To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Psiaki IX

AngelsDream - Pią Wrz 03, 2010 14:18

babyduck, bodaj Tess mi mówiła, że jednokrotne dopuszczenie suki jest niewskazane - rozród psów akurat zawsze mniej mnie interesował - ale może poszperaj w fachowej literaturze i pod to ewentualnie układaj plany?
Sysa - Pią Wrz 03, 2010 16:02

Sorgen, skoro pytasz i bierzesz to tak do siebie to uogólnienie widzę tu:
Sorgen napisał/a:
Kup mu juniora jeśli mu służy i nie martw się jeśli zostanie Ci pół paczki gdy pies skończy np. rok. [...] nie przykładałabym takiej dużej wagi do tego czy karma jest junior czy nie. Zwłaszcza w małych rasach jak Twój pies.

Twojej suce na razie (i oby tak zostało) nie zaszkodziło, ale innemu psu, z innym metabolizmem może zaszkodzić, tak naprawdę bez względu na rasę. Ja bym nie dawała takich rad bez zaznaczenia, ze każdy pies to indywidualnośc, nawet w rasie i inaczej zareaguje. Twoja rada została wyciągnięta na podstawie Twojego psa, czego nie popieram. Tak samo tego, że daje się takie rady nie wiedząc jaki jest skład konkretnych karm.

I nie będę popierać oszczędzania na psie, wybacz. Stać Cię było na wizyty kontrolne i badania moczu, a na karmę dłużej podawaną już nie? Może to była kwestia rozłożenia pieniędzy w inny sposób? Nie znam sytuacji, ale jeśli badania wynikały ze zmiany karmy, to może na jedno by wyszło finansowo, gdyby pies dostawał "prawidłową" karmę cały czas? Tutaj jednak piszę, nie wiem jak i dlaczego było tak, a nie inaczej, ale dla mnie to nie jest argument i tyle. Na miesiąc to wychodzą niecałe 2 złote więcej na psa. Ale samej Twojej decyzji nie krytykuję, bo jeśli nie zaszkodziła Twojemu psu, to super, o to chodzi.

Karmienie może się odbić na psie w różnym wieku z tego względu, że niektóre składniki po prostu są magazynowane w organizmie itp. Jeśli było ich za mało, to właśnie w okresie starczym to wyjdzie, gdy jelita już nie te. Ale przekonywać Cię nie mam zamiaru siłą.

Tak jak Ty nie kazałaś molosa karmić adultem od 1 roku życia, tak ja nie twierdzę, że Twój sposób karmienia był zły. Po prostu definitywne stawianie sprawy "tak, tak, zrób tak" bez zapoznania się z sytuacja to pomyłka. I nie mówię, że akurat Ty będziesz mieć psa na sumieniu :roll:

sachma - Pią Wrz 03, 2010 18:15

dziś odkryłam że mam jednak grzecznego psa :P
poszliśmy na spacer po parku krajobrazowym z 8miesięcznym wippetem :D w porównaniu do niego Lenny to nienarzucający się nikomu aniołek :D

Sorgen - Pią Wrz 03, 2010 19:02

Sysa jak już cytujesz to cytuj cały kontekst zdania. Lenny jest psem małej rasy, ogólnie przyjęte jest że takie psy karmi się juniorem do 1 roku. Napisałam żeby kupić mu juniora i jeśli pies skończy rok a paczki zostanie połowa to ja bym mu te pół paczki podała. Bo jeśli np. do 30 września pies nie ma roku i karma mu służy to do 30 października też mu raczej służyć będzie. Nigdzie nie napisałam żeby mu podawać adulta. Rada była na podstawie moich doświadczeń z różnymi psami oraz doświadczeń moich znajomych. Wybacz że nie pisałam dokładnie o wszystkich psach które karmiłam i o wszystkich psach karmionych w ten sam sposób. Decyzję i tak podejmie właściciel psa i nie sądzę żeby moje zdanie miało tu jakieś większe znaczenie. Najlepiej zapytać dobrego weta i hodowcę.

A kończąc temat żywienia mojej suki i sposobu gospodarowania moją gotówką. Worki karmy kupowałam w zestawach 2x15kg. więc jednorazowo był to wydatek ponad 700zl. Wtedy to była ponad połowa mojej wypłaty i poza psem miałam na utrzymaniu siebie i dziecko. Więc po konsultacji z hodowcą mojej rasy i po konsultacji z wetem postanowiłam kupić suce tańszą opcję czyli adult (jednorazowa oszczędność ponad 50 zł na worku więc nie wiem jak wyliczyłaś że to 2zł różnicy w miesiącu). Na badania kontrolne nie wydałam ani grosza bo wet robił mi je po znajomości za darmo więc nie jest tak jak sugerujesz że oszczędziłam na karmie a wydałam tyle samo na weta. Gdyby wyniki były złe lub gdyby mój hodowca i wet stwierdziliby że przejście wcześniejsze na adulta może suce zaszkodzić zostałaby na juniorze do 2 roku życia. Nigdy nie oszczędzałam i nie oszczędzam kosztem psa (były momenty gdy z TZ żywiliśmy się 3 tyg. ziemniakami samymi bo trzeba było na psa kasę wydać).

I nie uwierzę że karmienie psa, który fazę intensywnego wzrostu ma za sobą, przez krótki okres czasu (w naszym wypadku niecałe 2 miesiące) karmą dobrej marki ale niedobraną pod względem wieku może się na nim źle odbić. Nie spotkałam się z taką opinią ani wśród wetów których o taki sposób karmienia pytałam, ani wśród hodowców ani wśród wykładowców Akademii rolniczej na której studiowałam żywienie zwierząt.
[/u]

Sysa - Pią Wrz 03, 2010 19:23

Sorgen, ale kazałaś pokazać, gdzie konkretnie widzę uogólnienie, więc pokazałam. Gdybym zacytowała cały tekst, nie miałoby to sensu. Z resztą się zgadzam.

Co do drugiej częsci wypowiedzi. Napisałam tylko, ze nie jest dla mnie agrumentem za przejściem na adulta wcześniej oszczędzanie kasy na psie. Bo taki argument podałaś jako kluczowy. Inne argumenty są sensowne, a nie chciałam wyciągać osobistych spraw... :?

I tak, niecałe 2 miesiące na to nie wpłyną być może, ale dłuższy czas owszem. Nigdzie nie pisałam o 2 miesiącach. I nigdzie nie pisałam, ze Twój konkretny pies będzie miał problemy. Nie usprawiedliwiaj się przede mną na siłę, skoro nie czujesz się winna. Cieszę się, ze tyle osób pytałaś o takie sprawy. Gorzej, że różne źródła różnie podają i ja mogłabym przytaczając podobne osoby powiedzieć co innego. Ale EOT, bo rozmowa jest bezcelowa. Nie chciałam, żebyś poczuła się atakowana. Mam inne zdanie i tak samo mogę je poprzeć wykładowcami zootechniki, hodowcami i weterynarzami, blablabla, wszystko zależy od psa. Ale jeśli chodzi o nagłe przejście dajmy na to 30 września junior, 1 października adult, to nie, nie jestem czegoś takiego zwolennikiem...

Naciol - Pią Wrz 03, 2010 21:12

Zamawiam jednak dla mojej psicy Acanę, tylko nie wiem jaką. Którą z tych najlepiej? http://acana.com.pl/acana/?produkty,3 Te bez zbóż sa lepsze czy gorsze? Psica lat 7, zdrowa, lekko przy kości ale nic groźnego.
susurrement - Pią Wrz 03, 2010 21:18

ja swoją karmię tym http://acana.com.pl/acana...boz-dla-psow,22
prawdę mówiąc wybrałam pierwszą jaka mi się w oczy rzuciła. a że suce smakuje, a to rzadkość w jej przypadku, to już chyba przy tej zostanę..

Sysa - Pią Wrz 03, 2010 22:17

Naciol, ja czytałam i słyszałam, że te bez zbóż lepsze. Takie też wybieram.
Naciol - Pią Wrz 03, 2010 22:25

No to zamawiam bez zbóż.:)
AngelsDream - Pią Wrz 03, 2010 22:32

Może kogoś zainteresuje: http://rundown.home.pl/Do...e-matki/Psy.php
sachma - Pią Wrz 03, 2010 22:37

oglądałam.. super program :) seria z kotami też jest super.. :)
Oli - Pią Wrz 03, 2010 23:46

ale gafę popełnili przy tych filmikach z zapłodnienia... witka odpada od plemnika, tak jest u wszystkich gatunków, nawet u człowieka. ale wstyd. :]
L. - Sob Wrz 04, 2010 19:34

Off-Topic:
oglądałam z kotem :} też mi się bardzo podobało.

sachma - Sob Wrz 04, 2010 22:54

pies mi się drapie :/ po za drapaniem nie ma innych objawów.. nie ma nawet skóry zaczerwienionej.. po prostu się drapie.. jest teraz na bozicie.. za dużo białka? tylko że na barfie się nie drapał a tam przecież więcej białka.. sama nie wiem.. chce zmienić karmę, poszukać czegoś innego (na barfie często się gazował..) tylko nie wiem czy szukać mniejszej ilości białka, czy takiej samej.. czy większej i po prostu sprawdzić czy drapanie ustępuje czy nie.. sama nie wiem co zrobić..
Oli - Nie Wrz 05, 2010 00:46

ktoś coś mówił o fryzowaniu pudli? :wink: http://www.dumage.com/big...-has-ever-seen/