Rozmnażanie - Jakiej płci jest mój szczur?
Nakasha - Wto Mar 19, 2013 17:00
Ona nie wygląda na 5 tygodni... ja bym jej dała spokojnie ze 3 miesiące... chyba, że trzyma ją małe dziecko z malutkimi dłońmi. Ale nawet wtedy bliżej jej do 2 miesięcy niż 5 tygodni.
Lizz - Wto Mar 19, 2013 22:42 Temat postu: Jakiej płci są te szczurki? Dzisiaj wzięłam 4 małe szczurki od pana, który nie zna się na ich hodowli i chciałabym jak najszybciej je rozdzielić. Niestety nie potrafię sama rozpoznać płci. Proszę o szybką pomoc.
1.
2.
3.
4.
wilczek777 - Wto Mar 19, 2013 22:53
Na moje niewprawne oko to samiczki. Zero jajek, mała odległość między "dziurkami". W jakim są mniej więcej wieku?
EDIT
Widoczna jest pochwa więc samiczki
Kasik - Wto Mar 19, 2013 23:05
Samiczki
mmarcioszka - Wto Mar 19, 2013 23:09
Lizz, na 100% dziewczyny
Cegriiz - Śro Mar 20, 2013 00:04
Lizz, wszystkie baby, z czego pierwsza ma chyba rujkę.
Entreen - Śro Mar 20, 2013 09:48
Filusia napisał/a: | Dzięki za odpowiedź no to pięknie... tak mi się zdawało... ciekawe co teraz... Trzeba jej koleżankę przyprowadzić:) Bo kastracja czy sterylizacja to nie w tym mieście:/ |
Off-Topic: | W Raciborzu na Katarzyny spokojnie zoperują Ci szczura, młody Iskała zajmuje się takimi zwierzakami. No, chyba, że chcesz na wziewce. |
mirussieek - Nie Mar 31, 2013 13:58 Temat postu: Pomocy Mam pytanie do bardziej zaawansowanych forumowiczów, czy mój Pan Ciapek nie jest przypadkiem Panią Ciapkową bo mam pewne podejrzenia.
mmarcioszka - Nie Mar 31, 2013 14:53
Na zdjęciu nie wiele widać, ale według mnie to samica.
W jakim jest wieku? Wygląda już nie na kilka tygodni, więc powinny być widoczne jądra
AngelsDream - Nie Mar 31, 2013 14:55
mmarcioszka napisał/a: | więc powinny być widoczne jądra |
Jeśli ma więcej niż pięć tygodni, jądra byłyby oczywiste.
mirussieek - Nie Mar 31, 2013 17:36
U mnie jest około 2tyg. W takim razie widzę że zostanę dziadkiem:) oraz że mój drugi szczuras zostanie wykastrowany ale musi jeszcze podrosnąć troszkę. Tak to jest jak sam człowiek się nie zna a zaufa innym:)
L. - Nie Mar 31, 2013 18:20
mirussieek, to jak najbardziej Pani Ciapkowa, na oko ma około 3 miesięcy
jąderka, a raczej moszne widać już w 4 tygodniu życia szczurków.
dla tak młodej samiczki matkowanie nie jest odpowiednią rzeczą.
mirussieek - Nie Mar 31, 2013 18:59
no to wiem ale to już niestety nie zależało ode mnie bo kupiłem ją i jej kompana w sklepie i sprzedawczyni zarzekała się że oba szczurki to panowie a tu zonk. Tak myślałem że coś jest nie tego jak samczyk t.j. Koksik chciał Ciapkową że tak powiem "bzyknąć" wiec poczytałem o tym że zdarza się że dwa samce tak robią. No ale od kilku dni Ciapkowa spycha trocinki w jedno miejsce jakby gniazdo robiła, a to już mnie zaniepokoiło i porównałem ją do Koksika no i różnica jest spora, tam na dole no cóż Koksik widzę że jajca straci, no i mam nadzieję że nie wpłynie negatywnie na nią ciąża. Tylko z małymi będzie problem. Już jak sie urodzą to może znajdzie się ktoś chętny do adopcji??
AngelsDream - Nie Mar 31, 2013 19:04
mirussieek, na wypadek ciąży samiczki przejrzyj artykuły z tego działu, począwszy od tego:
http://forum.szczury.biz/viewtopic.php?t=4397
AD
mmarcioszka - Pon Kwi 01, 2013 00:09
mirussieek, teraz oddziel szczurki. Jest szansa, że samica jeszcze nie zaciążyła. A jeśli tak, to zaraz po urodzeniu może ponownie zajść w ciążę. Przejrzyj też dział z linku od AD
|
|
|