Klatki i wyposażenie - Poidła
smeg - Wto Wrz 25, 2012 11:27
A czy to nie będzie przypadkiem przekombinowane? Zabierz im miskę, zostaw poidełko i na pewno się nauczą, po co odkrywać koło na nowo. Zwykłe poidełko można przyczepić tak, żeby rurka opierała się o krawędź kuwety ( http://th.interia.pl/50,b...41/poidelko.jpg ), wtedy będzie na tyle nisko, że maluchy też dosięgną.
Ocelot - Wto Wrz 25, 2012 11:31
Tak właśnie jest powieszone - ledwo dosięgają (kuweta jest dość głęboka).
Dziurka nie potrafi pić z poidełka - 3 pierwsze dni miała u mnie tylko poidło i nie ubyła z niego ani kropla - dlatego dałam też miskę.
Asaurus - Wto Wrz 25, 2012 19:17
Ocelot, wstaw do kuwety, pod poidło coś jako schodek, żeby mogły sięgnąć. Najlepiej odwróconą, ciężką, ceramiczną miskę, albo cegłę itp.
lepakkomies - Wto Wrz 25, 2012 21:27
Asaurus napisał/a: | lepakkomies, ptasie poidła średnio sprawdzają się przy gryzoniach, ponieważ jak sama nazwa wskazuje lubią gryźć, a taki dzióbek z plastiku za długo nie przeżyje. Dlatego gryzoniowe poidła muszą mieć rurkę i kulkę z metalu. (...) |
To zależy od niszczycielskich zapędów owych gryzoni, ale na pewno nie można powiedzieć, że nie sprawdziłoby się u wszystkich
Asaurus napisał/a: | (...) Z drugiej strony, gdyby znaleźć czy zrobić, takie poidło z metalowym dzióbkiem (ciężko nazwać to miseczką) to mogłoby się nadawać dla szczurów. |
Mówisz, masz >> http://www.hodowlany.pl/i...e_metalowe.html
Wystarczy założyć butelkę jak na tym zdjęciu i voilà
Swoją drogą, zaczynam być coraz większą fanką tego typu poideł "z dzióbkiem" - zwierz nie męczy się z wydobywaniem wody, a właściciel nie psuje sobie nerwów z powodu źle działającego poidła (a że hałasuje, a kulka się zacięła, a to ząbek nie wie jak z niego pić itepe, itede....)
jancia - Wto Wrz 25, 2012 22:38
No i klops. Nie potrafią pic z Sippy. Może to powinno być wyżej zamocowane? Tylko zawiesiłam stare poidło http://pu.i.wp.pl/k,NDExO...poidlo_duze.jpg
, a rzuciły się jak szczerbaty na suchary
Ocelot - Pią Wrz 28, 2012 14:42
Przeniosłam rodzinkę do większej klatki i dałam im 3 różne poidełka...
Efekt jest taki, że dzieciaki zrobiły to, czego ja nie byłam w stanie - nauczyły Dziurke pić z poidełka.
Tak więc udowodniło mi to, że 3tyg. szczurki biją mnie na głowę, jeśli idzie o inteligencję.
Mamuśka obserwowała jak maluchy bawią się kulkami dozowników i w końcu załapała, że tam jest woda.
Pyl - Pią Wrz 28, 2012 14:47
Off-Topic: | Ocelot napisał/a: | Tak więc udowodniło mi to, że 3tyg. szczurki biją mnie na głowę, jeśli idzie o inteligencję. | Ocelot, a próbowałaś sama pić z poidła? Musi co kluczowa była nauka przez naśladownictwo |
Ocelot - Pią Wrz 28, 2012 14:57
Nie próbowałam - moczyłam palucha, żeby Dziurka widziała, że "stamtąd kapie".
Jak już napisałam - jestem mniej rozgarnięta niż 3tyg. szczurzęta, więc nie dziw mi się, że na to nie wpadłam.
Asaurus - Pią Wrz 28, 2012 21:08
Ocelot, gryzonie przetrwały miliony lat ewolucji i wymierania innych gatunków (np dinozaurów) nie dziwne, że są zaprogramowane na wykombinowanie gdzie jest woda (podstawa przetrwania) i jak się do niej dostać. Inna sprawa, że nie słyszałem o przypadku, aby szczur padł z odwodnienia w czasie nauki korzystania z poidła, o ile nie była to wina wadliwego sprzętu. Naprawdę to są sprytne sierściuchy, wystarczy tylko w nie uwierzyć
Ocelot - Pią Wrz 28, 2012 22:06
Asaurus napisał/a: | nie słyszałem o przypadku, aby szczur padł z odwodnienia w czasie nauki korzystania z poidła, o ile nie była to wina wadliwego sprzętu. |
Dlatego powiesiłam im aż 3 różne poidełka (choć wszystkie klasyczne - kulkowe)... a w zapasie mam dwa kolejne - nie ma bata, żeby się wszystkie na raz zepsuły... mam nadzieję.
No ale jak mam takie bystre ogony, to juz wiem, kto będzie za mnie zadania z prawa rozwiązywał.
djoaza - Nie Wrz 30, 2012 20:36
Właśnie zaprojektowałem i stworzyłem stojak na poidełko
Myslicielka - Nie Wrz 30, 2012 21:26
djoaza, hm.. rozumiem, ze to do wnętrza kltki ?
Ninek - Nie Wrz 30, 2012 21:38
Myslicielka napisał/a: | djoaza, hm.. rozumiem, ze to do wnętrza kltki ? |
Tak U chomików sie to sprawdza, szkoda, że u szczurów nie bardzo
djoaza - Nie Wrz 30, 2012 22:06
tak do wnętrza i akurat z myślą dla chomika
Asaurus - Nie Wrz 30, 2012 22:50
djoaza, wygląda nieźle, tylko pytanie jak się będzie podstawa sprawdzała w czasie kapania poidła. Dodatkowo w górnej części dałbym wyższe mocowanie, tak aby nie było możliwości przewrócenia i wypadnięcia poidła. Swoją drogą skoro to dla chomika (mniej niszczycielskie stwory od szczurów) to może takie mocowanie na poidło jakoś wkomponować w domek, takie dwa w jednym, aby nie tracić miejsca w klatce.
|
|
|