To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Psiaki VIII

Pućka - Pon Sty 20, 2014 11:23

U nas w Warszawie też jest bank krwi:)
wilczek777 - Pon Sty 20, 2014 11:25

Czy ktoś mi może wyjaśnić jak to jest z tym nieszczęsnym transporterem na pokładzie samolotu...
Wymiar oscyluje między 50x40x20. To ostatnie to ponoć wysokość. Żeby było jasne - waga z transporterem ma nie przekraczać 8 kilo a zwierze "musi mieć możliwość, by normalnie stać i się obrócić". Niby jakim cudem skoro nawet miniaturka yorka próbując wstać walnie łbem o "sufit" transportera?

Nakasha - Pon Sty 20, 2014 11:38

Hmmm, ludzie latają z psami za granicę, np. do USA z aussie, więc chyba jednak są dla nich inne transportery...
jokada - Pon Sty 20, 2014 11:43

tak, ale psy lataja w luku bagażowym (ogrzewanym, z normalnym ciśnieniem)

ograniczenia wagowo-wielkościowe odnoszą się do transportu na pokładzie

PALATINA - Pon Sty 20, 2014 12:14

Głupia ja... że się nie znam na konkretnych psach. ;(
Mogłabym jakiegoś łaciatego reproduktora zasugerować, a tak nie ma szansy na łaciate szczenię. :|
Dziewczyny łaciatych nie lubią i wśród reproduktorów nie widzą nic sensownego. Odruchowo im się szuka tylko wśród jednomaścistych. :roll:

Tess - Pon Sty 20, 2014 12:17

wilczek777, transporter ma się zmieścić pod siedzenie na pokładzie.
klauduska - Pon Sty 20, 2014 12:35

wilczek777, NIKT nie sprawdza tych wymiarów. Ale najlepiej mieć torbę, a nie plastykowy transporter, bo torba się zawsze jakoś dopasuje. Żaden większy zwierzak nie będzie mógł swobodnie stać w transporterze o takich wymiarach, więc to bzdura, co oni tam piszą.
monisss - Pon Sty 20, 2014 12:54

Jeden z naszych psów ma dyskopatię,w środkowym odcinku kręgosłupa. Od 4 dni nie chodzi, ma zachowane głębokie czucie i kontroluje potrzeby fizjologiczne, ale łapy są bezwładne ;(
Z operacji zrezygnowaliśmy, zostaje fizykoterapia, ale szanse na przywrócenie czucia są marne.

W dodatku nigdzie nie mogę znaleźć sensownych wózków inwalidzkich... Wszystkie wyglądają jak narzędzia tortur. A jak znalazłam już taki, który od biedy mogłabym zamówić, to okazało się, że już ich nie produkują i w najbliższym czasie nie zamierzają tego zmieniać :| No przecież sama mu tego wózka nie zrobię ;(

wilczek777 - Pon Sty 20, 2014 13:01

monisss przykro mi :( Jednak pomysł z wózkiem własnej roboty nie jest taki zły (gdzieś widziałam kilka zdjęć takich samoróbek i są świetnie dopasowane i koszta nie są tak powalające jak przy kupnych się często zdarza.

Wiem, że ma wejść pod siedzenie ale zależnie od linii dostaje się na pokład KARTON o tych wymiarach, można mieć własny transporter, czasem nie mierzą ale przy rygorystycznych liniach po prostu nie wpuszczą na pokład....
Chyba wybiorę podroż autem :/

Devona - Pon Sty 20, 2014 13:12

klauduska napisał/a:
Ale najlepiej mieć torbę, a nie plastykowy transporter, bo torba się zawsze jakoś dopasuje.
Trzeba się tylko upewnić, że można przewieźć zwierzaka w torbie. Niektóre linie lotnicze mają taki wymóg, że transporter musi być wodoszczelny (na pewno Lufthansa z tych, w których ja sprawdzałam), tak więc materiałowe odpadają.

dopisek

Ten przepis na temat stania itp. jest przestrzegany w przypadku przewozu w luku bagażowym. Wtedy także transporter musi mieć odpowiedni certyfikat.

klauduska - Pon Sty 20, 2014 13:30

Devona, bzdura ;) Lufthansą normalnie można w torbie przewozić.

Ja leciałam KLMem, znajomi kilka razy Lufthansą i LOTem, Air Berlin i Norwegianem. Co prawda z kotami, ale różnicy tutaj nie ma czy pies czy kot. Nie słyszałam jeszcze, żeby komuś mierzyli :P

wilczek777, w której to linii niby karton dają?

Devona - Pon Sty 20, 2014 14:08

Klauduska, nie bzdura, bo to, że ktoś wszedł na pokład nie oznacza, że każdy wejdzie, Lufthansa ma takie przepisy i z tego powodu mogą potencjalnie cofnąć pasażera z odprawy. Ja bym nie ryzykowała podróżując ze zwierzakiem, tylko szukała linii bez takich zapisów w regulaminie, a jest ich sporo.
jokada - Pon Sty 20, 2014 14:20

a na jakiej trasie chcesz wieźć psa?

ja leciałam do UK z psem i transporter żadnego certyfikatu mieć nie musiał
musiał być tylko przewietrzany z wszystkich stron

wilczek777 - Pon Sty 20, 2014 14:24

klauduska na dogomanii podaj czytałam, że takie pudło się dostaje ale nie mam pojęcia jaka linia bo mnie interesuje tylko trasa Berlin Bruksela i do wyboru mam chyba aż jedną linię...
Nakasha - Pon Sty 20, 2014 14:26

monisss, popatrz tutaj:
https://www.facebook.com/events/610090422363149/

Ten wózek widziałam na żywo, bo odwiedzałam sunię. :) I ona jest z niego bardzo zadowolona i wózek nie wygląda źle...