To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Psiaki VIII

jokada - Śro Sty 15, 2014 23:54

ja przy drugim zastanawiałam sie cavalier contra BOS ;)

też można :P
rozstrzał - nie znaczy nie znajomość obu ras :-P

Szura - Czw Sty 16, 2014 00:38

Pewnie, że nie, ale jednak przeczytać, że AT są delikatne i wrażliwe to trochę szok. :lol:
PALATINA - Czw Sty 16, 2014 00:49

Ja znam z widzenia tylko jednego sedrela i jest bardzo w porządku.
To jeden z niewielu psów, które są tak fantastycznie spokojne, że moja Czata ich nie umie wyprowadzić z równowagi (choć bardzo się stara). :P

Nakasha - Sob Sty 18, 2014 19:36

Ja bym się teraz zastanawiała pomiędzy:
- BOS
- owczarkiem niemieckim długowłosym
- owczarkiem środkowoazjatyckim
- owczarkiem collie
- owczarkiem australijskim
- wilczarzem irlandzkim :D
- pomsky (mój Zbyszek kazał mi dopisać, bo stoi za mną i czyta co piszę :lol: )

Na chwilę obecną, po odwiedzeniu kilku wystawt, oglądaniu psów i rozmawianiu o nich, te rasy mi "zostały". :) Wcześniej myślałam jeszcze o: leonbergerach, nowofundlandach, dogach niemieckich (ale te się za mocno ślinią) i o akitach (ale mają za silną tendencję do polowania, uciekania i agresji do innych psów) i o wilczaku - ale tego nie trzeba komentować. :D

wilczek777 - Sob Sty 18, 2014 19:59

Miałam okazję spotkać się dzisiaj z 4 psiakami w tym 2x border collie, 1x ozzin, 1x labrador i jestem obśliniona oraz cała biała od sierści. Jestem totalnie zauroczona i chyba umrę na cukrzycę po tym spotkaniu. Cudnej urody australijczyk skradł nam serce (matko jaki włochaty ogon!), do tego cudne bordery które mnie urzekły i czarna labka tak kochana, że wróciła mi wiara w tą rasę.

Japro przepadł jeśli chodzi o urodzę ozzina (red merle obłęd) ale serce wybrało ;)

Kwietniu gdzie jesteś!?
PIESEŁ :P

A co do pomsky to bym się bała mixu tych cech...

Bel - Sob Sty 18, 2014 20:26

ja uwielbiam charakter collaków pomimo iż większość niestety charakteryzuje się szczekliwościa. Nie w tej skali co shelti ale jednak. Cieszę się że Alpha zalicza się do tej mniejszości i szczeka jedynie na spacerze. Innej rasy już nie chcę :serducho:
PALATINA - Sob Sty 18, 2014 21:30

Zamęczyłam swoją sukę. :roll:
Postanowiłam zacząć się ruszać i intensywnie maszerować w szybkim tempie.
Niestety Jagna odpadła już po drugim razie... :|
Nie sądziłam, że będzie miała gorszą kondycję niż ja! :shock:
Mnie odrobinę pobolewają mięśnie na tyłku, ale ona wymiękła dziś w połowie marszu (po 3 km). :?
Chyba muszę zmniejszyć tempo zanim mi się suka nie wyćwiczy trochę.

wilczek777 - Sob Sty 18, 2014 22:10

Powielę pewnie pytanie ale mam zagwozdkę w karmach. Docelowo będę psa karmić pewnie barfem ale szczeniaka chcę mieć na karmie bardzo dobrej, żeby nie przesadzić/ tudzież nie dać za mało suplementów. Widziałam dzisiaj efekty barfa na dorosłym psie i uwagi o barfowaniu szczeniaków bo np. pies z dużym zapotrzebowaniem niesamowicie musi mieć urozmaicony ten barf i boję się, że jako niedoświadczona zrobię psu jakąś trwałą krzywdę. Szukam świetnej karmy "puppy" żeby psiak miał dobry start. Na razie "cena nie gra roli" bo i tak muszę zobaczyć efekty na psie ale kilka opcji warto mieć. Mile widziane karmy z dodatkami na stawy.
Nakasha - Sob Sty 18, 2014 22:24

wilczek777, TOTW. Acana też podobno niezła. Ogólnie karmy bezzbożowe. :) Brit to jest średniej jakości karma, moim zdaniem... moje psy były na niej bardzo chude i nie chciały jeść. :(

Aktualnie karminy Husse (chwlę sobie i dla psów i dla kotów), Joserą i Royal Canin na zmianę. Jak mamy mniej kasy, to bywa, że kupujemy Joserę Economy, ale na szczęście ostatnio się wyrabiamy z Husse. :)

wilczek777 - Sob Sty 18, 2014 22:35

Nakasha dużo osób TOTW poleca, niektórzy Wolfsbluta no i Orijen...
Ninek - Sob Sty 18, 2014 22:55

U mojego wymagającego psa totw się bardzo dobrze sprawdza :)
Tuś - Sob Sty 18, 2014 23:02

a nasz potwór śmietnikowy zjada tylko brita :shock: tak to byle g*wno zje a w karmach suchych przebiera :roll: ale to tylko dodatek do diety, raz na 2-3dni dostaje jako zamiennik jednego posiłku. bo na co dzien zjada gotowane mięsko z ryżem i marchewką :)
wilczek777 - Sob Sty 18, 2014 23:07

Ninek mnie trochę przeraził przykład młodego psa który na barfie dostał anemii i miał braki "we wszystkim" mimo naprawdę "normalnego" barfienia. Dlatego wolę zainwestować w karmę a po okresie wzrostu zacząć barfić. Myślę, że tak będzie zdrowo.
agacia - Sob Sty 18, 2014 23:45

Co to jest pomsky? :roll: Pierwszy raz słyszę o takiej rasie.
Lavi - Nie Sty 19, 2014 00:14

agacia, hybryda syberiana husky i pomeraniana.