Leczenie - Osłabienie. Ospałość. Nieskoordynowane ruchy.
1Netka1 - Sob Sty 14, 2012 11:39 Temat postu: Już sama nie wiem co robić :( Witam. Piszę bo od jakiegoś czasu próbuje się uporać z chorobą mojego kochanego Blue i może ktoś już kiedyś coś takiego widział lub zna. Zacznę od początku .
04.01.2012 wróciłam do domu ze szkoły i zauważyłam że Blue jest osowiały , po krótkim namyśle chciałam go wyjąć i zaczął piszczeć przy najdelikatniejszym ruchu. Nie wiem co się wtedy stało gdy mnie nie było ale w końcu udało mi się go ostrożnie wyjąć nie sprawiając mu bólu i położyłam go sobie na kolanach. Nie ruszał się, był nastroszony, i płytko oddychał. Zerknęłam tutaj na forum i znalazłam adres do przychodni którą zachwalaliście na ul. G. Zapolskiej w Krakowie i pojechałam tam szybko. Na szczęście pani weterynarz zaczekała choć było już po godzinach jej pracy. W tedy Blue dostał coś przeciw bólowego ( bolała go klatka i miednica) i przeciw krwotokom wewnętrznym ale niewiele to pomogło, ponieważ może nie odczuwał bólu i zaczął się trochę ruszać wciąż był osowiały
05.01.2012
Następnego dnia byliśmy na odwszawianiu, ( jak się okazało miał wszoły ), już chodził ale kuśtykał i raczej starał się unikać ruchu , weterynarz dała mu wtedy Shonghold i Iolfedyne oraz mi dała tabletkę Tolfedyny na wypadek gdyby ból i osowienie wróciło . Nie było żadnej zmiany .
W piątek a właściwie z piątku na sobotę wszystko się pogorszyło. Nie ruszał się płytko oddychał, był osowiały, miał polipy na całych oczkach, na nosku, starał się nie ruszać , kiedy stał przechylał się na bok, miał białą wydzielinę , przypominającą konsystencją wosk wychodzącą z narządów moczowych , nie miał krwawej biegunki, a nie nie sikał z krwią, nic nie jadł, niewiele pił choć mu podawałam, kiedy chodził to starał się trzymać blisko ścian by móc się podpierać lub po prostu się czołgał.
07.01.2012
W sobotę z rana pojechaliśmy do weterynarz, Blue był ledwo żywy , dostał Wexcifat, Wexcimetawn i Enrobioflox, oraz dla nas na niedziele tabletkę Enwoxilu. Oczywiście zastrzegła żebym wieczorem dała znać co z nim a jeśli nie będzie poprawy lub się pogorszy to przyjedzie . Poprawa jednak była, zaczął chodzić, chętniej jeść, a nawet trochę biegać, wyglądał na zadowolonego .
Niestety teraz obecnie od kilku dni muszę go karmić przez strzykawkę, daje mu nutritrink czekoladowy , czasem gerbera , mus owocowy, chętniej je to czego za bardzo nie musi gryźć, ogólnie wydaje mi się że jest chudziutki, bo be najmniejszego problemu widać wgłębienia między kręgosłupem a brzuszkiem . Nie chce chodzić, gdy jest w klatce to ciągle leży , mało je , mało pije, trochę inaczej jest jak go wyjmę , trochę pochodzi , powęszy, pobiega nawet ale potem tak jak by mu się baterie skończyły i się kładzie, nawet nie śpi tylko leży i nic. Boje się o niego, jest bardzo słaby a my wciąż nie wiemy co mu jest
Pierwsze podstawowe podejrzenie to to że upadł i się potrzaskał, lecz nikt nie może być tego pewny bo nikogo w domu nie było, tylko jego brat Alucard . Teraz zakładamy że to może być wskutek urazu . Nie wiem co robić jeśli ktoś kiedyś miał podobną sytuacje, wie coś o tym to niech mi pomoże , co mu jest, jak to leczyć, jak go wzmocnić bo jest strasznie osłabiony .
Z góry dziękuję
smeg - Sob Sty 14, 2012 13:39
Po jednej dawce antybiotyku żadnemu szczurowi się nie poprawia, powinien dostawać zastrzyki przez co najmniej 10 dni. Wydaje mi się, że trafiłaś do słabego weterynarza, nawet jeśli w polecanej lecznicy. Szczur nie został prawidłowo zdiagnozowany i wygląda jakby był leczony po omacku. http://lecznica-oaza.strefa.pl/ - spróbuj może pojechać z ogonkiem tutaj, do dr Lewandowskiej, jest podobno najlepsza w Krakowie.
Martini - Sob Sty 14, 2012 14:09
1Netka1, a czy szczurek miał robione jakieś badania, które umożliwiłyby postawienie diagnozy? Bo to wszystko wygląda na podawanie leków na ślepo trochę...
Kciukam mocno!
Azi - Sob Sty 14, 2012 14:49
Moim zdaniem przede wszystkim nalegałabym na RTG, szczególnie, gdy masz podejrzenie, że mógł upaść.
i zgadzam się z dziewczynami, że to leczenie jest na ślepo, nie ma diagnozy, najlepiej zmienić weta/lecznicę.
susurrement - Sob Sty 14, 2012 14:58
1Netka1, przede wszystkim - nie jesteśmy w stanie Ci pomóc przez forum w tym wypadku, bo w zasadzie nie mamy żadnych danych. zero informacji o jakimś badaniu klinicznym, same objawy, które można dopasować do wszystkiego.
wg mnie powinien mieć zrobiony chociaż RTG, ale osobiście pokusiłabym się jeszcze o USG jamy brzusznej i badanie krwi.
samą tolfedyną i to podaną raptem dwa razy nic nie zdziałasz, nie mówiąc już o antybiotyku.
najpierw diagnoza, potem leczenie.
dobrze Ci dziewczyny radzą - idź do dr Lewandowskiej. w ten sposób w jaki działa Twój wet - nie uda się wam mu pomóc.
1Netka1 - Sob Sty 14, 2012 15:53
dostałam skierowanie na prześwietlenie i nadal mogę je wykorzystać, tylko że to w zakresie kości. Tak właściwie to jest tylko podejrzenie o to że upadł
susurrement - Sob Sty 14, 2012 16:08
1Netka1, przyczyn może być wiele, a RTG radziłabym zrobić całego szczura, w różnych projekcjach, tak żeby obejrzeć zarówno klatkę piersiową, narządy jamy brzusznej + kręgosłup.
ok, nawet jeśli upadł, to nie jest diagnoza. należy ustalić co się w wyniku tego stało w jego organizmie. zresztą to niekoniecznie musiał być upadek, u szczurów choroby stają się widoczne niekiedy w przeciągu kilku godzin.
adzia19923 - Sob Sty 14, 2012 19:30
Biedny szczurek!!! Trzymam kciuki aby szybko wracał do zdrowia!
1Netka1 - Nie Sty 22, 2012 11:37
Doszedł kolejny objaw. Co prawda poprawiło mu się zdecydowanie po antybiotykach ale jest strasznie przeczulony. Weterynarz powiedziała że to bardziej wygląda na objawy neurologiczne a w dodatku coś tam je ale nadal traci na wadze ... w tym tygodniu stracił już 9 dkg boje się o niego . Jest strasznie chudy. Jutro idziemy na kolejną wizytę kontrolną
quagmire - Nie Sty 22, 2012 14:49
1Netka1, możesz go dokarmiać Sinlaciem. Czy Blue chodzi? Próbuje jeść sam? Umie utrzymać jedzenie w łapkach?
Byłaś u dr Lewandowskiej?
1Netka1 - Nie Sty 22, 2012 19:36
Jego stan się poprawił, po antybiotyku . Ten sam co dostał w sobote 07.01. Jest również pod osłoną drugiego antybiotyku bactimu
Je niechętnie , ale zawsze coś. Obecnie podaje mu nutridrink ale nie je chętnie więc wymieszałam mu z kruchym ciastkiem i ma to konsystencje papki.
Odzyskał władze w przednich łapkach i chodzi poprawnie. Jest zdecydowanie lepiej .
W czwartek ważył 21dkg a dziś 19,9dkg więc przestał tracić tak szybko wagę.
Z wizytą u dr. Lewandowskiej jeszcze czekam no bo jego stan się poprawił a na razie prowadzi go dr. Galganek z ul. G. Zapolskiej.
Właśnie to prawdopodobnie są objawy neurologiczne, że jego objawy i choroby o podłożu neurologicznego.
Jakie są choroby neurologiczne u szczurów o podobnych objawach ?
1Netka1 - Wto Sty 24, 2012 21:13
Szczęśliwie donoszę że z Blue już lepiej, zaczął nawet przybierać na wadze. Obecnie waży 21,2dkg co dobrze chyba wróży. Dziękuję za trzymanie kciuków , ale potrzymajcie je jeszcze troszkę bo do poniedziałku musi bidulek znosić zastrzyki z antybiotykiem, . W poniedziałek okaże się na jak długo jeszcze .
Całuję wszystkich którzy wypowiedzieli się w temacie
1Netka1 - Sob Sty 28, 2012 12:55
Dzisiaj właśnie pożegnałam malutkiego Blue [*]
Leczenie nie pomogło, była to wada wrodzona .
Pokrzywa09 - Sob Sty 28, 2012 13:05
szczęśliwej drogi Blue a ty 1Netka1, trzymaj się jakoś
ElaL. - Pią Lut 03, 2012 20:59
Witam.
Mam mały problem i nie wiem czy mam sie martwic i zacząć działać czy może dać szczurkom trochę czasu i nie panikować, otóż: moje dwa szczurki-Korek i Kapsel, są to bracia, mają około roku i 2 miesięcy, były sobie do niedawna całkiem normalne, bawiły się lubiły biegać po pokoju, spały, jadły, zachowywały się zwyczajnie a od kilku dni szczególnie Kapsel stał się ospały- całymi dniami spi niechętnie wychodzi z klatki, jak go wyjmę chwile się poprzytula i ucieka gdzieś w kąt spać, pojawia się u niego dość często porfirynka na nosie i zaczął kichać, Korek też pokichuje, ale nie ma porfiryny. Od 3 dni podaje im rutinoskorbin, ale nie widzę poprawy... zachowanie chłopaków zmieniło się mniej wiecej odkąd pojawiły się te mrozy,nie wiem czy wyższa temp. w mieszkaniu może mieć jakieś znaczenie....
Prosze, powiedzcie mi co mogę zrobić...
Scaliłam z odpowiednim tematem. Kluska
|
|
|