Archiwum - Psiaki XIV
katasza - Wto Sie 07, 2012 15:24
No wlasnie z tego co czytalam mopsy mniej choruja, to duzo starsza rasa. Buldogi czesciej maja alergie pokarmowe, problemy z podniebieniem. Dlatego przychylam sie do mopsow, ze sa mniej chorowite.
Ninek - Wto Sie 07, 2012 16:16
To wychodzi na to, że ja znam jakieś wyjątki?
Rozmawiałam w ostatnim czasie z właścicielami 4 buldożków, jeden ma alergie na zboża i nic poza tym. Mopsy znam trzy i każdy chorowity.
Bel - Wto Sie 07, 2012 16:28
u mnie na osiedlu też jest mopsów kilka i też a to alergie a to problemy z oczami. Generalnie wychodzę z założenia, że jak ktoś jest miłośnikiem świń a nie chce zwracać na siebie uwagi to kupi mopsa. Paskudna rasa. Płaskopyskie pokraki charczące jak guźce
sachma - Wto Sie 07, 2012 16:29
hehe to widać zależy na co trafisz.. ja znam 3 buldożki - wsio alergiki ciągłe kłopoty ze skórą - nie spokrewnione ze sobą! rodowodowe znam tylko dwa mopsy, a raczej spotykałam u weta - jedyny problem to chrapanie do weta chodzą tylko na szczepienia tylko te pyski trzeba pielęgnować żeby między fałdy nie wdał się grzyb (ale to u takich pomarszczonych..)
katasza - Wto Sie 07, 2012 17:00
No czyszczenie fald to jestem przygotowana.
Buldogi powstaly niedawno, mopsy maja ok 1000 lat.
Ja jestem fanka paskoryjkich psow i nie wyobrazam sobie miec innego w domu
Dla mnie mopsy brzydko sie starzeja, ale odpowiada mi ich charakter i chyba sa odpowiedniejsze na pierwszego psa.
Ninek - Wto Sie 07, 2012 17:55
A to nie u mopsów zdarza sie to, że mają mózg za duży względem czaszki?
Dla mnie ta strasznie mała głowa to główna wada - problemy z oddychaniem dużo większe niż u BF, język, który sie często nie mieści w pysku, itp.
A chrapanie to tragedia. U BF to jednak dużo mniej upierdliwe.
Pod względem charakteru jest za to przepaść. Mopsy to dupa, nie pies, że tak powiem BF mi bardziej pasują (choć troche sie boje tego uporu).
Fajne porównanie znalazłam:
http://www.forum.molosy.p...963&postcount=6
babyduck - Wto Sie 07, 2012 18:24
Ninek napisał/a: | A to nie u mopsów zdarza sie to, że mają mózg za duży względem czaszki? | U cavalierów
Ninek - Wto Sie 07, 2012 19:00
babyduck napisał/a: | Ninek napisał/a: | A to nie u mopsów zdarza sie to, że mają mózg za duży względem czaszki? | U cavalierów |
Tak, już doczytałam
Mopsom 'tylko' oczy wypadają.
Sorgen - Wto Sie 07, 2012 19:33
Nie ma chyba sensu patrzeć na to że rasa jedna ma 1000 lat a druga jest młodsza przy tak dramatycznie zmodyfikowanej anatomii. Obecne mopsy poza nazwą nie mają nic wspólnego z dawnymi mopsami. Czasem młodsza rasa, mądrze prowadzona jest zdrowsza niż rasa mająca 1000 lat a spartolona równo przez przerasowienie.
Może warto się zainteresować rasą Rassmo http://www.forum.molosy.pl/showthread.php?t=16536 http://www.forum.molosy.pl/showthread.php?t=24999 jest nawet w Polsce hodowla. Niemcy ostro się za tą rasę biorą, starają się o uznanie w FCI i są na dobrej drodze do tego. Taki mops mi odpowiada i jednak ciut mu bliżej do pierwowzoru.
agacia - Wto Sie 07, 2012 20:09
Mopsy są okropne. Wszystkie jakie znam mają okropne wystające oczy i wyglądają jakby miały zeza rozbieżnego. To tyle jeśli chodzi o wygląd. Co do zdrowia to u mnie przez klinikę więcej się przewija buldożków francuskich, ale być może to kwestia popularności rasy.
A to, że rasa ma 1000 lat to nic nie znaczy, bo czasem im starsza tym, gorzej na tym wychodzi zdrowotnie. Wystarczy zobaczyc co hodowcy zrobili chociażby z owczarkami niemieckimi czy kotami perskimi
Fajne te psiaki Rassmo
Ninek - Wto Sie 07, 2012 20:46
agacia napisał/a: | Co do zdrowia to u mnie przez klinikę więcej się przewija buldożków francuskich, ale być może to kwestia popularności rasy. |
Ja BF widuje o wiele więcej niż mopsów. Mopsy z mieście mamy może ze 4, BF co najmniej kilkanaście. Pytałam też o liczebność w naszej lecznicy i tylko potwierdzili, że buldożków mają zdecydowanie więcej w kartotece.
PALATINA - Wto Sie 07, 2012 21:17
Dla mnie zarówno mopsy jak i buldożki są paskudne z wyglądu i z dźwięków, jakie wydają. Nie mogłabym mieć psa, który oddycha jakby był podtapiany w wiadrze.
A wczoraj udało mi się za jednym razem dwa razy prawie przejechać rowerem boston terierkę!
Mała wredota wypruła za mną i zaczęła biegać kółeczka wokół mojego jadącego roweru. Na trzy kółka dwa razy ją potrąciłam kołem w zadek, a ona dalej to samo...
rudziak - Wto Sie 07, 2012 21:38
Czy ktoś wie czym różnią się karmy light od odchudzających karm leczniczych?
agacia - Wto Sie 07, 2012 23:03
W karmach obesity jest więcej białka niz w tych light, chociaz na szybko widziałam, ze Acana ma wiecej bialka nawet.
Oli - Wto Sie 07, 2012 23:17
problemy skórne u buldożków często wynikają ze zbyt dużego pofałdowania skóry - warto zwrócić na to uwagę przy wyborze linii, z której się weźmie. także problemy z nozdrzami, podniebieniem miękkim, tchawicą powinny być kluczowe. jeśli nie można się zdecydować na jedną z ras, to po prostu powinno się wybrać jak najzdrowszą linię.
|
|
|