To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Pajączki ^_^

Grucha - Sob Lis 08, 2008 15:09

hehe to miłość do nich :lol: :D
H. - Sob Lis 08, 2008 15:43

A takie pająki, jakie Wy hodujecie, to ile żyją? I czy taki pająk gryzie, albo czymś pluje? (Wiem, że pytanie brzmi co najmniej śmiesznie, no ale pojęcia nie mam ;p)
Grucha - Sob Lis 08, 2008 15:50

3-15 lat nawet.
Tak one gryzą i to dosyć dotkliwie, ale niczym nie plują, jedynie włoskami strzelają jak się ich zdenerwuje ale nie wszystkie :)

Mangusta - Sob Lis 08, 2008 15:55

naziemne samice nawet ponad 20 lat w dobrych warunkach. co do ugryzień to zależy od gatunku, niektóre tylko ukłują i żeby je sprowokować chyba je trzeba ciągnąć za nogę, inne rzucają się jak tylko coś się ruszy w pobliżu. mi tak naprawdę największy problem sprawia przenoszenie ich do nowych terrariów - praktycznie nigdy nie chcą iść tam gdzie je popycham tylko biegają po wszystkim... btw, Fuclasty (samiec Parahybany) ma już 3,5 roku, Duży trochę więcej. są na wykończeniu...
H. - Sob Lis 08, 2008 15:56

Grucha, czyli człowiek nie utrzymuje z takim pajączkiem jakichś bardziej bezpośrednich kontaktów? Bo trafiłam na http://www.arachnea.org/forum/showthread.php?t=443 to i się zastanawiam.
Grucha - Sob Lis 08, 2008 16:02

No wiesz dla chcącego nic trudnego.. ale jak pisze Mazoku na agresje ze strony pająka trzeba u niektórych gatunków sobie na prawdę zasłużyć chodź jest to cecha osobnicza czy pająk jest agresywny czy nie :)

Ja osobiście nie biorę pająków na ręce bo się po prostu boje :? no chyba że są małe i wiem że nie są zbyt szybkie i agresywne to czasami się zdarzy :) zazwyczaj przy wymianie podłoża czy przy przekładaniu do innych terrariów.

Mangusta - Sob Lis 08, 2008 16:08

raz wzięłam Fucla na rękę, jak był jeszcze mały... nie biorę ich na rękę, bo po co? nadrzewne pająki są zwykle tak szybkie, że jeden niepewny odruch a już miałabyś tego pająka pod bluzką... naziemne są spokojne, ale one za to się wyczesują a ja nie lubię widoku wydepilowanego, pajęczego zadka... to źle świadczy o warunkach i wskazuje na duży stres.

ponoć mistrzyniami szybkości są poe.... one się nie poruszają, one się teleportują :roll: nie wyobrażam sobie jak ludzie wraz z wejściem nowej ustawy będą musieli oddawać swoje Metallici i Tigrinawesseli (są w Polsce!)... przecież podrostek niesexowany osiąga cenę podobną do dorosłych, kolorowych boa...

Grucha - Sob Lis 08, 2008 16:28

wierzysz w to ze ludzie zaczną oddawać pająki ? bo ja nie bardzo..

metallica jest pieeekna ;p a tigri jesczze nie mialem przyjemnosci ogladac..
możesz podrzucić jakąś fotkę?

Mangusta - Sob Lis 08, 2008 16:37

na tcp ostatnio facet pokazywał :) w sumie nieszczególna, myślałam że to będzie coś naprawdę miażdżącego a to zwykły szaraczek ino za grubą kasę...

http://www.terrarium.com....ic.php?t=312597 o tutaj jest.

no ja też nie wierzę, sama bym nie oddawała... to równoznaczne ze skazaniem swojego zwierzaka na śmierć :/

Grucha - Sob Lis 08, 2008 16:50

no na prawdę nic szczególnego :)

na śmierć i męczarnie.. gdzieś czytałem że nawet jakby weszła ta ustawa to w Polsce nie mają gdzie pomieścić tych wszystkich zwierząt..

Anonymous - Sob Lis 08, 2008 17:10

Jest przepiekna!

Inna rzecz, ze nie bardzo wiem po co to trzymac w domu.

Mangusta - Sob Lis 08, 2008 17:11

dziwisz się? setki tysięcy poe, haplopelm i murinusów, tysiące anakond i pytonów siatkowych... ale już doczytałam że zdarzały się przypadki uśpienia "z miejsca" przez urzędy gdy nie miał kto przygarnąć zwierza... to niehumanitarne i obrzydliwe :evil: wydawało mi się że nie powinnam nienawidzieć, ale jak widzę takie przypadki bezsensownego mordu to chyba zacznę zmieniać zdanie...

edit: a psa, kota czy szczura po co trzymasz? ;]

Grucha - Sob Lis 08, 2008 17:17

Mazoku napisał/a:
wydawało mi się że nie powinnam nienawidzieć,

w tym przypadku jest ciężko się powstrzymać..

yoshi - Sob Lis 08, 2008 17:35

ja sie ta ustawa, narazie jeszcze niemartwie... jakies takie przeczucia...

co do kedziora, to tak tez mi wyglada na samca :roll: ale w jego przypadku mnie to jakos nierusza ;p szczegolnie ze on tez 29 idzie odemnie wsio :wink: :roll:

Mangusta - Sob Lis 08, 2008 17:44

a tu kilka moich, niestety wszystkiego się sfocić nie dało bo się pochowało... szczególnie szkoda Irminii, ale jest przed wylinką

Kleszcz
Duży
znowu Duży
Cholerka