To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Higiena i pielęgnacja - Jakiej ściółki używasz?

amusia - Pon Sty 21, 2008 18:01
Temat postu: Chipsi mais Vs. Cat's Dream/Pigwa
Ciekawa jestem czy lepsza jest chipsi mais czy zwirki typu cats dream niestety roznica w cenie ejst dośc duża opiszcie czemu sadzicie tak nie inaczej. Zależy mi szybko bo mam zamówione juz jedno z dwóch w sklepie internetowym ale moge jescze dzis zmienic zachcianke.

[ Komentarz dodany przez: falka: Pon Sty 21, 2008 18:06 ]
post scalony z istniejącym tematem, na przyszłość proszę nie powielać tematów

L. - Pon Sty 21, 2008 20:25

amusia, o tym juz na moją prośbę pisała PALATINA, poszukaj w tym temacie. (dała porównanie)
Semena - Pią Sty 25, 2008 09:51

Czy ktos używał tego torfu z z wrzosowiska dla zwierząt? Jak to się sprawdza? I jak się sprawdzają te granulaty? I czy to w końcu prawda z tą bawełnianą sciółką no-smell, że może być niebezpieczna dla szczurków?
sachma - Pon Sty 28, 2008 23:16

Cat's i Chipsi mains sprawdzaja sie u mnie dobrze ;)
torfu nie uzywalam.
z no-smell.. no coz.. juz drugi raz przywleklam z nim pasorzyty.. ale uzywalam czescie, wiec moge stwierdzic ze jako wysciolka gniazd jest super (o ile nie ma pasarzerow na gape) ale jako sciolka zupelnie sie nie sprawdzila u mnie...

agacia - Wto Sty 29, 2008 00:20

Ja wczoraj kupilam sciolke chipsi z kolb kukurydzianych.Zobaczymy jak sie sprawdzi u mnie :)
Lama - Wto Sty 29, 2008 09:12

sachma napisał/a:
jako wysciolka gniazd jest super (o ile nie ma pasarzerow na gape) ale jako sciolka zupelnie sie nie sprawdzila u mnie...

U mnie też No-smell się nie sprawdził jako ściółka - dziołchy zgarnęły całość do domku albo powtykały między pręty i lały na gołą kuwetę... A do domku mimo wszystko wolę im dawać kawałki polaru.

Anonymous - Wto Sty 29, 2008 09:49

Lama napisał/a:
dziołchy zgarnęły całość do domku albo powtykały między pręty i lały na gołą kuwetę...
u mnie (po 3 czy 4 sprzatnięciu) zaczęły robic dokładnie to samo.
Ninek - Wto Sty 29, 2008 12:52

Wróciłam do żwirku dla kotów. Fuks uczulił sie na trociny Chipsi :roll:
Co do bawełny, przy moim stadzie śmierdziało koszmarnie po 3 dniach a po jakimś czasie potwory zaczęły zanosić całą ściółke na półke/do koszyka/do rury...

Oli - Śro Sty 30, 2008 15:44

Lama napisał/a:
albo powtykały między pręty
O_o A myślałam, że tylko Dziuni tak odbija... Próbowałam tej ściółki tylko u dziewczynek, ale strasznie nie podobał mi się zapach obornika, który się ulatniał po ok. 3 dniach.

U chłopaków używam chipsi citrus trociny i bardzo się sprawdzają. :)

nitka - Czw Sty 31, 2008 17:26

a ja mam pytanie - jesli mam sphx to jaką ściółkę najlepiej? póki co ma zwykłe trociny, ale śpi na bawełnianym podkoszulku, teraz znowu zgubił sieść wiec troche mu łyso:P na taki okres jego meatmorfozy wole uzywać czegoś bardziej przyjaznego dla jego skóry;/ tylko co??? :|

[ Komentarz dodany przez: marhef: Czw Sty 31, 2008 18:19 ]
Post przeniesiony do tematu do którego bardziej pasuje.

sachma - Czw Sty 31, 2008 18:26

nitka, ja mam fuzzy - trzymam je na wszystkim :P zalezy od tego co mam.. cats dream, chipsi mains czy troty - nie ma roznicy na czym trzymasz lysolka, trzeba sie kierowac takimi zasadami jak przy owlosionych - podsciolka nie moze uczulac i pylic.
piachu01 - Wto Lut 19, 2008 16:55

Ile kosztują Cat's i Chipsi mains? I czy znajdę je w zwykłym zoologu?
hefi - Wto Lut 19, 2008 17:01

piachu01, w zoologach zazwyczaj takie rzeczy się kupuje :) Pinio np. 10 l. kosztuje coś koło 14 zł... Cat's jest sporo droższy a Chipsi nie wiem :P
ale są też sklepy internetowe :) np. http://www.planeta-zoo.pl/

falka - Wto Lut 19, 2008 18:46

piachu01 napisał/a:
Chipsi mains
niestety duży rozrzut więc trzeba uważać - od 20 do ponad 30 złotych

piachu01 napisał/a:
Cat's
wypadłam z obiegu, ale kilkanaście złotych
babyduck - Wto Lut 19, 2008 18:49

ja ostatnio płaciłam 16 zł w carrefourze za cat's dream