to jednak dużo mniej upierdliwe.

Pod względem charakteru jest za to przepaść. Mopsy to dupa, nie pies, że tak powiem :P BF mi bardziej pasują (choć troche sie boje tego uporu).

Fajne porównanie znalazłam:
http://www.forum.molosy.p...963&postcount=6

babyduck - Wto Sie 07, 2012 18:24

Ninek napisał/a:
U cavalierów
Ninek - Wto Sie 07, 2012 19:00

babyduck napisał/a:
Ninek napisał/a:
U cavalierów

Tak, już doczytałam ;)
Mopsom 'tylko' oczy wypadają.

Sorgen - Wto Sie 07, 2012 19:33

Nie ma chyba sensu patrzeć na to że rasa jedna ma 1000 lat a druga jest młodsza przy tak dramatycznie zmodyfikowanej anatomii. Obecne mopsy poza nazwą nie mają nic wspólnego z dawnymi mopsami. Czasem młodsza rasa, mądrze prowadzona jest zdrowsza niż rasa mająca 1000 lat a spartolona równo przez przerasowienie.
Może warto się zainteresować rasą Rassmo http://www.forum.molosy.pl/showthread.php?t=16536 http://www.forum.molosy.pl/showthread.php?t=24999 jest nawet w Polsce hodowla. Niemcy ostro się za tą rasę biorą, starają się o uznanie w FCI i są na dobrej drodze do tego. Taki mops mi odpowiada i jednak ciut mu bliżej do pierwowzoru.

agacia - Wto Sie 07, 2012 20:09

Mopsy są okropne. Wszystkie jakie znam mają okropne wystające oczy i wyglądają jakby miały zeza rozbieżnego. To tyle jeśli chodzi o wygląd. Co do zdrowia to u mnie przez klinikę więcej się przewija buldożków francuskich, ale być może to kwestia popularności rasy.

A to, że rasa ma 1000 lat to nic nie znaczy, bo czasem im starsza tym, gorzej na tym wychodzi zdrowotnie. Wystarczy zobaczyc co hodowcy zrobili chociażby z owczarkami niemieckimi czy kotami perskimi :roll:

Fajne te psiaki Rassmo :)

Ninek - Wto Sie 07, 2012 20:46

agacia napisał/a:
Co do zdrowia to u mnie przez klinikę więcej się przewija buldożków francuskich, ale być może to kwestia popularności rasy.

Ja BF widuje o wiele więcej niż mopsów. Mopsy z mieście mamy może ze 4, BF co najmniej kilkanaście. Pytałam też o liczebność w naszej lecznicy i tylko potwierdzili, że buldożków mają zdecydowanie więcej w kartotece.

PALATINA - Wto Sie 07, 2012 21:17

Dla mnie zarówno mopsy jak i buldożki są paskudne z wyglądu i z dźwięków, jakie wydają. :P Nie mogłabym mieć psa, który oddycha jakby był podtapiany w wiadrze.

A wczoraj udało mi się za jednym razem dwa razy prawie przejechać rowerem boston terierkę! :evil:
Mała wredota wypruła za mną i zaczęła biegać kółeczka wokół mojego jadącego roweru. Na trzy kółka dwa razy ją potrąciłam kołem w zadek, a ona dalej to samo... :roll:

rudziak - Wto Sie 07, 2012 21:38

Czy ktoś wie czym różnią się karmy light od odchudzających karm leczniczych?
agacia - Wto Sie 07, 2012 23:03

W karmach obesity jest więcej białka niz w tych light, chociaz na szybko widziałam, ze Acana ma wiecej bialka nawet.
Oli - Wto Sie 07, 2012 23:17

problemy skórne u buldożków często wynikają ze zbyt dużego pofałdowania skóry - warto zwrócić na to uwagę przy wyborze linii, z której się weźmie. także problemy z nozdrzami, podniebieniem miękkim, tchawicą powinny być kluczowe. jeśli nie można się zdecydować na jedną z ras, to po prostu powinno się wybrać jak najzdrowszą linię.