Leczenie - Kastracja - samce.
susurrement - Śro Lip 25, 2012 22:44
CzarneSłoneczko, pytam ze względu na bladość.
a powiedz mi jeszcze - czy on dostał coś przeciwbólowo? bo z bólu właśnie może ciągnąć tył.
CzarneSłoneczko - Śro Lip 25, 2012 22:49
operacje miał, wiec musial dostać, dla mnie to było oczywiste ze miał dostac, wiec weta nie pytalam, ale własnie wygląda na to ze go boli, bo piszczy. Jak go odbierałam to jeszcze w kosmosie był
smeg - Czw Lip 26, 2012 07:54
Operację miał, więc musiał dostać narkozę. Dodatkowo mógł, ale nie musiał dostać jakiś zastrzyk przeciwbólowy.
Moje szczury były kastrowane pod narkozą iniekcyjną, a wtedy od razu po zabiegu nigdy nie chodzą - są raczej pijane, łapki im się plączą i spędzają zazwyczaj dobę w transporterze, bo w klatce boję się o ich bezpieczeństwo. Zauważyłam, że im starszy szczur, tym gorzej znosi narkozę i dłużej zajmuje mu powrót do pełnej sprawności. Ciągnięcie łapek za sobą się u nas nie zdarzyło, ale to może być przejściowe.
CzarneSłoneczko - Czw Lip 26, 2012 13:53
juz minęło, jeszcze chodzi troche okrakiem, ale chodzi normalnie używa tych łap. Widać ja to demonizowałam
quagmire - Czw Lip 26, 2012 13:58
CzarneSłoneczko, ale dostałaś antybiotyk i przeciwbólowy do domu jeszcze?
CzarneSłoneczko - Czw Lip 26, 2012 14:22
antybiotyk tak - przyjechać na zastrzyk, wiec tym razem zapytam o przeciwbólowy
quagmire - Czw Lip 26, 2012 14:30
Jeszcze przez 2 dni po zabiegu warto, żeby dostawał przeciwbólowy - może być doustnie.
Antybiotyk trochę dłużej - 5 - 6, jeśli będzie się ładnie goił.
Wikunia - Sob Lip 28, 2012 10:47
Mam małe pytanko
W jakim wieku lub pomiędzy najlepiej wykastrować szczurka ??
quagmire - Sob Lip 28, 2012 11:28
Wikunia, zazwyczaj od ok 4 miesiąca.
smeg - Nie Lip 29, 2012 09:57
4 miesiące to minimum, ale moja wetka zaleca poczekać 5-6,jeśli jest możliwość, bo testosteron kształtuje jeszcze charakter szczura do tego czasu.
Wikunia - Nie Lip 29, 2012 19:03
Dziękuje bardzo dziewczyny
Nakasha - Wto Sie 14, 2012 10:08
Ja kastrowałam nawet 3-miesięcznego, wszystko zależy od wielkości i rozwoju szczura. Czasami właśnie jest najlepiej, aby nie dopuścić do burzy hormonalnej i jak najszybciej odciąć dopływ testosteronu.
Kasik - Pon Sie 20, 2012 15:34
Ehh... Rozumiem, że antybiotyk jest konieczny? Bo pan dr z którym się umówiłam na zabieg, powiedział, że starają się nie dawać, bo szczurki źle reagują na antybiotyki i że słabo działają... Mimo wszystko mam nalegać? Może być dopyszcznie w dniach po zabiegu? Dawki skonsultuję z moją wet. Podaje się enro zazwyczaj?
Nakasha - Pon Sie 20, 2012 15:42
Kasik, antybiotyki zmniejszają ryzyko sepsy i ropni po zabiegu. Moim zdaniem warto je podawać, tak samo jak środki przeciwbólowe.
Są różne antybiotyki, najpopularniejsze to chyba baytril (enrofloksacyna) czy oxyvet (chlorowodorek oksytetracykliny)...
quagmire - Pon Sie 20, 2012 15:50
Tak, i w zupełności wystarczy doustnie.
|
|
|