To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Odżywianie - POLECANE karmy - temat ogólny

Oli - Nie Cze 07, 2009 01:03

fairy, w Polsce hodowcy drobiu i indyków nie mają pieniędzy na faszerowanie ich hormonami, a chemią nie mogą być faszerowane. :]
gratis - Nie Cze 07, 2009 08:57

Off-Topic:
ryby nie są zalecane? w complete jest mięso ryb dodane... to jak to z tym jest?

dream* - Nie Cze 07, 2009 09:35

Oli napisał/a:
fairy, w Polsce hodowcy drobiu i indyków nie mają pieniędzy na faszerowanie ich hormonami, a chemią nie mogą być faszerowane. :]

beaphar nie jest polska karma ani nie jest nawet produkowany w polsce :)
poza tym nie mylić hodowców drobiu, tych przemysłowych z tymi z małymi gospodarstwami wiejskimi. hormony nie są drogie :)

gratis napisał/a:
Off-Topic:
ryby nie są zalecane? w complete jest mięso ryb dodane... to jak to z tym jest?

ok, inaczej, ryby zawieraja tiaminaze ktora rosklada wit b1 i prowadzi do jej niedoborow, ale jesli mieso rybie poddaje sie dlugiej obrobce min termalnej to moze byc, sek w tym, ze to malo oplacalne wiec rzadko stosowane rozwiazanie.

Oli - Nie Cze 07, 2009 11:26

fairy* napisał/a:
ok, inaczej, ryby zawieraja tiaminaze ktora rosklada wit b1 i prowadzi do jej niedoborow
tylko niektóre ryby zawierają tiaminazę :wink:

fairy* napisał/a:
beaphar nie jest polska karma ani nie jest nawet produkowany w polsce :)
to Ty piszesz o karmach gotowych? ja zrozumiałam, że piszesz o mięsie jako takim.

fairy* napisał/a:
poza tym nie mylić hodowców drobiu, tych przemysłowych z tymi z małymi gospodarstwami wiejskimi
takich hodowców jest coraz mniej, właściwie prawie ich nie ma - zbyt duże wymagania UE ich "niszczą"
dream* - Nie Cze 07, 2009 12:42

Chyna napisał/a:
gadget napisał/a:
ja moge polecic xtravital z miesem z indyka (...)

Ja też.
A są jakieś inne niż te z indykiem w ogóle?
Zawsze mi się wydawało, że widzę tylko "turkey".

pisałam w kontekscie tej wypowiedzi o tym indyku :) czyli w gotowych karmach.

których hodowców jest coraz mniej? Tych "drobno-rolników" czy "masówek"? :)
jeśli masówek to mi się wydaje trochę odwrotnie, ale może tylko wydaje.
Mam kolege który własnie miał praktyki na takiej fermie kurzej i to jedna wielka masakra ponoć i karmy z hormonami to norma. Nawet w sklepie znalesc jajka dobrej próby to jakaś jedna wielka masakra. wszystkie fermówki. no ale mnie to tam akurat niewiele interesuje, bo jakoś nie przepadam za mięsem a zwierzęta typowo roślinożerne mam, więc mogę mieć wypaczone pojęcie na ten temat :P

chodziło mi o ryby morskie, najczesciej uzywane do karm :) VL jest bodaj z łososiem jak mnie pamięć nie myli więc chodziło mi własnie o to :) poza tym 1% ryby to smieszne ilosci :P

Oli - Nie Cze 07, 2009 12:43

fairy* napisał/a:
których hodowców jest coraz mniej? Tych "drobno-rolników" czy "masówek"? :)
o drobnych :wink:

fairy* napisał/a:
Nawet w sklepie znalesc jajka dobrej próby to jakaś jedna wielka masakra.
ja jedynki znajduję bez problemu, a zerówki nawet w realu się zdarzają
Niamey - Nie Cze 07, 2009 14:41

Jeszcze niedawno ciężko było dostać inne jaja niż "3", ale teraz już w większości sklepów, łącznie z hipermarketami, można dostać niższe numery.
sachma - Wto Cze 09, 2009 17:48

Off-Topic:
bo trzeba kupować od chłopa :P ja przynajmniej tak kupuję :P zresztą tak jak i jabłka, marchew czy ziemniaki ;)

Anonymous - Pią Cze 12, 2009 00:41

fairy* napisał/a:
(...)karmiąc szczury kocią karmą rc faszerujesz je zbędną chemią o bardzo silnym działaniu.

Jeśli chodzi o starszego Lijama mam dość niewielki wybór a to wiem, że będzie jadł.
Naprawdę tak jest?
Chemia o silnym działaniu?
Jasny gwint, to już nie wiem co wymyślać.
Nie, nie daję Mu codziennie, ale mam w szafce i sięgam, gdy wiem, że to zje a chcę urozmaicić dietę.

AngelsDream - Pią Cze 12, 2009 00:54

Jeśli chodzi o takie karmy, to w przypadku suchej kociej bardziej martwiłabym się o ilość białka - pod tym względem psie karmy są jednak bardziej wskazane.
dream* - Pią Cze 12, 2009 06:23

Chyna napisał/a:
fairy* napisał/a:
(...)karmiąc szczury kocią karmą rc faszerujesz je zbędną chemią o bardzo silnym działaniu.

Jeśli chodzi o starszego Lijama mam dość niewielki wybór a to wiem, że będzie jadł.
Naprawdę tak jest?
Chemia o silnym działaniu?
Jasny gwint, to już nie wiem co wymyślać.
Nie, nie daję Mu codziennie, ale mam w szafce i sięgam, gdy wiem, że to zje a chcę urozmaicić dietę.

no przy karmach weterynaryjnych wplywajacych na kamienie tak jest bo zakwaszają one mocz za pomoca dl metioniny, tyle, ze gryzonie w ogole maja inny sklad chemiczny moczu niz koty. Niektórzy weci wręcz wypowiadają się stanowczo przeciwko stosowaniu stale karm z dl metioniną u kotów - jednakże ciężko wyobrazić sobie karmy bez tego składnika :P

co do ilosci białka, ja tam podaje myszkom kocie, a nawet i dla kociąt i jeszcze ani razu nie przebiałczyłam, jesli podaje sie z umiarem i mało, to w diecie ogólnej {kocia karma+podstawowa} bedzie prawidłowa ilosc białka :) i lepiej sypać troszkę mniej a troszkę częściej niż jednorazowo dosyć sporo. tak przynajmniej mysle na podstawie obserwacji.

Anonymous - Pią Cze 12, 2009 12:46

AngelsDream napisał/a:
Jeśli chodzi o takie karmy, to w przypadku suchej kociej bardziej martwiłabym się o ilość białka - pod tym względem psie karmy są jednak bardziej wskazane.

Natomiast ja mówię o mokrej...

I mam teraz nie lada problem. :cry:

dream* - Pią Cze 12, 2009 21:40

Chyna napisał/a:
AngelsDream napisał/a:

to przeczytaj sobie analizę i zobacz ile jest białka :P
max to chyba 12% :) -> nawet moje typowo roślinożerne szynszylaki jedzą 16% :)

Anonymous - Sob Cze 13, 2009 00:46

fairy* napisał/a:
Chyna napisał/a:
AngelsDream napisał/a:

to przeczytaj sobie analizę i zobacz ile jest białka :P
max to chyba 12% :) -> nawet moje typowo roślinożerne szynszylaki jedzą 16% :)

"Gryzaków dla psów" już nie daję. Whiskasów czy innych też nie. Wyłącznie z górnej półki karmę dla kotów. Od czasu do czasu.
Czyli można czy nie można bo jestem zagubiona?

Neverestin - Śro Cze 24, 2009 18:26

Używa/ł ktoś może karm Science Selective Rat , Reggie Rat Original albo innych produktów z ‘Supreme Science’ ?. Ostatnio zamawiając na Planecie dostałam ulotkę tej firmy i zastanawiam się moimi japońcami [dorwali się do ulotki ;x ] czy może tego nie zamówić.