To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Psiaki XV

Ninek - Pon Gru 17, 2012 10:59

No właśnie Fox uwielbia leżeć 'na żabe', albo na plecach, maksymalnie wyciągnięty na długość. Stojąc ma na długość z głową ok 65cm, 47cm wysokości w kłębie.
Nie wyobrażam sobie psa zamknąć w tak małej klatce na 8h.

A jakieś rady odnośnie jakości klatki? Na co zwracać uwage? Są jakieś konkretne firmy robiące solidne klatki? Lepsza malowana czy nie?

EDIT
Hmm, są klatki długie ale niższe? Fox jak sie wyciągnie (często tak śpi) ma ok. metra długości. Stojąc ok 60cm wysokości.
Jak widze klatke długą, to jest też wysoka.

EDIT2
No i jaki spód? Metalowy czy plastikowy?
Boje sie, że Fox plastik szybko załatwi, bo on uwielbia drapać podłoże, zanim sie położy.

Anonymous - Pon Gru 17, 2012 11:23

Szura, dziękuję :* On mnie totalnie zachwyca po całości. :mrgreen:
Dla mnie wyżłowate i pudlowate mordy to taka kwintesencja psa. :D

katasza - Pon Gru 17, 2012 12:08

No i dt chyba odpadl, bo dziewczyna dostala w weekend swojego psa.

Niby rozumiem, ale nie napisala tego tylko jej ojciec powiedzial mojej kolezance 'ze nie wyobraza sobie trzech psow na swieta'. No spoko, tylko jak sie obiecuje to fajnie jest ta obietnice dotrzymac, jesli chodzi o 'zywe' zwierze :roll:

Nakasha - Pon Gru 17, 2012 12:55

katasza, przykro. :( I co teraz zrobisz?

Bawiące się i baraszkujące w śniegu Nemo i Nala. :)

http://www.youtube.com/wa...e=youtube_gdata

katasza - Pon Gru 17, 2012 14:20

Nie mam pojecia, jestem wsciekla i rozczarowana. ;(
Ninek - Pon Gru 17, 2012 15:28

katasza, kombinuj dalej.
Naprawdę kompletnie nikt nie mógłby sie nim zająć?

Znalazłam dwie klatki, które by mi pasowały. Teraz chyba musze zrobić jakąś kartonową prowizorke, żeby sprawdzić wielkość :P
http://allegro.pl/metalow...2844443746.html
http://allegro.pl/klatka-...2873233542.html

Tylko w tej mniejszej boje sie o wysokość...

sachma - Pon Gru 17, 2012 15:30

Ninek, to różnica 20zł ledwie... pytanie czy będziesz miała ją gdzie postawić :P

katasza, masz PW.

Ninek - Pon Gru 17, 2012 15:37

sachma, mi nie o cene chodzi (ani 170, ani 200 nie mam jak na razie), tylko właśnie o wielkość :) Nie wiem jeszcze gdzie będe mieszkała. Ale będzie to niewielkie mieszkanie i już urządzone (bo chce wynajmować coś koło 35-45m2).
Ale z drugiej strony chciałabym psa przyzwyczaić do klatki jeszcze tutaj. Prace zaczne przed przeprowadzką, więc po niej nie będe miała czasu na nauke, bo na czas mojej pracy musi być zamykany (nie zostawie go ze szczurami w jednym pomieszczeniu bez nadzoru, bo sie nawzajem nienawidzą...).
Najwyżej będe 'stawała na rzęsach', żeby klatke zmieścić.

sachma - Pon Gru 17, 2012 15:41

Ciężko jest wybrać coś tak podobnego nie wiedząc gdzie się będzie mieszkać :P Nie masz kogoś kto ma pożyczyć klatkę? chociaż żeby psa przyuczyć?
satanka666 - Pon Gru 17, 2012 15:51

ja dla boksera mam tą 107 x 68 x 75 i spokojnie mógłby mieć mniejszą, ale on tam tylko czasami śpi i jak zmywam podłogi to go zamykam ;p
Sorgen - Pon Gru 17, 2012 16:29

Ninek ja klatkę o takich wymiarach jak satanka podawała mam w mieszkaniu 25 metrowym dla Delty mojej, robi mi za stolik na którym stoi setka szczurów. Deltusza może się w niej na żabę kłaść wygodnie albo spać zwinięta w poprzek. Z tym że bullwa w niej spędza dużo czasu bo jest tam zamykana jak do pracy idę. Polecam malowane klatki, dużo lepiej wyglądają po czasie niż ocynk (ja niestety mam właśnie ocynk ale widziałam klatki malowane starsze niż moja i wyglądały dużo lepiej). No i odradzam dno metalowe, koszmarnie się tłucze jak pies się wierci w klatce, ja musiałam dno wyjąć bo zwariować szło do tego nie uważam żeby było konieczne jeśli się da psu grubsze posłanie to nie będą mu się wbijały podczas leżenia te pręty co są pod dnem. Dobrze też do klatki dokupić poidełko dla psa (taka duża wersja poidełka kulkowego do którego się wkręca butelkę) kosztuje to w sumie grosze a lepiej się sprawdza niż miska z wodą powieszona w klatce.
Revo - Pon Gru 17, 2012 18:00

W takim razie ja też pochwalę się moimi dwoma nochalami :mrgreen:
Ujawniają się:

Księżniczka Sisi- wygoda przede wszystkim:

Coffinia- kudłate ADHD o mentalności wiecznego szczeniaka:

Ninek - Pon Gru 17, 2012 18:13

Sorgen, ja nie mówie, że nie da sie dużej klatki zmieścić, ale większość wynajmowanych mieszkań jest urządzona i właściciele często nie są zachwyceni na pomysł wynoszenia mebli.
I tak będzie mi ciężko znaleźć mieszkanie z psem i szczurami.

O tym metalowym dnie właśnie czytałam i jestem zdecydowana na plastik. Legowisko na pewno będzie miał gąbkowe, takie jak tutaj, tylko na wymiar klatki.
A nad kwestią wody sie właśnie zastanawiałam, nie wiedziałam o poidłach dla psa :)

babyduck - Pon Gru 17, 2012 18:15

Revo, pokaż w całości drugą suczkę.

Ja dla Negry mam tę: http://allegro.pl/klatka-...2873234123.html Sucz ma około 45 cm wzrostu. Jak się wyciągnie, to mierzona na leżąco ma nieco ponad 80 cm długości (od zadka do czubka nosa). Może się tam spokojnie rozłożyć, ale zwykle śpi zwinięta w rogu. No i ma część jadalną z miskami ;) Dno jest plastikowe, a na nim materacyk. Negra bała się wchodzić do klatki bez posłania.

No i mi też przykryta kocem klatka robiła za stolik pod klatkę szczurzą.

Ninek - Pon Gru 17, 2012 18:18

Moja szczurza klatka ma 120cm wysokości, więc postawienie jej na psiej niestety nie wchodzi w gre :(

Nie widziałyście gdzieś klatki koło 100cm ale niższej? 65-70cm.