To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Psiaki XII

Nakasha - Czw Paź 20, 2011 17:37

Jej! Od kilku dni uczyłam Nemo komendy "leżeć" ("siad", "zostaw" i "chodź" już umie) i wiedział o co mi chodzi, ale z posłuszeństwem było różnie. :P Dzisiaj kupiłam mu snacki Trixie i zaczął robić "leżeć" po 15 minutach. :shock: Normalnie prawie da się pokroić za te snacki. :lol:

A co do ras, to dziękuję, przejrzę sobie 9 grupę. :)

Eruntale - Czw Paź 20, 2011 17:43

Mi z grupy 9 podoba się Cavalier King Charles Spaniel, ale jak poczytałam o problemach z sercem i za małą czaszką- chyba jednak będę skłaniać się ku corgi =G
jokada - Czw Paź 20, 2011 18:41

Nie jest tak źle z tymi cavalierami ;) jak o nich piszą
praktycznie każda rasa ma jakieś predyspozycje chorobowe
u cavalierów sporo się o tym mówi,
żeby ludzie psy badali
i nie powiem, odstrasza to sporo ludzi przed kupieniem psa jako maskotki

Ja jestem zakochana w ich charakterze :serducho:
W tym jak się dostosowują do trybu życia
Odpowiada mi że są mało szczekliwe i łatwo się uczą
(choć bystrzakami nie są ;) )
I dobrze wychowane są super przyjacielskie i do ludzi i do innych zwierząt

Eruntale - Czw Paź 20, 2011 18:57

Właśnie charakterologicznie wydają mi się urocze i właśnie przez swoją uległość i plastyczność dobre na pierwszego psa :) Nie chciałabym psa jako mastotki, tylko po prostu jako psa, kumpla na spacery, pojętnego i chętnie uczącego sie komend, może jakieś agility, bądź obedience. No i żeby dogadywał się z kotami ;)
Corgi może trochę mniej charakterowo mi odpowiadają, ale są rasą dość zdrową, u Cavalierów czytałam że ryzyko chorób serca jest 20krotnie większe niż u innej rasy =/ Zastanawiam się na ile dobra hodowla może zmniejaszać to prawdopodobieństwo. No i pozostaje Syringomyelia, bardzo nie chciałabym żeby mój pies się tak męczył, a z drugiej strony są tak urocze i słodkie z charakteru :oops:
Jokada, szczerze mówiąc twoje psiaki skłoniły mnie do przyglądnięcia się rasie ;) Są prześliczne i mają tak rozczulająco rozmaślone spojrzenie ;)

Oli - Czw Paź 20, 2011 20:37

jokada, boski duet :serducho:
jokada - Czw Paź 20, 2011 21:48

Oli, my się musimy na jakiś spacer umówić ;)

Eruntale, ja wśród cavalierowych znajomych nie znam psów chorych
Tobiego mam 4 lata, problemów zdrowotnych ( tfu tfu) poważniejszych nie miał nigdy
znając rase, mając 'swoją' panią weterynarz która się na cavalierach zna świetnie
w pełni świadomie zdecydowałam się na drugiego psa

dla mnie rozstrzał między cavalierem a owczarkiem jest gigantyczny
mam w rodzinie bearded collie
i biorąc pod uwagę jak mi pasuje cavalier w życiu na pastucha bym się nie zdecydowała
Cavalierów ćwiczących obi nie znam
ale kojarzę kilka z powodzeniem ćwiczących agility
Ja z kolei nastawiona jestem na dogoterapię, Tobi już pracuje, mała się uczy :)

Oli - Czw Paź 20, 2011 21:50

jokada napisał/a:
Oli, my się musimy na jakiś spacer umówić ;)
bardzo chętnie :)
LunacyFringe - Pią Paź 21, 2011 00:15

Ja polecam Border collie ;D Wszyscy tak strasza ze to takie ruchliwe , absorbujace i w ogole oh ah, a jak dla mnie sa po prostu wspaniałe i banalne w obsludze , przynajmniej moj model ;) Jimmy ma pasje do wszystkiego co robi ze mna i jest tak przywiazany do mnie ze szok ;) Bordery rządzą :D
Anonymous - Pią Paź 21, 2011 00:28

Nakasha ja bym się zastanowiła nad tym czy spokojny, średnio ruchliwy pies dogada się z energicznym i "twardym" owczarkiem i czy pod tym względem nie będzie między psami konfliktu. Wydaje mi się, że najlepiej dogadują się ze sobą psy o w miare zbliżonych temperamentach. I przede wszytskim jeżeli chcesz potem wprowadzić do domu drugiego psa musisz teraz szczególnie zadbać o socjalizację Nemo z innymi psami i utrzymywać ją przez cały okres dorastania i dojrzewania. Fajnie by było jakby często mogli was odwiedzać znajomi z psami, żeby Nemo nauczył się, że na jego terenie mogą przebywać też inne psy, bo ONki bywają bardzo terytorialne.

LunacyFringe napisał/a:
Ja polecam Border collie ;D Wszyscy tak strasza ze to takie ruchliwe , absorbujace i w ogole oh ah, a jak dla mnie sa po prostu wspaniałe i banalne w obsludze , przynajmniej moj model ;) Jimmy ma pasje do wszystkiego co robi ze mna i jest tak przywiazany do mnie ze szok ;) Bordery rządzą :D

tak tak tak :serducho:
moje największe marzenie ;(

Eruntale - Pią Paź 21, 2011 01:36

Wiem że Corgi i Cavaliery to dość odległe strzały ;) No ale chyba do końca nie można być pewnym, przy pierwszym psie, co byłoby idealne. Ja mam jeszcze sporo czasu, więc szukam, dowiaduję się, rozmawiam z hodowcami, a i na wystawę mam ochotę pójść, zobaczyć zwierzaki na żywo :)
Przede wszystkim chciałam psa niewielkiego, wzbudzającego sympatyczne wrażenie, niezbyt upartego i łatwego w treningu, a jednocześnie nie nadmiernie kombinującego, czy szczekliwego. Dogadywanie się z kotami podejrzewam wyjdzie w praniu, a dokładniej lekcjach wychowawczych udzielnych kocią łapą szczeniakowi ;P Niestety, pracuję, więc pies do 9h będzie musiał zostawać sam i to w zasadzie od samego początku. Sprawa nie jest łatwa, niestety! ;)
Dogoterapia to też szalenie ciekawe zagadnienie i myślę że jak pies się uda w tym kierunku, to może też spróbujemy. Fajne są też np w niektórych przedszkolach organizowane spotkania dzieci z psami, gdzie uczą się prawidłowego zachowania w stosunku do psa, etc ;)

Nakasha - Pią Paź 21, 2011 06:04

Cytat:
Dogadywanie się z kotami podejrzewam wyjdzie w praniu, a dokładniej lekcjach wychowawczych udzielnych kocią łapą szczeniakowi

Dokładnie tak jest u nas. ;)

No właśnie nie mam zbyt wielu znajomych z psami. :/ Na podwórku każdy pies to przyjaciel, ale wiadomo, że w domu Nemo może zachować się inaczej, no i to jeszcze szczeniak.

Nemo będzie kastrowany, mam nadzieję, że to pomoże obniżyć ewentualną terytorialność. ;)

Zastanawiam się nad przygarnięciem psiego tymczasa... ale nie wiem, jak psy reagują na takie coś... Nemo miałby kompana do zabaw póki jest mały, ale nie mam pojęcia jak by zareagował na jego zniknięcie.

Ninek - Pią Paź 21, 2011 09:04

Co do dt.
Moja suka była zakochana w każdym szczeniaku, którego miałam. Ale prędzej czy później każdy szczeniak szedł do nowego domu. Po pierwszym Maja była załamana. Efekt taki że z następnym nie chciała sie zaprzyjaźnić, unikała go. W końcu sie przełamała i z każdym kolejnym szczeniakiem etap smutku po jego oddaniu był coraz krótszy. Przyzwyczaiła sie, że to goście w naszym domu. Są, ale w każdej chwili mogą zniknąć.

Wg mnie to idealna forma na przyzwyczajanie szczeniaka do obecności innego psa w domu. Zwłaszcza, jak sie nie ma odpowiednich do nauki tego psów wśród znajomych.

Co do wyboru rasy, to wg mnie spokojniejszy jak najbardziej może być. Nakasha chce wziąć drugiego psa jak Nemo wyjdzie z wieku szczenięcej = będzie spokojniejszy. Ten drugi będzie wtedy szalonym szczeniakiem.
Ja znam raczej spokojne ONki. Tzn jak dać im szanse, to są szalone, ale w domu baaardzo grzeczne i opanowane.

Anonymous - Pią Paź 21, 2011 09:43

Eruntale napisał/a:
Nie chciałabym psa jako mastotki, tylko po prostu jako psa
każdego psa powinno sie właśnie tak traktować. Pies to pies, każdy ma taką samą potrzebę pracy fizycznej i umysłowej, rasa tylko definiuje rodzaj pracy i stopień jej intensywności.
Psy z 9 grupy świetnie sie sprawdzają w terapiach, agility i obedience, traktowanie ich jak lalki tylko im szkodzi.
jokada napisał/a:
Ja jestem zakochana w ich charakterze :serducho:
ja też, co prawda poznałam ledwie 3 psy, ale niezależnie od wieku i płci są cudownie zrównoważone, spokojne i grzeczne. Mają w sobie też taką specyficzną spokojną dumę, cudowne. :serducho: Zastanawiałam się mocno nad tą rasą, teraz mama ma je na oku.
Ninek - Pią Paź 21, 2011 10:31

Znacie jakiś fajny sklep internetowy z akcesoriami do szkolenia? ;>
Chodzi mi o coś sprawdzonego, gdzie mogłabym kupić pare bajerów, zarówno dla siebie jak i dla psa.
Potrzebna mi np saszetka na pas, taka na smakołyki i inne podręczne rzeczy - widziałam takie z 'foliowym' środkiem, w których można nosić chrupki luzem, ale nie pamiętam gdzie to było...

Nakasha - Pią Paź 21, 2011 10:41

Ninek, dzięki za odpowiedź. :)

http://www.zooplus.pl/sho...i_szkolenie_psa