To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Koty vol. III

Anonymous - Wto Lut 09, 2010 15:33

^up
Anonymous - Wto Lut 09, 2010 15:40

dzięki.

zaczęłam czytać o tej karmie applaws i mam parę wątpliwości, po pierwsze, piszą, że ta karma wymaga suplementowania, zresztą może zacytuję tekst z miaukuniego forum:

Cytat:
Niestety nie ma dodanej tauryny. Producent twierdzi, że jest jej dość ze względu na zawartość mięsa, ale jednak mięso traci jej część w obróbce... a nawet w BARFie do surowego mięsa dodaje się taurynę.

Spotkałam się też z opinią, że dla kota nie jest korzystne zjadanie tylko jednego źródła białka, więc może lepsza byłaby ta z dodatkiem łososia...

i co z tym jednym źródłem białka? jeżeli kupię tą z kurzczakiem, to wystarczy podawanie raz na kilka dni mokrej karmy z jakimś innym zwierzem?

acha, zamiast applaws jedna kobita poleca tę karmę, http://animalia.pl/produk...Grain_Free.html co sądzicie?

a no i jeszcze jedno, młody mi zrzuca wiecznie miski, wiecie gdzie można jakieś cięższe, ŁADNE miseczki kupić?

Devona - Wto Lut 09, 2010 17:57

Agu, Feline Porta 21 to jedna z najlepszych mokrych karm, kupuję ją moim kotom. Suchej nie widziałam wcześniej, jeśli zdecydujesz się na zakup, to liczę na opinię :) .

Ogólnie ja w żywieniu kotów preferuję połączenie sucha karma z drobiu plus puszka rybna lub odwrotnie. Jak karmiłam Gizmo BARFem, to kupowałam mu drób (kurczak, indyk) i wołowinę plus do tego puszki rybne (świeżej ryby nie tykał). Coś w tym chyba jest, że jedno źródło białka to za mało.

Nakota - Wto Lut 09, 2010 18:17

Zgadzam się z opinią Devony. Porta 21 to naprawdę dobra karma. Kupiłam mojemu kotu na spróbowanie puszkę kurczaka i bardzo jej posmakowała. Zjada aż się uszy trzęsą :) Osobiście suchą widzę pierwszy raz i też chętnie zapoznałabym się z opinią :-P
Anonymous - Wto Lut 09, 2010 19:51

właśnie mi przyjszło 7,5kg applawsa, więc na razie nie będę kupować nic innego.
to jak sądzicie, powinnam mu dodatkowo podawać taurynę? i jak często jakieś inne mięcho oprócz kurczaka? bo on nie dostaje mokrego codziennie.

Devona - Wto Lut 09, 2010 20:02

Agu, młode koty potrzebują sporo tauryny, więc ja bym podawała dodatkowo. Z innych mięs polecam gulasz wołowy. Moje koty dostają puszkę rzadko, mniej więcej jedną w tygodniu, podzieloną na 2-3 posiłki, dlatego cenię sobię Acanę, bo ma naprawdę zróżnicowany skład i może być w moim odczuciu podstawą żywienia kotów.
Anonymous - Wto Lut 09, 2010 20:43

http://kot.mondokai.com/

dlaczego acanę, a nie np orijen?

L. - Śro Lut 10, 2010 20:41

dla mnie żadna sucha karma nie ma wystarczającej ilości wszystkiego, coś za coś.
i nie widzę najmniejszego problemu w nadrobieniu tego mokrą karmą, czy mięchem z dodatkiem tauryny, którą dodaje się do barf'u.

agu, znalazłaś może gdzieś ilość kalorii w kurczakowym Applawsie?

Felkowy applaws przyjdzie jakoś za tydzień - 400g kurczak. Tak mało, bo to kot wybredny i musimy zobaczyć czy zasmakuje :)
Zamówiłam też puszki starter Cosmy ;] wygląda smakowicie.

Devona - Śro Lut 10, 2010 22:24

Agu, Orijen też jest świetny, przez jakiś czas był dla nas podstawą, teraz aktualnie koty są na Acanie :) , dlatego napisałam, że cenię ją za zbilansowany skład, ale Orijen jest tak samo dobry.
Anonymous - Czw Lut 11, 2010 11:30

jednak applaws ma taurynę, producent tylko nie podaje tego na opakowaniu. 0,18% czyli mniej więcej tyle ile jest w rc. zapotrzebowanie kota to ok 0,5% niedługo będe specem od kociego żarła ;d

kalorii nie znalazłam, zooplus ma najobszerniejszy opis http://www.zooplus.pl/sho..._applaws/136782 ale nie ma.

Mangusta - Pią Lut 12, 2010 21:12

poka kota a nie gadanie ;P
Anonymous - Pią Lut 12, 2010 21:45

no bo właśnie mam, skakacza, o:

no i to z młodą:

nutaka - Pią Lut 12, 2010 22:00

i kot i zdjęcie boskie.
falka - Sob Lut 13, 2010 10:37

agu, podobni nawet ;) fajne zdjęcia :)
Clara - Sob Lut 13, 2010 20:32

Po prostu bratnie dusze :wink: Super fotki